Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Värmer vattnet med solenergi

En sol- och luftvärmepump på fasaden som producerar varmvatten när solen lyser. Det är tanken bakom SoletAers produkt.

Uppdaterad: 2017-12-28 Publicerad: 2016-01-30

Text: Johan Hård Bild: Kenneth Ädelby

SoletAers vd Adam Fjaestad bredvid företagets kombinerade sol­- och luftvärmepump.
SoletAers vd Adam Fjaestad bredvid företagets kombinerade sol­- och luftvärmepump.

– Med vår teknik blir två av tre duschningar gratis. Dessutom blir man ren i samvetet när man vet att vattnet är uppvärmt av solen, säger Adam Fjaestad, vd för solvärmeföretaget SoletAer i Arvika.

Företaget tillverkar och säljer en sol­ och luftvärmepump som producerar gratis varmvatten under vår, sommar och höst när solen lyser. På natten när det inte finns någon sol eller på vintern när solen inte räcker till startas den inbygg­da värmepumpen. Villor med elvärme är huvudmålgrupp.

– För många av dessa hushåll är varmvatten den största kostnadsposten. Det finns exempel på hushåll som kan spara upp till 6 000 kronor per år, säger Adam Fjaestad.

Konkret handlar det om en panel som monteras på husets fasad. Panelen kopplas samman med den vanliga varmvattenberedaren och när solen lyser på panelen värms vattnet genom att kallt vatten leds till panelen där det värms upp, och sedan skickas tillbaka – uppvärmt – till varmvattenberedaren.

Systemet består av två delar, en värmepump och en så kallad termosifon. Den senare är en sluten köldmediekrets där självcirkulation uppstår när solen skiner på panelen.

– Vi har patentsökt vår lösning, som har uppvisat tusen gånger bättre förmåga att leda värme jämfört med koppar. Den är dessutom enkel och robust. Vi räknar med en livs­längd om minst 20 år.

Produkten har testats i fält under två år med positivt resultat. I år har den börjat marknadsföras. Konsument­priset ligger på cirka 30 000 kronor.

– Man kan räkna med att produkten betalat sig inom  cirka fem år, vilket är dubbelt så snabbt som en vanlig luft­värmepumplösning.

Fakta

Soletaer

Grundades: 2012.

Affärsidé: Att producera och marknadsföra en  aktiv solvärmepump som producerar tappvarmvatten med hjälp av sol.

I utvecklingsarbetet har SoletAer fått stöd från Energimyndigheten i form av ett villkorslån på totalt 8 miljoner kronor. Den närmaste tiden kommer SoletAer att fortsätta arbetet på den svenska marknaden, både ge­nom att sälja direkt och genom att bygga upp ett återförsäljarnät.

Rekommenderat

Förnybart

Tejpmetoden minskar kostnad för solceller

Innovation
Tejp som leder elektrisk ström kan ersätta silvertråd vid tillverkning av solceller, och kan minska både kostnader och miljöbelastning vid tillverkningen.

Senaste

Transport

Enklare att välja hållbar transport med nya märkningar

vägval

Transportsektorns utsläpp fortsätter att öka och branschen har utmaningar när det kommer till sociala villkor. För att utvecklingen ska gå i rätt riktning måste transportköpare och konsumenter kunna göra informerade val.

Klimat

Om klimatkrisens hastighet

Krönika

Karim Jebari: Vi vet att vi kan påverka hur varmt det kommer att bli genom att minska utsläppen av växthusgaser, men vi kan faktiskt också påverka hur snabbt uppvärmningen sker.