Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Så har Gröna Lund halverat belysnings–kostnaderna

Gröna Lund har bytt drygt 13 000 lampor och halverat kostnaderna för sin belysning. Nu återstår några tusen lampor innan all belysning är energieffektiv. För att fira att Belysningsutmaningen fyller ett år kom energiminister Ibrahim Baylan till nöjesparken för att hjälpa till med lampbytet.

Uppdaterad: 2017-12-29 Publicerad: 2017-05-11

Text: Johan Wickström Bild: Charlotte Nording Gabrielsson, Nicole Dreher/Regeringskansliet

På en lite svajig stege sätter energiminister Ibrahim Baylan in den nya LED-lampan i ett av Gröna Lunds valv. Adam Nilsson, energiansvarig på nöjesparken, tar fram sin mobilapp och låter ministern testa att lampan funkar. Med en knapptryckning kommer all belysning igång, liksom popmusiken i högtalarna.
– Teknikutvecklingen har gjort att vi kan behålla det varma ljuset och inte förlora tivolikänslan.LED-lamporna ser ut som de vanliga lamporna, förklarar Adam Nilsson.

Under ett par år har Gröna Lund successivt bytt ut sin belysning till energieffektiva LED- och lågenergilampor. Så när nöjesparken fick information om Belysningsutmaningen för ett par månader sedan var beslutet enkelt.
– Det var självklart att stödja Belysningsutmaningen, och vi hade ju kommit en bit på väg redan, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts som äger Gröna Lund.

Gröna Lund har halverat belysningskostnaderna med LED-lampor.
Gröna Lund har halverat belysningskostnaderna med LED-lampor.

Det var i maj 2016 som Ibrahim Baylan lanserade Belysningsutmaningen, som är en del av det internationella initiativet Global Lighting Challenge. Målet för initiativet är att få ut 10 miljarder högeffektiva lampor på marknaden.

Det var en glad och stolt Ibrahim Baylan som summerade året som gått när han mötte de ansvariga på Gröna Lund i början av maj.
– Nu har vi ett 70-tal aktörer som är med i utmaningen. Det är viktigt med goda exempel och det är positivt ur flera aspekter. Energiomställningen innebär en massa fördelar, inte minst för att skapa tillväxt, sa Ibrahim Baylan.

Fram till maj 2017 har Gröna Lund bytt ut drygt 13 000 av sina 17 000 belysningspunkter, det vill säga runt 75 procent av belysningen.
– Vi har halverat kostnaderna för belysningen redan nu. En positiv bieffekt är att vi har betydligt mindre jobb med att byta lampor. Tidigare hade vi två personer på heltid som bytte lampor. Idag är det en person som gör detta på halvtid och som hinner med en massa andra saker också, säger Carin Broryd, hållbarhetschef på Parks and Resorts som även äger Kolmården, Furuvik, Aquaria och Skara Sommarland.

Fakta

Fler företag som är med i Belysningsutmaningen

Coop – 70 % av alla butiker ska ha LED-belysning till 2020.
OKQ8 – Har bytt ut till LED-belysning på drygt 200 stationer.
Trafikkontoret, Stockholms stad – ska kapa 50 %  av belysningsenergin till 2040 (motsvarar 25 miljoner kWh).
Trafikverket – Ska öka andelen LED-belysning till 50 % till 2025 och 85 % till 2030. 2015 var andelen LED-belysning 3 %.
Landstingsservice region Uppsala – Byter ut 6000-8000 ljuspunkter per år.

Hållbarhetsarbete har blivit allt viktigare under senare år för Parks and Resorts, inte minst för att locka till sig nya medarbetare.
– Vi har totalt 3 miljoner besökare per år i våra parker. Vi vill inspirera både besökare och anställda, och ha en långsiktig plan och ett hållbart angreppssätt i alla våra parker, säger Carin Broryd och guidar oss till den nya attraktionen Ikaros som inramas av LED-belysning.

Energimyndigheten driver arbetet med Belysningsutmaningen och uppmuntrar företag och organisationer att genomföra och följa upp sina belysningsåtgärder. Man har även ett samarbete med Upphandlingsmyndigheten för att ändra upphandlingskriterierna för offentlig belysning i mer energieffektiv riktning.

– Gröna Lund är ett bra exempel som trots rätt specifika krav byter ut belysningen. Vi hoppas att fler inspireras av dem och de andra aktörerna, säger Johanna Whitlock, projektledare för Belysningsutmaningen på Energimyndigheten.

Rekommenderat

Effektivisering

Ny teknik kan fördubbla effektiviteten hos biokraftverk

Fossilfritt
I Europa ökar användningen av förnybar energi. Globalt står fossila bränslen för cirka 70 procent av kraftproduktionen. För att lyckas med omställningen till ett fossilfritt Sverige krävs effektivare tekniker.
Effektivisering

Tre snabba frågor till pristagaren Egil Öfverholm

Energieffektivisering
I år delades ”Hederspriset för energieffektivisering” ut för första gången. Pristagare är ingen mindre än Egil Öfverholm, före detta medarbetare på Energimyndigheten.
Effektivisering

Ljus framtid för LiFi

Kommunikationsteknik
De flesta vet att dagens trådlösa kommunikationsmetoder bygger på radioteknologi. Mindre känt är att ett brittiskt företag just nu utvecklar en alternativ metod som bygger på lampor.
Effektivisering

Med fokus på morgondagens elsystem

Smarta elnät
Den brådskande klimatfrågan, nya spelregler på elmarknaden och lastutjämning med hjälp av datacenter. Det var några av de ämnen som diskuterades när Power Circle, på uppdrag av Energimyndigheten och ihop med Forum ...
Effektivisering

Fasadlösning med många miljövinster

Renovering
Isolera fastigheten och bygg samtidigt in ett nytt effektivt ventilationssystem i fasaden – utan att störa hyresgästerna. Eskilstunaföretaget Smartfronts koncept kan minska energianvändningen med runt 60 procent. Men branschen är lite trög ...
Effektivisering

Den långa vägen till smartare energianvändning

Energimyndigheten 20 år
Teknikutveckling, högre verkningsgrad och mer nytta för varje kilowattimme. Att arbeta med energieffektivisering är lönsamt på många sätt för både företag och kommuner. Det har också varit en grundbult i Energimyndighetens arbete ...
Effektivisering

Programmet som hjälper fastighetsägarna att effektivisera

Fastigheter
Boende- och byggsektorn står för en dryg tredjedel av Sveriges energianvändning. Och det finns stora möjligheter att effektivisera. För att främja och snabba på den här utvecklingen stödjer forsknings- och innovationsprogrammet E2B2 ...
Effektivisering

Därför blir vi hela tiden mer energieffektiva

Testlab
Från Led-lampor till värmepumpar. Det mesta kontrolleras på Testlab – Energimyndighetens nav i arbetet med energieffektivisering. Anita Aspegren tar oss med på en rundtur i labbet och förklarar varför effektivisering är en ...
Effektivisering

Stora möjligheter att spara energi i gamla hus

Bygg
Att effektivisera äldre fastigheter är en balansgång då kulturvärden ibland står på spel. Nu är kunskaperna högre inom detta område och potentialen är stor. Bland annat tack vare forskningsprogrammet Spara och bevara, ...

Senaste

Energiförsörjning

Gotland visar vägen i energiomställningen

Hållbart

Nu drar satsningen Energipilot Gotland igång. En satsning som ska leda till att Gotland går före resten av Sverige i omställningen till ett hållbart energisystem.