Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Svenska företaget Novige en internationell vinnare: ”Potentialen för vågkraft är enorm”

Greentech-bolaget Novige blev årets svenska vinnare av prestigefyllda utmärkelsen Mission Innovation Champions.

Uppdaterad: 2020-08-13 Publicerad: 2020-08-13

Text: Jonas Bergkvist Bild: Peter Söderling

Mission Innovation kom till i samband med klimatkonferensen i Paris 2015 och är ett globalt initiativ som utgörs av 24 länder samt EU-kommissionen. Dessa länder står enligt initiativet för sammanlagt 80 procent av utsläppen av växthusgaser och är därmed också de som kan göra störst skillnad.

Priset Mission Innovation Champions instiftades med syfte att påskynda innovationstakten inom clean energy och är en global plattform för hållbara energilösningar.

Det är andra året som priset nu delas ut, till de som Mission Innovation bedömer har den största potentialen för att bidra till klimatomställningen.

Premiäråret 2019 blev Azelio – som utvecklar ett system för energilagring – den svenska vinnaren. I år utsågs vågkraftsbolaget Novige av en jury bestående av professorer och disputerade forskare med tung expertis inom förnybar energi.

Juryn fastnade för Noviges arbete med att utvinna energi ur havet, något som många försökt med genom åren utan att få en ekonomisk hållbarhet i.

Jan Skjoldhammer, ägare och grundare av Novige AB.

– Det är första gång någon inom marin energiutveckling har blivit vald till detta, vilket ger en hint om att juryn tolkar denna innovation som nåt riktigt unikt, säger Jan Skjoldhammer, ägare och grundare av Novige AB, till Energivärlden.

Han fortsätter:

– Det är stora mängder energi som går till spillo ute till havs. Vår lösning med detta vågkraftverk (döpt till NoviOcean, reds. anm.) gör att vi kan få ut mycket effekt till en liten kostnad.

Utmärkelsen är viktig på flera sätt för företaget.

– Detta är ett efterlängtat kvitto på det faktum att vår lösning kommer att påskynda den nödvändiga energirevolutionen. Potentialen för vågkraft är enorm. Det är en ära att få bli tilldelad det här priset och vi ser fram emot att kunna fortsätta utvecklingen, säger Jan Skjoldhammer.

Vinnare från totalt 21 länder korades till Mission Innovation Champions och den gemensamma nämnaren är innovationer som driver energirevolutionen med målet att energin blir mer pålitlig, renare, billigare och mer effektiv.

Senaste

Effektivisering

Så sparar du energi i hemmet

Energioptimering

Sol, ved eller fjärrvärme – vad är bäst för mitt hus är det många som undrar. Att minska energianvändningen kan vara det bästa svaret. Här får du några tips på hur du …