Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Svensk Solenergis första vd vill skapa en smidigare övergång till framtidens energiteknik

Den svenska solenergimarknaden växer kraftigt. När en ny teknik implementeras i stor skala finns det givetvis problem att tackla.
Där för att stötta branschen under den processen är Svensk Solenergis första vd.
– Vi vill att solenergimarknaden ska bli mer förutsägbar, säger nytillträdda Anna Werner i en längre intervju om dagens solenergiläge.

Uppdaterad: 2020-03-18 Publicerad: 2019-11-20

Text: Jakob Svärd Bild: Svensk solenergi och iStock

Samtidigt som det förnybara energislaget vindkraft under de senaste decennierna har tagit stora kliv framåt och idag bidrar med cirka 9 procent av produktionen i Sveriges totala energimix, pågår även en skyndsam upprustning inom solenergiområdet, där det ständigt dyker upp nya exempel på stora solenergiparker som mäter sin effekt i megawatt.

Som nytillträdd vd för branschföreningen Svensk Solenergi, tillika deras första sådana, står Anna Werner, 48, vid frontlinjen för satsningarna på solenergiområdet.

Anna Werner kommer närmast från rollen som samhällspolitisk analytiker med ansvar för energifrågor på Villaägarnas Riksförbund.
Hennes intresse för det förnybara energiområdet sträcker sig dock längre tillbaka i tiden.
Närmare bestämt till det tredje året på den naturvetenskapliga linjen vid Stockholms musikgymnasium på Kungsholmen. Där genomförde hon specialarbetet som kickstartade hennes fascination för solenergi.

– När jag var barn fanns det ett program som hette Hajk på tv. När jag och min skolkamrat skulle presentera vårt specialarbete om solenergi visade vi en diabild på en muskulös arm och så sade vi på låtsad-värmländska ”Idag ska vi prata om kraft. Men inte vilken kraft som helst…” och så dök det upp en ny bild på en sol, varefter vi avslutade med ett ”…utan solkraft!”, precis som programledaren för Hajk, Bengt Alsterlind, brukade formulera sig.

– Det var under det här arbetet som jag förstod skillnaden mellan solfångare som producerar värme och solceller som producerar el. Tyvärr minns jag inte så mycket mer från det här specialarbetet, men det var helt klart min första kontakt med solenergiområdet, säger Anna Werner.

Den där första kontakten stannade kvar hos henne. Det skulle dock dröja några år innan solkraften gjorde ett intåg i hennes liv på allvar. Efter gymnasiet utbildade hon sig inte till ingenjör utan började istället läsa vid Handelshögskolan.
Idag attribuerar hon det något oväntade valet av utbildning – Anna gillade inte alls samhällsvetenskap – till sin nyfikenhet, den som hon ärvt från sina föräldrar, som båda är akademiker och ”extremt nyfikna människor”.

– Jag är vetgirig och tycker att det är roligt att lära mig nya saker. Jag väljer inte alltid att fördjupa mig i det område som jag är bäst på, utan jag tycker att det är mer intressant att ta mig an ämnen och områden där jag kan utvecklas mycket. När jag var yngre tyckte jag att det var svårt att förstå samhällskunskapen i skolan, därför valde jag att plugga vidare vid Handels för att kunna förstå det här området bättre.

Efter åren på Handelshögskolan kom Anna Werners karriär så småningom att mer tydligt kretsa kring det förnybara energiområdet.

Fakta

Det här är Anna Werner

Ålder: 48.

Familj: 12-årig son.

Bor: Villa i Stockholms norrförort.

Intressen: Jobbet. Usel men hoppfull golfare. Lär mig tyska med appen Duolingo.

Läser just nu: ”Små eldar överallt”, av Celeste Ng.

Bästa solcells-/solenergitipsen: Leta konsult eller installatör i listan på Svensk Solenergis hemsida om du vill installera solceller. Lyssna på Solcellskollens podd om du vill lära dig mer om ämnet.

Aktuell: Ny vd (den första) för Svensk Solenergi.

