Inspiration, fördjupning och dialog från Energimyndigheten

Tre snabba frågor till pristagaren Egil Öfverholm

I år delades ”Hederspriset för energieffektivisering” ut för första gången. Pristagare är ingen mindre än Egil Öfverholm, före detta medarbetare på Energimyndigheten. Egil är arkitekt från Chalmers med lång erfarenhet av arbete med hållbara energisystem och energieffektivisering i byggnader.

Uppdaterad: 2019-02-28 Publicerad: 2019-02-11

Text: Ida Adehill König Bild: iStock

Hej Egil, stort grattis till Hederspriset för energieffektivisering! Vad betyder det för dig att ha vunnit?
– Det känns fantastiskt! Energieffektivisering är ju något som sker i det tysta och inte syns. Resultatet kan inte invigas som en vindpark eller solcellsanläggning. Effektivisering behöver all uppmärksamhet den kan få.

Från och med nästa år kommer priset att vara uppkallat efter dig, hur känns det?
– Det är ju ännu mer hedrande! Jag får försöka leva upp till det.

Egil Öfverholm, pristagare ”Hederspris för energieffektivisering”

Vad jobbar du med just nu?
– Sen sex år tillbaka har jag arbetat med min bostadsrättförenings energieffektivisering. Där har förvaltningen och jag lyckats rätt bra och fått ner både energianvändning och kostnader en hel del. Nu håller vi på med ett projekt som heter ”Målstyrd energiförvaltning”. Det går ut på att få förvaltningen mer proaktiv och helst bygga in incitament. Projektet är ett initiativ från Energimyndigheten och leds av Stockholms stad. Under hösten arbetade Agneta Persson och jag hos Anthesis med ett projekt om hållbar upphandling för Sida i söder om Saharaprogrammet. Där fokuserade vi på teknikupphandling och hittade ett antal möjligheter. Vi hoppas kunna fortsätta under året.

Hederspriset för energieffektivisering delades ut av Energi Effektiviserings Företagen.

Juryns motivering:
”Det finns några få ibland oss som är sådana som i tysthet ser till att allt blir rätt. Som har svaren på de frågor som vi andra grubblar över, som vet hur vår förbryllande värld hänger ihop. När det gäller energieffektivisering är det Egil Öfverholm. Utan prestige men med fakta och tilltro till andra människors förmågor har Egil under decennier bidragit till en mer hållbar värld. Hans gärning är känd för många men har sällan uppmärksammats i sin fulla vidd. Det är dags nu!”

Senaste

Transport

”Det är som att vara med i Truman Show”

Fordonsforskning

Hans Eric Melin från Circular Energy Storage hävdar att forskningen om återvinning av litiumjonbatterier har kommit betydligt längre i övriga världen än vad som förmedlas i Sverige och resten av Europa.

Digitalisering

Fördjupat globalt samarbete för smarta elnät

Elnät

Efter Stockholm Smart Grid Week står nu viktiga globala möten vid Clean Energy Ministerial i Vancouver på tur om drygt en månad. De diskussioner som hölls i Stockholm var ett viktigt avstamp.

Forskning

Genustänk kan effektivisera omställningsarbetet

Jämställdhet

Med kunskaper om genus- och jämställdhet på energiområdet kan omställningen göras både mer rättvis och effektiv. Det visar en ny rapport framtagen av Nationella Sekretariatet för Genusforskning på uppdrag av Energimyndigheten.