Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Nu är det dags att förändra energibranschen på riktigt

I slutet av 90-talet duggade framtidsvisionerna tätt i spåren av avregleringar och it-boom. Men många av planerna då landade platt. Idag är förutsättningarna på plats för att förändra energibranschen på riktigt. Har vi lärt oss något av historien, frågar sig Pär Hermerén, energiexpert på Teknikföretagen.

Uppdaterad: 2018-05-18 Publicerad: 2018-04-19

Text: Pär Hermerén  Bild: Teknikföretagen, FamVeld/ Shutterstock

 

Disruption. Strukturomvandling. En ny värld.

Det är ord som hörs allt mer om inom energibranschen. Med all rätt. Såväl politiska ambitioner, värderingar, teknikutveckling som ekonomi samspelar på ett sätt som gör att avståndet mellan idé och verklighet inte känns så långt.

Samtidigt klingar det mycket av det här väldigt bekant. Jag inledde min resa inom energi-Sverige för snart 25 år sedan. Vi var inne i en tid där alla började vänja sig vid, eller åtminstone testa, vad avregleringen innebar.

Kommunala bolag skulle bli privata och göra affärer på riktigt. It-boomen eggade alla som var lite visionära. Prismodeller ifrågasattes, sammanslagningar och nykomlingar ändrade marknadens struktur. Närliggande branscher skulle kapitalisera på varandra, och bara fantasin satte gränser för vad man skulle kunna göra med den nya tekniken. Det talades om elmätare som blev nöjeshubbar i hushållen, kylskåp som beställde hem mat och varnade om inte farfar hade ätit på två dagar. Budskapen var: Köp en glödlampa och elen ingår, vi levererar din el och klipper dina träd, lagar din mat och planerar dina barns framtid! Allt var samlat under en och samma portal på en frälsande hemsida. Webben var här för att stanna.

I vår bransch sneglade vi på telekom som låg lite före.  Alla ville ha energibolagens kundregister, här fanns det pengar att hämta. El blev en dagligvara som alla kunde sälja. Eller så blev den ett uttryck för en livsstil som bara de mest lämpade kunde garantera.

Kort sagt – allt var uppe i luften och världen låg öppen. Men frågor dök upp. Hur skulle affärsmodellerna se ut? Vem skulle betala för vad? It-boomen blev en bubbla som sprack. Energibranschen konsoliderades på ett oväntat traditionellt sätt. Vi fick torrår med prisökningar på elmarknaden. Allt gick i ide.

Vi lär oss cykla. Vissa har lättare för det än andra, men de flesta klarar det till slut.

Sedan dess har det gått nästan 20 år. Jag ska inte säga att ingenting har hänt, men tjugo år är tydligen tiden som har krävts för att få förutsättningarna på plats. Medvetet eller av en slump. Och jag antar att det är så det fungerar.

Vi lär oss cykla. Vissa har lättare för det än andra, men de flesta klarar det till slut. Vi börjar med fyra hjul, testar att rulla utan stöd. Ramlar. Får en cykel med trampor och ska hålla balansen samtidigt. Ramlar. Akta! En nerförsbacke… Oooups, det går för fort! Aj!

Men plötsligt en dag står vi där. Efter ihärdiga hejarop och stöttande föräldrar som skjutsar till träning och tävling. Lägg till de bästa tänkbara cyklarna från framsynta sponsorer. Vi har cyklat över Alperna och tillbaka. OS-medaljen blänker på bröstet och även om det tog tid så kan ingen säga att vi kunde ha klarat det tidigare.

Nu, när vi åter står med en utsikt mot en fantastisk framtid, kan man fråga sig om historien ska upprepa sig, eller om vi lärt oss något som kan få det här att hända på riktigt. Vi är många som vill, och vinsterna med att lyckas kan knappt värderas. Nu står inte bara våra egna plånböcker och karriärer på spel. Det gäller också att skapa ett energisystem som har en samhällsbärande funktion. Och globalt är det hela klimatutmaningen som ska lösas.

Så vad ska vi göra? Först och främst måste politiken vara sammanhållen och samordnad mellan flera politikområden. En aktiv innovations- och investeringspolitik behövs. Som kan driva på utvecklingen och stimulera lösningar som inte bara går att skala upp i Sverige, utan även kan gå på export och ge global klimatnytta. De möjligheter som finns i digitaliseringen av energisystemet är omfattande och är kanske än så länge inte ens fattningsbara. Men det kräver både medvetenhet om säkerhetsfrågor och en vision om hur systemet ska fungera i framtiden.

De möjligheter som finns i digitaliseringen av energisystemet är omfattande och är kanske än så länge inte ens fattningsbara.

En sådan vision kommer i sin tur att ställa krav på moderniserade regelverk kring datahantering, aktörernas roller och ansvar, samt en starkare koppling mellan delsystemen värme, el och transporter. Konkurrensregler, upphandlingssystem och finansieringslösningar behöver utvecklas. Så att framsynta kommuner, ägare av infrastruktur och våra världsledande företag som levererar teknik och tjänster tillsammans kan få lösningarna på plats.

Nu är tillfället inne att få det här att hända, både i Sverige och globalt. Vi behöver inte vänta längre på uppenbarelser. Tekniken finns. Viljan finns. Framtiden är här.

Om krönikor

Här möter ni personer från olika branscher och sektorer som kommenterar och lyfter fram viktiga frågor från energivärlden. Det är en mötesplats där vi vill uppmuntra till dialog och där åsikter kan brytas.