Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Storsatsning på svensk batterifabrik

Om fyra år kan Northvolt starta en svensk storskalig batterifabrik – den första i Europa. Energimyndigheten bidrar till projektets uppstart med 38 miljoner kronor i bidrag och lån.

Uppdaterad: 2017-12-29 Publicerad: 2017-03-13

Text: Maria Åslund Bild: Shutterstock

Det är en industrisatsning av omfattande mått som Northvolts styrelseordförande Carl-Erik Lagercrantz förbereder. Planen är att bygga en fabrik som fullt utbyggd producerar 32 GWh lagringskapacitet om året och sysselsätter cirka 2 600 personer. Totalt ska 40 miljarder kronor investeras i projektet.

Jag tror att vi kan nå under 100 dollar per kWh i lagringskapacitet.

Men om vi backar bandet något så startade den här idén med att en av Teslas högsta ansvariga – logistikchefen Peter Carlsson – lämnade USA och flyttade hem till Sverige igen. Med hans branschkunskap är det inte så konstigt att tanken på Europas första storskaliga batterifabrik föddes.

– Det finns ett antal grundläggande hörnstenar till varför Sverige är intressant för en sådan här satsning. En är att det finns närhet till ett antal viktiga insatsvaror som nickel, kobolt och litium, som bryts ibland annat Sverige och Finland. Det ger en effektiv försörjningskedja, utanför den asiatiska dominansen, och det är viktigt för Europa, säger styrelseordförande Carl-Erik Lagercrantz.

Fakta

Northvolt

Norhtvolt, som fram till början av mars i år hette SGF Energy, kostnaden för uppstartsfasen är 120 miljoner kronor och där har alltså Energimyndigheten gått in med 38 miljoner. Företaget har två storägare Rocarma consulting, som kontrolleras av Peter Carlsson, samt investmentbolaget Vargas, som kontrolleras av Harald Mix.

– En annan är att det finns tillgång till mycket och en nästan fullständigt förnybar energi i Norden. Det ger oss hållbarhet som ett försäljningsargument, eftersom det här är en väldigt energikrävande produktion.

 

Rekommenderat

Digitalisering

Fördjupat globalt samarbete för smarta elnät

Elnät
Efter Stockholm Smart Grid Week står nu viktiga globala möten vid Clean Energy Ministerial i Vancouver på tur om drygt en månad. De diskussioner som hölls i Stockholm var ett viktigt avstamp.

Senaste

Klimat

Om klimatkrisens hastighet

Krönika

Karim Jebari: Vi vet att vi kan påverka hur varmt det kommer att bli genom att minska utsläppen av växthusgaser, men vi kan faktiskt också påverka hur snabbt uppvärmningen sker.