Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Värmer vattnet med solenergi

En sol- och luftvärmepump på fasaden som producerar varmvatten när solen lyser. Det är tanken bakom SoletAers produkt.

Uppdaterad: 2017-12-28 Publicerad: 2016-01-30

Text: Johan Hård Bild: Kenneth Ädelby

SoletAers vd Adam Fjaestad bredvid företagets kombinerade sol­- och luftvärmepump.
SoletAers vd Adam Fjaestad bredvid företagets kombinerade sol­- och luftvärmepump.

– Med vår teknik blir två av tre duschningar gratis. Dessutom blir man ren i samvetet när man vet att vattnet är uppvärmt av solen, säger Adam Fjaestad, vd för solvärmeföretaget SoletAer i Arvika.

Företaget tillverkar och säljer en sol­ och luftvärmepump som producerar gratis varmvatten under vår, sommar och höst när solen lyser. På natten när det inte finns någon sol eller på vintern när solen inte räcker till startas den inbygg­da värmepumpen. Villor med elvärme är huvudmålgrupp.

– För många av dessa hushåll är varmvatten den största kostnadsposten. Det finns exempel på hushåll som kan spara upp till 6 000 kronor per år, säger Adam Fjaestad.

Konkret handlar det om en panel som monteras på husets fasad. Panelen kopplas samman med den vanliga varmvattenberedaren och när solen lyser på panelen värms vattnet genom att kallt vatten leds till panelen där det värms upp, och sedan skickas tillbaka – uppvärmt – till varmvattenberedaren.

Systemet består av två delar, en värmepump och en så kallad termosifon. Den senare är en sluten köldmediekrets där självcirkulation uppstår när solen skiner på panelen.

– Vi har patentsökt vår lösning, som har uppvisat tusen gånger bättre förmåga att leda värme jämfört med koppar. Den är dessutom enkel och robust. Vi räknar med en livs­längd om minst 20 år.

Produkten har testats i fält under två år med positivt resultat. I år har den börjat marknadsföras. Konsument­priset ligger på cirka 30 000 kronor.

– Man kan räkna med att produkten betalat sig inom  cirka fem år, vilket är dubbelt så snabbt som en vanlig luft­värmepumplösning.

Fakta

Soletaer

Grundades: 2012.

Affärsidé: Att producera och marknadsföra en  aktiv solvärmepump som producerar tappvarmvatten med hjälp av sol.

I utvecklingsarbetet har SoletAer fått stöd från Energimyndigheten i form av ett villkorslån på totalt 8 miljoner kronor. Den närmaste tiden kommer SoletAer att fortsätta arbetet på den svenska marknaden, både ge­nom att sälja direkt och genom att bygga upp ett återförsäljarnät.

Rekommenderat

Förnybart

Världens blickar riktas mot Hybrit

Fossilfritt
Stål utan kol. Hybrit-initiativet med flera ledande aktörer inblandade är redo för nästa fas. Världen följer spänt med på den blågula resan mot en fossilfri och malmbaserad ståltillverkning.

Senaste

Energiförsörjning

Träffar som utlovar intressanta energisamtal

Hållbart

Sökes: Energiintresserade som törstar efter nya inspirationskällor och kunskapsutbyte. Finnes: Nätverk som behandlar aktuella frågor och trender på de globala energimarknaderna tillsammans med inspirerande talare. Träffar: under 2020.

Transport

Mejeritransporter kör med full gas mot framtiden

Biogas

Det är inte bara elmotorn som ska göra transportsektorn hållbar. Flytande biogas spås bli en viktig pusselbit, inte minst gällande tunga transporter. Här är ett företag som går i bräschen.