Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Så sparar du energi i hemmet

Sol, ved eller fjärrvärme – vad är bäst för mitt hus är det många som undrar. Att minska energianvändningen kan vara det bästa svaret.
Här får du några tips på hur du kan spara energi hemma hos dig.

Uppdaterad: 2020-10-21 Publicerad: 2020-10-21

Text: Per Westergård Bild: iStock

Under många år talades det ofta om vikten av att släcka lampor och sänka temperaturen – allt för att spara energi. Sant då och sant idag, och skälen är desamma: ju mindre energi vi använder desto bättre är det för miljön. Och för den egna plånboken.

Vad vi som privatpersoner kan göra beror naturligtvis på hur vi bor. Självklart finns en större potential att spara i ett äldre hus än i en nybyggd lägenhet. Det enda som är säkert är ändå att alla kan göra något.

Den energi som tillförs ett hus används i huvudsak till tre olika saker. Till uppvärmning, tappvarmvatten och hushållsel.

Mest går normalt åt till uppvärmning av huset, omkring 60 procent av all tillförd energi. 20 procent till att värma varmvatten, och en lika stor del till belysning och alla elektriska prylar som vi har i våra hem.

En nybyggd svensk standardvilla använder i genomsnitt 18 000 kilowattimmar (kWh) per år medan ett äldre använder omkring 23 000 kWh. En användning som självklart varierar beroende på husets storlek, vald inomhustemperatur och vilka tekniska lösningar som används. I reda pengar betyder det att den som bor i ett nytt hus i genomsnitt betalar 27 000 kronor för sin energi medan den om bor i ett äldre får räkna med att lägga ut ett antal tusenlappar till.

Det finns dock goda möjligheter att minska kostnaden betydligt. Helena Holm på Energimyndigheten har koll och kommer gärna med råd.

Helena Holm, Energimyndigheten Testlab.

– Börja med det som är enkelt att göra, som inte kostar så mycket och som man ofta kan göra själv.

Det kan handla om att sätta in tätningslister i fönster och dörrar. Och kanske sätta upp ett draperi innanför en ytterdörr inför vintern. Åtgärder som betalar sig direkt.

– Lika enkelt kan det vara att minska användningen av varmvatten. Med ett smart duschmunstycke går det att reducera vattenförbrukningen betydligt utan att förlora den behagliga upplevelsen av att duscha.

Lite mer komplicerat blir det när man ska ge sig på uppvärmningen. Även här finns ett enkelt tips – det är att ta hjälp av den energideklaration som numera alltid ska följa med köpet. Där finns ofta tips på enkla men effektiva åtgärder.

När man som husägare ser över husets uppvärmning räcker det inte med att se hur värmen produceras. Lika viktigt är att få koll på allt från hur värmen regleras till hur väl husets värmerör är isolerade.

– Ett bra reglersystem ska till exempel känna av om vårsolen lyser in eller om du har tänt i braskaminen. Gör systemet inte det kommer energi att gå förlorad till ingen nytta.

Fakta

Tio effektiva tips för alla boende

• Om du sänker inomhustemperaturen med en grad minskar energianvändningen betydligt.

• Kontrollera de tätningslister du har runt fönster och dörrar. Byt vid behov.

• Satsa på effektiv och bra belysning, dagens LED-lampor ger bra ljus och är effektiva.

• Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.

• Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4–5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

• Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten.

• Om du tvättar i 40 grader istället för 60 grader kan energianvändningen minska till hälften.

• Att diska i diskmaskin är mer energieffektivt än att diska för hand.

• Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.

• Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt.

Att byta uppvärmningssystem är dyrt och därför är det vara naturligt att vilja snåla lite här och lite där. Helena Holm på Energimyndigheten menar att det är begripligt men tyvärr mindre klokt.

– Se till att du får en genomgång av ditt nya uppvärmningssystem tillsammans med installatören och den tekniska dokumentationen. Annars är risken stor att du får högre kostnader än nödvändigt under många år.

Vilket värmesystem som är bäst är däremot en omöjlig fråga att besvara här. Det som kommer att fälla avgörande är husets förutsättningar, var i landet man bor, och hur man vill leva sitt liv.

– Om du funderar på någonting som rör husets energianvändning tycker jag att du ska ta hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare som bollplank. I och med att de finns på plats där du bor kan de ge råd anpassade till lokala förutsättningar. Deras råd kostar dessutom ingenting, och är opartiska.

Energi- och klimatrådgivarna har just nu ett extra fokus på allt som rör solenergi. Det enda de inte svarar på är frågan om vilket system som är bäst. Istället kan de hjälpa till med att bena ut vad just du behöver, och vilka frågor du bör ställa till leverantören.

Många husägare som börjar fundera på en solcellsanläggning upplever att solcellsmarkanden är svåröverblickbar. För att hjälpa konsumenter att kunna jämföra olika solelsystem genomför Energimyndigheten Testlab just nu ett test av nio olika solcellsanläggningar. De första resultaten kommer under av 2021.

– Testlab granskar mängder av olika typer av produkter och på vår webbplats den som vill sänka sin energiförbrukning både få råd och hjälp att hitta rätt. De produkter som testas hos oss får aldrig utmärkelsen ”Bäst i test”, vi ska istället ge en rättvis och tydlig information om produkters funktion och energiförbrukning.

Fakta

Kostnadsfri rådgivning

Om du behöver ytterligare råd kan du vända dig till kommunens energi- och klimatrådgivare.
Det är en kostnadsfri service från din kommun. De hjälper dig med allt som rör din energianvändning. De är utbildade för att ge dig tips på hur du kan göra för att minimera användningen av energi, gå över till förnybart, sänka dina energikostnader. Samtidigt som du påverkar miljön så lite som möjligt.
Både privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar samt föreningar och organisationer är välkomna att få stöd och råd.
Information om hur du når energi- och klimatrådgivningen kan du hitta på kommunens webbplats.

Som husägare finns det mängder med energibesparande åtgärder man kan göra men det betyder inte att alla alltid är lönsamma. Åtminstone inte som enda åtgärd, ska du däremot göra något annat i huset finns det goda skäl att fundera på om du samtidigt ska göra något för att långsiktigt minska energianvändningen.

Det kan handla om att passa på och tilläggsisolera när man ska göra något åt husets fasad eller se över varmvattenanvändningen när du ändå är på gång med renovering av kök eller badrum. Merkostnaden kan därmed bli låg och därmed lönsam.

Senaste