Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Sajten som guidar dig i solcellsdjungeln

En samlingssajt som kopplar samman säljare och köpare av solceller. Det är tanken bakom Solcellskollen.se.
– ­Vi vill göra det enklare för gemene man att installera solceller, säger Erik Wallnér.

Uppdaterad: 2018-06-17 Publicerad: 2018-06-15

Text: Johan Wickström Bild: Solcellskollen

Intresset för solceller har ökat stadigt de senaste åren i takt med sjunkande priser. Och det utökade solcellsstödet – från 20 till 30 procent – som trädde i kraft vd årsskiftet 2018 har fått ytterligare fart på marknaden.

Men var ska man hitta installatörer som man kan lita på?

Det är en knepig fråga för många, vilket Chalmersstudenten Erik Wallnér upptäckte när han skrev sitt exjobb inom energisystem 2015. Här intervjuade han ett hundratal energi- och klimatrådgivare för att undersöka vilka de största barriärerna mot att köpa solceller var. Då visade det sig att det fanns ett stort informationsbehov på marknaden.

– Det var upprinnelsen till solcellskollen. Vi tyckte att det fanns en lucka på marknaden som vi kunde fylla, säger Erik Wallnér som tillsammans med Eric Ahlberg startade solcellskollen.se sommaren 2017, efter något års planering.

En del av tanken med sajten är att koppla ihop potentiella solelsköpare med säljare och installatörer av solceller. Men här finns också information om solceller och marknadsfrågor-Tjänsten är gratis för användaren medan företagen som samarbetar med sajten får betala för varje affär som de får in genom solcellskollen.

– Vår målgrupp är framför allt villaägare, de står för 90 procent av sökningarna. Men nu utvecklar vi sidan så att den även riktar sig till bostadsrättsföreningar, fastighetsföretag och jordbruk.

På solcellskollen finns också en enkel kalkylator där man kan mata in alla  relevanta värden om sitt hus för att snabbt kunna kolla vad det kostar att investera och om det är lönsamt. Och därefter får man förslag på lämpliga installatörer i närområdet.

Dessutom finns det texter och annat innehåll, till exempel en podd som tar tempen på den snabba utvecklingen på energimarknaden.
– Vår strategi är att skapa relevant innehåll för alla som köper solceller. På så sätt tror vi attäven användarna kan hitta oss lättare, till exempel via Google,, säger Erik Wallnér.

Idag har Solcellskolen samarbete med cirka 25 solcellsleverantörer runt om i landet och ett par hundra personer är inne på sajten varje dag.

En hel del av besökarna ställer frågor. De tre vanligaste är: Hur mycket solceller ska jag satsa på? Lönar det sig verkligen? Finns det nån bra installatör?
– När det gäller fråga ett är det tre faktorer som man bör tänka på: takets storlek, hur hög elanvändning du har och vilken budget du har tänkt dig.

– Lönsamheten kan skifta beroende på väderstreck. Lutningen spelar mindre roll. Ett bra läge i syd kombinerat med solcellsstöd är definitivt lönsamt. Det betalar av sig under solcellernas livslängd, ofta redan efter halva tiden, säger Erik Wallnér.

Nästa steg för solcellskollen.se är att utvidga målgruppen till större aktörer. Men även att få in mer omdömen om leverantörerna så att man som köpare kan få en bättre bild av leverantörerna.

– Ungefär som när man väljer bostad på Airbnb, säger Erik Wallnér om är optimistisk när det gäller solelens framtid:

– Energimyndigheten har en prognos att solelen kan stå för cirka 10 procent 2040. Jag tror att det kan bli ännu större. Utmaningen är att integrera den med omkringliggande system för lagring. Än så länge är det svårt att få ekonomi med batterier, men de kommer troligen gå ner i pris på sikt.

Rekommenderat

Förnybart

Tejpmetoden minskar kostnad för solceller

Innovation
Tejp som leder elektrisk ström kan ersätta silvertråd vid tillverkning av solceller, och kan minska både kostnader och miljöbelastning vid tillverkningen.

Senaste

Klimat

Negativa utsläpp – för en klimatpositiv framtid

Koldioxidlagring

Det räcker inte med att vi sänker våra koldioxidutsläpp för att begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs också att vi utvecklar tekniker som kan leda till negativa utsläpp.