Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Så har Gröna Lund halverat belysnings–kostnaderna

Gröna Lund har bytt drygt 13 000 lampor och halverat kostnaderna för sin belysning. Nu återstår några tusen lampor innan all belysning är energieffektiv. För att fira att Belysningsutmaningen fyller ett år kom energiminister Ibrahim Baylan till nöjesparken för att hjälpa till med lampbytet.

Uppdaterad: 2017-12-29 Publicerad: 2017-05-11

Text: Johan Wickström Bild: Charlotte Nording Gabrielsson, Nicole Dreher/Regeringskansliet

På en lite svajig stege sätter energiminister Ibrahim Baylan in den nya LED-lampan i ett av Gröna Lunds valv. Adam Nilsson, energiansvarig på nöjesparken, tar fram sin mobilapp och låter ministern testa att lampan funkar. Med en knapptryckning kommer all belysning igång, liksom popmusiken i högtalarna.
– Teknikutvecklingen har gjort att vi kan behålla det varma ljuset och inte förlora tivolikänslan.LED-lamporna ser ut som de vanliga lamporna, förklarar Adam Nilsson.

Under ett par år har Gröna Lund successivt bytt ut sin belysning till energieffektiva LED- och lågenergilampor. Så när nöjesparken fick information om Belysningsutmaningen för ett par månader sedan var beslutet enkelt.
– Det var självklart att stödja Belysningsutmaningen, och vi hade ju kommit en bit på väg redan, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts som äger Gröna Lund.

Gröna Lund har halverat belysningskostnaderna med LED-lampor.
Gröna Lund har halverat belysningskostnaderna med LED-lampor.

Det var i maj 2016 som Ibrahim Baylan lanserade Belysningsutmaningen, som är en del av det internationella initiativet Global Lighting Challenge. Målet för initiativet är att få ut 10 miljarder högeffektiva lampor på marknaden.

Det var en glad och stolt Ibrahim Baylan som summerade året som gått när han mötte de ansvariga på Gröna Lund i början av maj.
– Nu har vi ett 70-tal aktörer som är med i utmaningen. Det är viktigt med goda exempel och det är positivt ur flera aspekter. Energiomställningen innebär en massa fördelar, inte minst för att skapa tillväxt, sa Ibrahim Baylan.

Fram till maj 2017 har Gröna Lund bytt ut drygt 13 000 av sina 17 000 belysningspunkter, det vill säga runt 75 procent av belysningen.
– Vi har halverat kostnaderna för belysningen redan nu. En positiv bieffekt är att vi har betydligt mindre jobb med att byta lampor. Tidigare hade vi två personer på heltid som bytte lampor. Idag är det en person som gör detta på halvtid och som hinner med en massa andra saker också, säger Carin Broryd, hållbarhetschef på Parks and Resorts som även äger Kolmården, Furuvik, Aquaria och Skara Sommarland.

Fakta

Fler företag som är med i Belysningsutmaningen

Coop – 70 % av alla butiker ska ha LED-belysning till 2020.
OKQ8 – Har bytt ut till LED-belysning på drygt 200 stationer.
Trafikkontoret, Stockholms stad – ska kapa 50 %  av belysningsenergin till 2040 (motsvarar 25 miljoner kWh).
Trafikverket – Ska öka andelen LED-belysning till 50 % till 2025 och 85 % till 2030. 2015 var andelen LED-belysning 3 %.
Landstingsservice region Uppsala – Byter ut 6000-8000 ljuspunkter per år.

Hållbarhetsarbete har blivit allt viktigare under senare år för Parks and Resorts, inte minst för att locka till sig nya medarbetare.
– Vi har totalt 3 miljoner besökare per år i våra parker. Vi vill inspirera både besökare och anställda, och ha en långsiktig plan och ett hållbart angreppssätt i alla våra parker, säger Carin Broryd och guidar oss till den nya attraktionen Ikaros som inramas av LED-belysning.

Energimyndigheten driver arbetet med Belysningsutmaningen och uppmuntrar företag och organisationer att genomföra och följa upp sina belysningsåtgärder. Man har även ett samarbete med Upphandlingsmyndigheten för att ändra upphandlingskriterierna för offentlig belysning i mer energieffektiv riktning.

– Gröna Lund är ett bra exempel som trots rätt specifika krav byter ut belysningen. Vi hoppas att fler inspireras av dem och de andra aktörerna, säger Johanna Whitlock, projektledare för Belysningsutmaningen på Energimyndigheten.

Rekommenderat

Effektivisering

Så hjälper nätverket småföretagen med energiarbetet

Nätverk
Minskad miljöpåverkan, sänkta kostnader och en mer hållbar verksamhet. Hundratals små och medelstora företag får hjälp att effektivisera energianvändningen genom Energimyndighetens nätverk för energieffektivisering.
Effektivisering

Nu får servrar i datahallar energikrav

Ekodesign
Från och med i mars 2020 blir det nya energikrav på servrar och datalagringsprodukter. De nya ekodesignkraven ställer också krav på resurseffektivitet så att det ska kunna gå att återanvända eller återvinna ...
Effektivisering

Den tysta revolutionen på energimarknaden

Energimyndigheten 20 år
Koldioxidskatt, elcertifikat och energimärkning. Energimarknaden kryllar av mer eller mindre synliga styrmedel som syftar till att påverka producenter och konsumenter. De har varit nödvändiga verktyg för att klara energiomställningen. Men vilken roll ...
Effektivisering

Smartare kretslopp kapade energinotan på Dalby gård

Lantbruk
Smartare logistik och effektivare kretslopp kapade energinotan på Dalby Ekologiska gård. Den ekologiska mjölkgården minskade energianvändningen med 17 procent trots att man ökade antalet kor betydligt.
Effektivisering

Munstycket som minskar vattenanvändningen med 98 procent

Vattenförbrukning
Genom att omvandla vattenstrålar till vattendimma kan det svenska cleantechföretaget Altered kapa vattenanvändningen i vanliga kranar med 98 procent. Efter att ha vunnit tävlingen Nordic Cleantech Open i våras vänder företaget nu ...
Effektivisering

Energimyndighetens energismarta kontor

Energieffektivisering
Solceller på taket, smarta fönster och närvarostyrd ventilation. Energimyndigheten lever som man lär och satsar på att kontoret ska bli maximalt energieffektivt.
Effektivisering

Coop bytte 30 000 lysrör efter utmaningen

Belysningsutmaningen
En mängd svenska företag och organisationer antog utmaningen att byta ut sin gamla belysning. Till exempel Coop som bytt 30 000 lysrör och sparat 21 miljoner kWh på kuppen. Nu sammanfattar Energimyndigheten ...
Effektivisering

Så klarar svensk industri energi-utmaningen

NCEW
Svensk industri har en nyckelroll för att klara energiomställningen. Både genom att effektivisera sina egna processer och genom att bidra till att bygga hållbara produkter och lösningar. Under Nordic Clean Energy Week ...
Effektivisering

Volvos CE:s jakt på energislöseri

Energianvändning
Först tog Volvo CE bort energislöseriet, tomgångselen. Sedan satsade man på effektivisering. Nu har företaget – som tillverkar anläggningsmaskiner i 14 fabriker världen över – kapat energikostnaderna med 10 miljoner kronor per ...

Senaste

Energiförsörjning

Gotland visar vägen i energiomställningen

Hållbart

Nu drar satsningen Energipilot Gotland igång. En satsning som ska leda till att Gotland går före resten av Sverige i omställningen till ett hållbart energisystem.