Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Sociala normer påverkar energianvändningen

Människors bakgrund och erfarenheter påverkar vårt förhållande till teknik och energi hemmet. Det menar Cecilia Katzeff, adjungerad professor i hållbar interaktionsdesign vid KTH.

Uppdaterad: 2017-12-28 Publicerad: 2016-04-30

Text: Linda Nyström Bild: Mikael Gustavsen

Det var under ett besök i Zimbabwe som Cecilia Katzeff insåg att svenskarnas inställning till el skiljer sig från andra länders. I ett samtal med lokala vänner sa hon att elen är osynlig i vår vardag. Det höll inte vännerna med om eftersom de ofta har strömavbrott, vilket gör att bristen på el blir högst synlig.

Samtalet i sin tur födde frågan: Hur sparar vi på något som vi inte ser?

Fakta

Cecilia Katzeff

Ålder: 58.

Bor: Hägersten, Stockholm.

På nattduksbordet: ”Den sårade divan” av Karin ­Johannisson.

Energitips: Påverka ­beslutsfattare att göra det ­enklare för hushåll att investera i och använda solen

Frågan fick Cecilia och kollegorna Carin Torstensson och Stina Wessman att sjösätta förstudien DelibRetro: ”Deltagande design för hållbar energianvändning i renoverade miljonprogramsområden”. En fjärdedel av Sveriges befolkning bor i fastigheter från miljonprogrammet och tanken var att ta tillvara på hyresgästernas egna ­idéer om hur man kan främja ett hållbart boende.

Syftet med DelibRetro var att engagera hyresgästerna till en mer hållbar energianvändning i nyrenoverade fastigheter i bostadsområdet Lagersberg i Eskilstuna. Forskarna intervjuade de boende varav många hade sitt ursprung i utomeuropeiska länder och med olika relationer till energianvändning och miljö.

Ämnet teknik och människa är inte nytt för Cecilia Katzeff. Hon disputerade i psykologi med fokus på människa-­data-interaktion och fick då inblick i hur människors bakgrund påverkar vår förståelse av system och gränssnitt.

Tydligt är, menar Cecilia, att sociala normer och ändrade vanor påverkar energianvändningen. Det kan vara ett ökat miljömedvetande som leder till att man minskar sin energianvändning. Men det kan även gå åt andra hållet.

– Exempelvis har normen för vad som är en acceptabel inomhustemperatur i hemmet ökat. Det är vanligt att många vill gå barfota och i t-shirt vintertid, något som förändrats de senaste åren.

Rekommenderat

Forskning

Genustänk kan effektivisera omställningsarbetet

Jämställdhet
Med kunskaper om genus- och jämställdhet på energiområdet kan omställningen göras både mer rättvis och effektiv. Det visar en ny rapport framtagen av Nationella Sekretariatet för Genusforskning på uppdrag av Energimyndigheten.

Senaste

Energiförsörjning

Träffar som utlovar intressanta energisamtal

Hållbart

Sökes: Energiintresserade som törstar efter nya inspirationskällor och kunskapsutbyte. Finnes: Nätverk som behandlar aktuella frågor och trender på de globala energimarknaderna tillsammans med inspirerande talare. Träffar: under 2020.

Transport

Mejeritransporter kör med full gas mot framtiden

Biogas

Det är inte bara elmotorn som ska göra transportsektorn hållbar. Flytande biogas spås bli en viktig pusselbit, inte minst gällande tunga transporter. Här är ett företag som går i bräschen.