Inspiration, fördjupning och dialog från Energimyndigheten

”Det är klart att vi kommer klara omställningen”

Efter sex år som generaldirektör går Erik Brandsma vidare, nu till posten som vd på Jämtkraft. Det som lockade var möjligheten att jobba mer konkret med energiomställningen och direkt med kunder, företag och kommuner.

 

Uppdaterad: 2018-04-10 Publicerad: 2018-04-10

Text: Redaktionen Bild: Jennifer Nemie

Hur känns det att sluta?
– Det är en blandning av sorg och förväntan. Energimyndigheten är en så bra myndighet med verkligen härliga kollegor. Jag saknar det sammanhanget redan. Samtidigt känns det kul att börja något nytt, lära känna en ny organisation och nya kollegor.

Vad är du mest nöjd med under din tid som GD?
– Att se så många kollegor som har växt med sitt ansvar och att därmed få se en ny myndighet växa fram som är så uppskattad och får så mycket beröm. Det gläder mig enormt när jag hör från andra att man söker sig till Energimyndigheten för att man trivs och vill jobba med energiomställningen.
– Sen är jag mycket nöjd med allt jobb vi gjorde för att bereda vägen för en blocköverskridande energiöverenskommelse. I övrigt sticker våra scenarier Fyra Framtider samt myndighetens nya lokaler ut som ytterligare höjdpunkter från min tid som generaldirektör.

Jag är mycket nöjd med allt jobb vi gjorde för att bereda vägen för energiöverens-kommelsen.

Vad tar du med dig för lärdomar från Energimyndigheten när du går tillbaka till det privata näringslivet?
– En bra förståelse om politiska beslutsprocesser och en enorm kunskapsökning på energiområdet från alla kollegor på myndigheten. I övrigt är det inte en så stor skillnad mellan det offentliga och det privata. Jag kommer att jobba samhällsnära ändå med tanke på att Jämtkraft är kommunalägt (Östersund, Krokom och Åre) och just där trivs jag faktiskt bäst.

Vad var det som lockade med det nya vd-jobbet?
– Att jobba vidare med energiomställningen konkret och direkt med kunder, företag, kommuner, skogsägare osv. Att återigen skapa en organisation som kan möta framtiden i omställningstider med styrka, kreativitet och förtroende. Dessutom ser jag fram emot att njuta av fjällen.

Om vi blickar framåt, kommer Sverige att klara omställningen till ett förnybart energisystem? Vilka är de största utmaningarna?
– Ja, det är klart att vi kommer klara omställningen. Men det behövs rätt blandning av förtroende, kreativitet, teknikutveckling och politik för att se till att vi har nya lösningar. Pusselbitarna som vi ska jobba med som helhet är energiproduktion, distribution, lagring och effektivisering.
– Transport- och industriomställningarna kommer vara krävande, men intressanta initiativ finns redan nu. I övrigt är det en utmaning att vidareutveckla vattenkraften som ryggrad i det svenska energisystemet. Det blir också ett viktigt fokus i mitt nya jobb. Vi ses framöver på den otroligt spännande energiarenan.

 

 

Rekommenderat

Förnybart

Batterilager ska stärka Gotlands elförsörjning

Energiomställningen
Ökad elektrifiering, satsningar på energilagring och tester av nya affärsmodeller. Det är några av åtgärderna för att Gotland ska kunna bli helt förnybart. Förslagen presenteras i Energimyndighetens förstudie om att göra Gotland ...
Förnybart

Därför kan biogasen öka ytterligare

Biogas
Marknaden för biogas har gått in i en mogen fas. Samtidigt innebär ny teknik att produktionen kan breddas ytterligare. Under 2017 uppnåddes milstolpen 2 TWh för den svenska biogasen, där merparten används ...
Förnybart

Eldsjälen som vill få solelen att växa

Solel
Utvecklingen på solelsmarknaden går fort nu. En av eldsjälarna är Bengt Stridh som bevakar det mesta när det gäller solenergi i sin populära villablogg.

Senaste

Transport

Arlandas elväg lockade världens medier

Elväg

Invigningen av eRoadArlanda har inte gått obemärkt förbi. Medier från hela världen har rapporterat om vägen där el- och hybridfordon laddas medan de körs. Nu fortsätter arbetet för Energimyndigheten – med helt …

Klimat

10 nya innovationer i energiomställningen

Energiomställningen

Organiska solceller, klimatgardiner och vindkraftstorn i trä. Det är några av de 30 lösningar som fått dela på Energimyndighetens innovationsstöd på totalt 42 miljoner kronor. Den gemensamma nämnaren: alla kan bidra till …