Inspiration, fördjupning och dialog från Energimyndigheten

”Det är klart att vi kommer klara omställningen”

Efter sex år som generaldirektör går Erik Brandsma vidare, nu till posten som vd på Jämtkraft. Det som lockade var möjligheten att jobba mer konkret med energiomställningen och direkt med kunder, företag och kommuner.

 

Uppdaterad: 2018-04-10 Publicerad: 2018-04-10

Text: Redaktionen Bild: Jennifer Nemie

Hur känns det att sluta?
– Det är en blandning av sorg och förväntan. Energimyndigheten är en så bra myndighet med verkligen härliga kollegor. Jag saknar det sammanhanget redan. Samtidigt känns det kul att börja något nytt, lära känna en ny organisation och nya kollegor.

Vad är du mest nöjd med under din tid som GD?
– Att se så många kollegor som har växt med sitt ansvar och att därmed få se en ny myndighet växa fram som är så uppskattad och får så mycket beröm. Det gläder mig enormt när jag hör från andra att man söker sig till Energimyndigheten för att man trivs och vill jobba med energiomställningen.
– Sen är jag mycket nöjd med allt jobb vi gjorde för att bereda vägen för en blocköverskridande energiöverenskommelse. I övrigt sticker våra scenarier Fyra Framtider samt myndighetens nya lokaler ut som ytterligare höjdpunkter från min tid som generaldirektör.

Jag är mycket nöjd med allt jobb vi gjorde för att bereda vägen för energiöverens-kommelsen.

Vad tar du med dig för lärdomar från Energimyndigheten när du går tillbaka till det privata näringslivet?
– En bra förståelse om politiska beslutsprocesser och en enorm kunskapsökning på energiområdet från alla kollegor på myndigheten. I övrigt är det inte en så stor skillnad mellan det offentliga och det privata. Jag kommer att jobba samhällsnära ändå med tanke på att Jämtkraft är kommunalägt (Östersund, Krokom och Åre) och just där trivs jag faktiskt bäst.

Vad var det som lockade med det nya vd-jobbet?
– Att jobba vidare med energiomställningen konkret och direkt med kunder, företag, kommuner, skogsägare osv. Att återigen skapa en organisation som kan möta framtiden i omställningstider med styrka, kreativitet och förtroende. Dessutom ser jag fram emot att njuta av fjällen.

Om vi blickar framåt, kommer Sverige att klara omställningen till ett förnybart energisystem? Vilka är de största utmaningarna?
– Ja, det är klart att vi kommer klara omställningen. Men det behövs rätt blandning av förtroende, kreativitet, teknikutveckling och politik för att se till att vi har nya lösningar. Pusselbitarna som vi ska jobba med som helhet är energiproduktion, distribution, lagring och effektivisering.
– Transport- och industriomställningarna kommer vara krävande, men intressanta initiativ finns redan nu. I övrigt är det en utmaning att vidareutveckla vattenkraften som ryggrad i det svenska energisystemet. Det blir också ett viktigt fokus i mitt nya jobb. Vi ses framöver på den otroligt spännande energiarenan.

 

 

Rekommenderat

Förnybart

Därför har den förnybara elen ökat mest

Förnybart
Den förnybara elen har gått spikrakt uppåt sedan 1998, framför allt vindkraft. Vad ligger bakom denna kraftfulla tillväxt? Och hur ser de viktigaste teknikerna ut inför framtiden?

Senaste

Digitalisering

Företaget som hittar energisystemens säkerhetshål

IT-säkerhet

Risken för it-angrepp har ökat på senare år. Med hjälp av simulerade attacker hjälper Foreseeti företag att arbeta proaktivt med it-säkerhet i komplexa system, till exempel på energimarknaden. Det handlar både om …

Effektivisering

Den tysta revolutionen på energimarknaden

Energimyndigheten 20 år

Koldioxidskatt, elcertifikat och energimärkning. Energimarknaden kryllar av mer eller mindre synliga styrmedel som syftar till att påverka producenter och konsumenter. De har varit nödvändiga verktyg för att klara energiomställningen. Men vilken roll …