Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Sparar energi i havsmiljöer

Från vågenergi till energieffektiva fartyg. Jonas Ringsbergs forskning sträcker sig över ett brett spektrum.

Uppdaterad: 2017-12-29 Publicerad: 2016-10-30

Text: Anders Wikberg Bild: Anna-Lena Lundqvist

Samband är sällan så enkla som man tror. Man skulle till exempel kunna tänka sig att den fartygsrutt som förbrukar minst bränsle också alltid är den mest skonsamma för ett fartygs konstruktion, så att inte sprickor uppkommer på grund av utmattning. Eller att det är enkelt att avgöra hur länge kablar till flytande vågkraftverk håller.

– Nej, i bägge fallen påverkar en lång rad faktorer. I det senare bland annat vågbojens och vågornas rörelser, havsströmmar samt mängden biologisk påväxt på kabeln, förklarar Jonas Ringsberg, professor i marina strukturer på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Fakta

Jonas Ringsberg

Ålder: 45 år.

Bor: Önnered, Göteborg.

På nattduksbordet: Just nu ”Leon” av Mons Kallen­toft och Markus Lutteman.

Energitips: Installera en luft-luft-värmepump om du har ­direktverkande el.

Han forskar inom bland annat områdena vågenergi­ och energieffektivisering av fartyg. Som gammal seglare och vindsurfare från hamnstaden Göteborg kom intresset för hav och båtar naturligt. Lägg till det talang för matematik, intresse för samband och ­lärare som väckte nyfikenheten om materials och konstruktioners mekaniska livslängd så är det ­logiskt att Jonas Ringsberg blev det han blev.

Medan hans kolleger forskar om motorer och bränslen ägnar sig Jonas Ringsberg åt beräkningsmekanik och tillförlitlighetsanalys, åt de mindre spektakulära men avgörande frågorna om olika ­marina strukturers livslängd och utmattning.

Han gillar att arbeta i tvärvetenskapliga projekt som kräver ett holistiskt perspektiv. Som hans forskning inom fartygs energieffektivisering. Eller de tre projekt inom vågenergi han deltar i.

Han drivs av nyfikenhet och intresse av att göra skillnad.

– Det är oerhört lärorikt och stimulerande att arbeta tillsammans med utvecklingsbolag för att bidra till utvecklingen av nya tekniker för vågenergiutvinning. Ett oerhört intressant projekt planeras just nu utanför Portugals kust, där vind- och vågkraft skall samverka i ett och samma koncept.

Sverige då? Ja, även om vågenergin byggs ut maximalt så är potentialen förhållandevis låg jämfört med vårt energibehov. Men den är ett viktigt komplement på sikt.

– Men möjligheterna till export av svensk teknik och know-how är mycket goda, menar han.

Rekommenderat

Forskning

Trepartssamverkan ger bra gasturbiner

Samarbete
Ett stort samarbete mellan Lunds tekniska högskola, Siemens i Finspång och Energimyndigheten främjar framgångsrikt forskning och utveckling kring högeffektiva gasturbiner. Idag är vätgaseldade gasturbiner från Finspång bäst i världen på låga utsläpp.

Senaste

Transport

Enklare att välja hållbar transport med nya märkningar

vägval

Transportsektorns utsläpp fortsätter att öka och branschen har utmaningar när det kommer till sociala villkor. För att utvecklingen ska gå i rätt riktning måste transportköpare och konsumenter kunna göra informerade val.

Klimat

Om klimatkrisens hastighet

Krönika

Karim Jebari: Vi vet att vi kan påverka hur varmt det kommer att bli genom att minska utsläppen av växthusgaser, men vi kan faktiskt också påverka hur snabbt uppvärmningen sker.