Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Sociala normer påverkar energianvändningen

Människors bakgrund och erfarenheter påverkar vårt förhållande till teknik och energi hemmet. Det menar Cecilia Katzeff, adjungerad professor i hållbar interaktionsdesign vid KTH.

Uppdaterad: 2017-12-28 Publicerad: 2016-04-30

Text: Linda Nyström Bild: Mikael Gustavsen

Det var under ett besök i Zimbabwe som Cecilia Katzeff insåg att svenskarnas inställning till el skiljer sig från andra länders. I ett samtal med lokala vänner sa hon att elen är osynlig i vår vardag. Det höll inte vännerna med om eftersom de ofta har strömavbrott, vilket gör att bristen på el blir högst synlig.

Samtalet i sin tur födde frågan: Hur sparar vi på något som vi inte ser?

Fakta

Cecilia Katzeff

Ålder: 58.

Bor: Hägersten, Stockholm.

På nattduksbordet: ”Den sårade divan” av Karin ­Johannisson.

Energitips: Påverka ­beslutsfattare att göra det ­enklare för hushåll att investera i och använda solen

Frågan fick Cecilia och kollegorna Carin Torstensson och Stina Wessman att sjösätta förstudien DelibRetro: ”Deltagande design för hållbar energianvändning i renoverade miljonprogramsområden”. En fjärdedel av Sveriges befolkning bor i fastigheter från miljonprogrammet och tanken var att ta tillvara på hyresgästernas egna ­idéer om hur man kan främja ett hållbart boende.

Syftet med DelibRetro var att engagera hyresgästerna till en mer hållbar energianvändning i nyrenoverade fastigheter i bostadsområdet Lagersberg i Eskilstuna. Forskarna intervjuade de boende varav många hade sitt ursprung i utomeuropeiska länder och med olika relationer till energianvändning och miljö.

Ämnet teknik och människa är inte nytt för Cecilia Katzeff. Hon disputerade i psykologi med fokus på människa-­data-interaktion och fick då inblick i hur människors bakgrund påverkar vår förståelse av system och gränssnitt.

Tydligt är, menar Cecilia, att sociala normer och ändrade vanor påverkar energianvändningen. Det kan vara ett ökat miljömedvetande som leder till att man minskar sin energianvändning. Men det kan även gå åt andra hållet.

– Exempelvis har normen för vad som är en acceptabel inomhustemperatur i hemmet ökat. Det är vanligt att många vill gå barfota och i t-shirt vintertid, något som förändrats de senaste åren.

Rekommenderat

Forskning

Trepartssamverkan ger bra gasturbiner

Samarbete
Ett stort samarbete mellan Lunds tekniska högskola, Siemens i Finspång och Energimyndigheten främjar framgångsrikt forskning och utveckling kring högeffektiva gasturbiner. Idag är vätgaseldade gasturbiner från Finspång bäst i världen på låga utsläpp.

Senaste

Transport

Enklare att välja hållbar transport med nya märkningar

vägval

Transportsektorns utsläpp fortsätter att öka och branschen har utmaningar när det kommer till sociala villkor. För att utvecklingen ska gå i rätt riktning måste transportköpare och konsumenter kunna göra informerade val.

Klimat

Om klimatkrisens hastighet

Krönika

Karim Jebari: Vi vet att vi kan påverka hur varmt det kommer att bli genom att minska utsläppen av växthusgaser, men vi kan faktiskt också påverka hur snabbt uppvärmningen sker.