När Energivärlden når henne har hon bara hunnit jobba tre veckor i rollen som vd för Svensk Solenergi, men Anna Werner har redan en tydlig tanke kring vad som måste hända inom branschen för att säkra solenergins framtid.

– Solenergi är framtiden. Det vore roligt om jag kunde hjälpa till att skapa en smidigare övergång till framtidens energiteknik. Det är så jag ser på min roll, jag ska fungera som ett slags facilitator. Jag vet inte om man per definition kan kalla solenergi för en ny teknik, men det är nytt att den rullas ut i så bred skala som idag. Det leder till många tekniska frågor, bland annat kring anslutningar. Jag hoppas därför kunna nå överenskommelser med olika branschorganisationer för att kunna få nya teknikstandarder på plats.

Anna Werner berättar vidare hur hon ställer krav på Svensk solenergis medlemsföretag, på ett sådant sätt att ett medlemskap är synonymt med en kvalitetsstämpel.

En sak som gör oss oroliga är att dagens investeringsbidrag kan försvinna snabbt, att det kommer gå från 20 till 0 procent i ett svep

– Vem som helst kan inte bli medlem. För medlemskap i Svensk solenergi ställs krav på etik, produktkvalitet, yrkesmässig kompetens och lämplig organisation.

Annars är det hon önskar sig mest just nu att hennes organisation ska bli lika flexibel och snabb som solenergimarknaden är. Tack vare det statliga investeringsbidraget för solceller på upp till 20 procent av installationskostnaderna befinner sig branschen i kraftig tillväxt. Vis av erfarenhet vet dock Anna med sig att läget kan förändras snabbt. Därför kommer hon inte bara att jobba för att förenkla installations- och anslutningsprocesser, hon vill även påverka beslutsfattare.

– En sak som gör oss oroliga är att dagens investeringsbidrag kan försvinna snabbt, att det kommer gå från 20 till 0 procent i ett svep, utan mellansteg. Vi vill istället att bidraget ska trappas ner långsamt. Det var nämligen precis den här problematiken som gjorde att solvärmemarknaden i Sverige kollapsade, bidraget försvann över en natt. Vi vill att solenergimarknaden ska bli mer förutsägbar, att det finns en långsiktig plan för hur man gradvis ska trappa ner bidragen, säger Anna Werner.

Istället föreslår hon ett permanent höjt ROT-avdrag som hon menar har bevisat goda samhällsekonomiska effekter eftersom det tar bort skattekilar, skapar arbetstillfällen och gör svarta jobb vita.
– Idag är ROT-avdraget på 30 procent av arbetskostnaden, vilket ger ungefär 9 procent av kostnaden för installationen av solcellsanläggningen. Om avdraget höjs till 50 procent skulle det istället motsvara 15 procent av investeringen. Sedan spelar det Svensk Solenergi mindre roll om ROT-avdraget höjs för allt arbete i hem och trädgård eller bara för åtgärder som minskar mängden köpt energi. Vi kan såklart även tänka oss att ROT-avdraget bara höjs för solcellsinstallationer, ett sol-ROT, medan övrig ROT ligger kvar på 30 procent.

Det är inte bara den svenska solenergibranschen som den nyfikna vd:n hoppas kunna förändra framöver. Anna Werners dragning till att utmana sina invanda tankemönster och föreställningar har även lett till en stor förändring på det privata planet, sedan hon tillträdde sin nya tjänst.
– När man byter jobb har man möjlighet att byta vanor. Det enda som är svårare än att skaffa sig en ny vana är att göra sig av med gamla. När man byter jobb har man plötsligt ett incitament att få till nya rutiner. Många kanske slutar röka när de får en ny tjänst. Nu tar jag elcykeln till jobbet. Vi får väl se om det håller även i vinter.

Senaste

Klimat

Negativa utsläpp – för en klimatpositiv framtid

Koldioxidlagring

Det räcker inte med att vi sänker våra koldioxidutsläpp för att begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs också att vi utvecklar tekniker som kan leda till negativa utsläpp.