Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Solceller är snart att betrakta som vilken byggprodukt som helst

Att branschens aktörer samarbetar för hög säkerhet och kvalitet i solelutbyggnaden är självklart och lika självklart bör det vara att väl synliga installationer blir snyggt integrerade i tak och fasader.
Det skriver Peter Kovács, senior projektledare och forskningsingenjör vid statliga forskningsinstitutet RISE.

Uppdaterad: 2019-10-29 Publicerad: 2019-10-29

Text: Peter Kovács Bild: Nemo Miklos och Solkompaniet/ Einar Mattsson

Men hallå, solceller är ju skitfula!

En liten estetik-polis har börjat göra sig hörd i mitt huvud, när jag på senare tid betraktat solcellsinstallationer på våra hustak. Under 29 av de 30 år jag jobbat med solelenergi har dessa invändningar väldigt sällan gjort sig hörda. I stället har jag på ett undermedvetet plan kopplat solenergi till så mycket positivt att det på något vis blivit snyggt eller åtminstone hel ok nästan hur det än sett ut. Jag tror att det var under ett större projekt där vi på RISE i samarbete med Solskydds- och solenergibranscherna undersökte olika möjligheter att använda solceller som utvändiga solavskärmningar som mina ögon öppnades.

Några av de demo-installationer som blev ett av projektets resultat såg helt enkelt för trista ut. En tydlig rekommendation till branschen var att jobba mer med design om denna kombination skulle kunna bli till produkter som arkitekter och byggherrar efterfrågar. Detsamma tänker jag nu allt oftare när jag betraktar traditionella solcellsinstallationer på tak som syns från marken. Det ser ofta inget vidare ut och det går väl an så länge det handlar om ett enstaka tak här och där, men hur kommer det att se ut om 10–20 år när en stor andel av våra tak har solceller?

Som väl är tycks fler än jag tänka i dessa banor. Ja, några har faktiskt förespått det nära förestående genombrottet för byggnadsintegrerad solel sedan 1980-talet. Men nu händer det väl ändå?

Merparten av företagen bakom de nya produkterna är också väl etablerade och det finns flera exempel på nya samarbeten där solenergiföretag ingått partnerskap med stora aktörer i angränsande branscher som bygg, installation och energi

Vid en workshop för leverantörer av byggnadsintegrerad solel i somras och nu i oktober, vid Solforum som hölls i Göteborg, samt vid ett avslutande seminarium för det regionala projektet Sol i Väst dyker de plötsligt upp. Lite som från ingenstans är de där, närmare tio svenska företag som både vill och kan skapa dessa produkter!

Alla erbjuder inte den nytta som man kanske i första hand förväntar sig att uppnå med byggnadsintegration, nämligen att ersätta ett traditionellt byggmaterial för att på så sätt kunna räkna av en rejäl post från solelinstallationens kostnad. Många går dock i den riktningen, medan några tills vidare nöjer sig med att göra något riktigt snyggt och det kanske faktiskt räcker så?

Glädjande är att variationsrikedomen är stor. Här finns fasadlösningar och produkter för den som vill ha något som liknar vanliga pannor på taket, men även för de som föredrar ett skifferliknande material, falsade plåttak eller snyggt integrerade standardmoduler.
Merparten av företagen bakom de nya produkterna är också väl etablerade och det finns flera exempel på nya samarbeten där solenergiföretag ingått partnerskap med stora aktörer i angränsande branscher som bygg, installation och energi.

Därmed är man sakta men säkert på väg mot ett viktigt mål, nämligen att byggbranschen ska komma att betrakta solceller integrerade i tak- och fasadmaterial som vilken byggprodukt som helst. Den kräver visserligen en elektrisk anslutning, men bortsett från det gissar jag att den snart kommer att vara lika självklar för en byggentreprenör att hantera som ett fönster eller en takstol.

Att branschens aktörer samarbetar för hög säkerhet och kvalitet i solelutbyggnaden är självklart och lika självklart bör det vara att väl synliga installationer blir snyggt integrerade i tak och fasader.

Jag tror att detta är jätteviktigt om branschen ska fortsätta att åtnjuta svenska folkets stora förtroende för solenergin, den energikälla som sedan 20 år tillbaka flest svenskar vill att vi i Sverige satsar mer på att utveckla.

Så låt mig avsluta med ännu ett ”Hallå”. Hallå alla arkitekter, byggentreprenörer och fastighetsägare. Kolla in dessa snygga produkter och hjälp branschen att ta nästa steg genom att initiera modiga demonstrationsprojekt där nya samarbeten kan formas och kunskap och erfarenhet byggas upp. Fortsätt gärna att fylla på med enkla, väl beprövade men kanske inte så snygga installationer där de inte förfular våra städer. Men glöm inte att det också finns andra möjligheter.

Om krönikor

Här möter ni personer från olika branscher och sektorer som kommenterar och lyfter fram viktiga frågor från energivärlden. Det är en mötesplats där vi vill uppmuntra till dialog och där åsikter kan brytas.