Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Därför satsar Filip på hemmabatterier

Filip Borgh kan dra nytta av sin solel även när solen inte skiner. Han är en av hittills få villaägare som installerat batterier som komplement till sin nätanslutna solcellsanläggning. En långsiktigt klok investering, tycker han.

Uppdaterad: 2018-03-20 Publicerad: 2018-03-20

Text: Lars Bärtås Bild: Kurt-Ive Nilsson

Energilagring i batterier är än så länge en mer omtalad än använd lösning i svenska villor. Många småhusägare som investerat i solceller skulle dock kunna dra nytta av tekniken. Problemet är att litiumjonbatterierna, som idag är den vanligaste och mest effektiva typen av hemmabatteri, är så pass dyra att de flesta avvaktar med investeringen.

– Förutom prisnivån upplever nog många att batterilagring är en oprövad och rätt komplex teknik. Det är lättare att motivera en investering i solceller som på ett enkelt sätt levererar el till hushållet, säger Erik Martinson på Svea Solar, som är en av de solcellsleverantörer i Sverige som börjat erbjuda hemmabatterier.

Fördelen med batterier är att man kan lagra överskottsel från solceller, eller annan elproduktionsanläggning, och använda den egna elen när den behövs. På så vis kan man minska behovet av köpt el när elpriset är högt, till exempel under morgnar och kvällar.

– Idag är det förvisso ganska lönsamt att istället sälja egenproducerad överskottsel via nätet och få skatteavdrag för det. Men det är inte alls säkert att det blir lika förmånligt i framtiden. Om elpriserna ökar och skattereduktionen försvinner kommer alternativet med batterilagring bli mer ekonomiskt fördelaktigt, säger Erik Martinson.

En villaägare som vågat ta steget och investera i ett batterilager är Filip Borgh i Vallentuna. Han bor i ett parhus, byggt 1967.
– Jag har alltid haft ambitionen att kunna minska husets energiförbrukning. Bland annat har jag bytt värmesystem till bergvärme, tilläggsisolerat vinden och skaffat energisnål ledbelysning, berättar han.

Filip Borgh har installerat totalt 6,9 kW solceller på taket i sitt hus i Vallentuna.

För tre år sedan bestämde sig han sig för att installera en 6 kilowatts solcellsanläggning på hustaket.
– Jag har en utomhuspool som slukar ganska mycket el i uppvärmning, så det var det främsta skälet till att jag skaffade solceller. Men jag har också ett energi- och miljöintresse och tycker det är spännande att testa ny teknik.

Om elpriserna ökar kommer batterilagring bli mer ekonomiskt fördelaktigt

I somras bestämde han sig för att bygga ut solcellsanläggningen med ytterligare tre paneler, till totalt 6,9 kilowatt. När han hörde att leverantören även börjat erbjuda ”solcellsbatterier” tyckte han att det kunde vara ett bra komplement.

Han bestämde sig för att investera i tre batterier som har en total lagringskapacitet på 6 kWh. Batterierna samkörs idag med den utbyggda solcellsanläggningen och fungerar som en lagringsenhet mellan husets elsystem och elnätet.

– Med batterierna har jag möjlighet att använda solelen i hushållet även när solen inte skiner. Alternativet är annars att skicka ut överskottet på nätet, men jag tycker att det är bättre och möjligtvis lite billigare att använda elen själv.

Fakta

Om stödet till energilagring

Sedan november 2016 kan privatpersoner som vill lagra sin egenproducerade el ansöka om stöd för installationskostnaden hos Länsstyrelsen. Bidraget får ges med högst 60 procent av kostnaden, dock högst 50 000 kronor. Det går inte att kombinera bidraget med andra stöd som till exempel Rot-avdraget.


Via leverantören ansökte han om investeringsbidrag för batterisystemet som kostade 85 000 kronor. Bidraget kan sökas av privatpersoner som vill kombinera egenproduktion av förnybar el med ett energilager.
– Jag beviljades bidrag med 50 000 kronor, vilket innebar att slutnotan hamnade på 35 000 kronor. Utan det stödet hade det blivit alltför dyrt att köpa in batterierna.

Filip Borgh uppskattar att batterierna ger en besparing av hushållets elkostnader med ”några hundralappar i månaden”. Även om elpriserna skulle öka räknar han med att det tar lång tid innan investeringen går ihop.
– Jag är 75 år, så det kommer inte ske under min livstid. Men jag tycker ändå det är en klok satsning, både för miljöns skull och för att det ger ett mervärde för huset och mitt boende, säger han.

Rekommenderat

Digitalisering

Fördjupat globalt samarbete för smarta elnät

Elnät
Efter Stockholm Smart Grid Week står nu viktiga globala möten vid Clean Energy Ministerial i Vancouver på tur om drygt en månad. De diskussioner som hölls i Stockholm var ett viktigt avstamp.

Senaste

Transport

Enklare att välja hållbar transport med nya märkningar

vägval

Transportsektorns utsläpp fortsätter att öka och branschen har utmaningar när det kommer till sociala villkor. För att utvecklingen ska gå i rätt riktning måste transportköpare och konsumenter kunna göra informerade val.

Klimat

Om klimatkrisens hastighet

Krönika

Karim Jebari: Vi vet att vi kan påverka hur varmt det kommer att bli genom att minska utsläppen av växthusgaser, men vi kan faktiskt också påverka hur snabbt uppvärmningen sker.