Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Inget går som planerat i Kina – men det går bra ändå

Under veckan har Energimyndigheten haft med sig en delegation med företag som har coola energiinnovationer till Peking. Nu har vi många spännande leads med oss hem, skriver Andreas Stubelius.

Uppdaterad: 2018-01-12 Publicerad: 2017-06-08

Text: Andreas Stubelius Bild: Energimyndigheten

I Peking pågår just nu (6-8 juni) ett CEM-möte. CEM står för Clean Energy Ministerial och är ett möte med världens energiministrar som diskuterar hur vi kan arbeta med klimatavtalet som skrevs under i Paris.

Delegationen består av elva företag och anledningen till att vi tar med dem är att deras teknik ska kunna användas där den behövs som mest. För att vi ska kunna ha en positiv påverkan på ett ”harmoniskt hållbart” energisystem måste innovationer ut och användas.

Kina är en stor marknad och för att lyckas här behövs långsiktigt engagemang och tack vare detta skrevs ett avtal om investering på 40 miljoner euro i montern.

Sedan fick jag en fråga av min chef om allt gick som planerat?
– Det gör det aldrig i Kina!

Andreas Stubelius på CEM.

Här i Kina går väldigt lite som planerat men det handlar om att lösa alla problem som uppstår fort och i det fallet har allt gått bra och vi har många spännande leads med oss hem.

Nästa år sker det här på hemmaplan i Sverige och vår energiminister har idag fått ta över staffettpinnen.

Om bloggen

På Energivärldens blogg möter du Energimyndighetens medarbetare. Här ger vi inblick i vårt dagliga arbete och bidrar med reflektioner om vad som händer i energivärlden. Du kan också läsa om nya forskningsprojekt, klimatförhandlingar, tester och andra spännande områden – bakom kulisserna.