Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Det ska vara lätt att välja rätt

Det är bra att veta hur saker fungerar, både när det gäller energi och kvalitet. Arvid Rönnberg berättar om varför Testlab är nödvändigt för att vi ska kunna göra miljösmarta val.

Uppdaterad: 2018-10-18 Publicerad: 2018-10-17

Text: Arvid Rönnberg Bild: Tina Axelsson, Energimyndigheten

Dagarna på Testlab kan se väldigt olika ut. Ena dagen står man i labbet och mäter energi, en annan dag diskuterar man detaljer kring en matematisk formel med en producent eller så sitter man kanske i Bryssel som teknisk expert och röstar om framtida lagkrav på produkter och system.

Varje dag med ambitionen att göra världen lite bättre.

Till stor del är vårt arbete kopplat till något som kallas för energimärkning och ekodesign, regler som vi beslutat om i samarbete med EU. Ekodesign kallas den regel som ställer grundläggande krav på att produkter fyller sin funktion, som att diskmaskiner diskar rent och att laddare laddar, men även att de gör det på ett tillräckligt effektivt sätt som inte slösar värdefull energi.

Man behöver inte vara expert för att göra ett bra val.

Sedan har vi energimärkningen, den rankar produkter utifrån hur energieffektiva de är på en skala från A+++ till D och en färgkodning från grön till röd. Då blir det enklare att välja energismart, vilket i sin tur påverkar marknaden så att producenter prioriterar miljön. Ett bra exempel är att den tidigare mycket vanliga glödlampan – som visade sig vara väldigt ineffektiv – blivit helt förbjuden och istället bytts ut mot Led-lampan som är nästan 10 gånger så effektiv. På det viset behöver man inte vara expert för att kunna göra ett smart val.

Därför är det viktigt att vi vet hur saker fungerar, det tar vi reda på genom att testa dem. Testlab är ackrediterat, vilket är en kvalitetsstämpel och ett krav för att kunna få utföra vissa typer av tester, och här gör vi stickprov inom olika teknikområden.

Vi väljer helt enkelt ut vanliga produkter på marknaden, exempelvis tvättmaskiner, lampor och tv-apparater, och sedan testar vi att de fungerar, och att de fungerar tillräckligt bra. De måste uppfylla ekodesignkraven och vara märkta på rätt sätt. Sen gör vi även andra tester utifrån vilka behov vi ser på marknaden. Men man får inte testa hur som helst, det måste hålla en hög kvalitet och utföras enligt tillförlitliga provningsmetoder.

På Testlab har vi produkter i fokus och vi ger dig den informationen du behöver för att kunna göra miljösmarta val.

Om bloggen

På Energivärldens blogg möter du Energimyndighetens medarbetare. Här ger vi inblick i vårt dagliga arbete och bidrar med reflektioner om vad som händer i energivärlden. Du kan också läsa om nya forskningsprojekt, klimatförhandlingar, tester och andra spännande områden – bakom kulisserna.