Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Så blev Amokabel självförsörjande på förnybar el

I småländska Alstermo har företaget Amokabel blivit självförsörjande på förnybar el. Den senaste investeringen var solcellspaneler på taket. De står för en liten del av totalproduktionen, men är desto viktigare för att energikalkylen ska bli lönsam.

Uppdaterad: 2017-12-22 Publicerad: 2017-08-28

Text: Erik Hörnkvist Bild: Amokabel

På Amokabels tak ligger 928 solpaneler utlagda på 1 500 kvadratmeters yta. Företaget, som tillverkar ledningar och kablar, har investerat 3 miljoner kronor i anläggningen, som ger en maxproduktion på 240 000 KWh per år.

Det är mycket el, men satt i relation till 5 miljoner kWh, som är den totala förbrukningen i Amokabels produktion, så är det trots allt ett ganska blygsamt tillskott. Men inte desto mindre är det viktigt för lönsamheten.

För på sista raden gör Amokabels tillskott av solel stor skillnad.
– Solcellerna ger oss ett antal fördelar i och med att vi kan mata in hela effekten direkt in i fabriken. Framför allt ger det oss möjligheten att styra vår toppeffekt, säger Jan Blad, Amokabels ägare och styrelseordförande.

Jan Blad, Amokabels ägare och styrelseordförande.

Det handlar alltså om hur timmen med den högsta förbrukningen bestämmer priset för hela månaden. Och det är viktigt eftersom toppeffekten är den parameter som har störst betydelse för bolagets elkostnader.

För att förstå detta resonemang måste vi backa tillbaks till 2004. Och lämpligen startar vi 500 meter nerströms längs Alsterån, som ringlar sig förbi alldeles nära fabriken. Det var nämligen här som resan mot att bli helt självförsörjande på el startade. Jan Blad och medgrundaren Erland Erlandsson hade ganska länge gått och sneglat på den gamla kraftstationen från 1905 som tidigare försåg Alstermo bruk med el – kraft som bland annat användes i tillverkningen av den klassiska Unica-boxen.

– Nu låg den för fäfot. Det största jobbet var att få ordning på den gamla tuben i trä som läckte som ett såll. En hel del investeringar gjordes också i nya turbiner och moderna elektronik, berättar Jan Blad.

Två år senare gör man samma sak med kraftstationen i Uvafors. Och för att kunna fortsätta vara självförsörjande i takt med att man ökade produktionen köpte bolaget ett vindkraftverk i Sölvesborg på 800kW 2009.

Jan Blad konstaterar att ett beslut att göra sig helt självförsörjande på el idag hade varit helt i linje med ett modernt hållbarhetsfokus i varumärkessyfte.

Genom solcellerna kan vi styra vår toppeffekt.

– Men då var det ett rent affärsmässigt beslut. Turbulensen på elmarknaden mellan 2000 och 2004 var väldigt stor. Det var väldigt svårt för oss att budgetera våra kostnader. När vi nu producerar och säljer lika mycket el som vi förbrukar så spelar det ingen roll om priset är högt eller lågt. Det vi vinner i ena änden förlorar vi i den andra, men totalt sett har vi i princip gratis el, säger Jan Blad.

Helt gratis är den inte. Även om företaget nu själva faktiskt tillverkar elkabel och det inte är långt till de egna vattenkraftverken så säljer Amokabel sin produktion på elnätet för att sedan köpa tillbaka den från en elleverantör.

– Där är det ett glapp mellan vad vi får betalt och vad vi köper in el. Det fina med solceller är att vi minskar vår nätförbrukning eftersom vi kan mata in elen direkt till våra maskiner. Men framför allt ger det oss alltså möjlighet att kunna påverka toppeffekten, säger Jan Blad.

Fakta

Amokabel

Produktion: Tillverkar olika typer av ledningar och kablar.

Grundades: I Alstermo 1992.

Antal anställda: 170.

Egen elproduktion: 5 miljoner kWh från sol-, vind- och vattenkraft.

Som mest har man lyckats klämma ur solcellerna 236 kW.

– Om det regnar är effekten nere i 50 kW, då använder vi den andra möjligheten vi har för att hålla toppeffekten på rätt nivå. Då kan vi styra förbrukningen genom att tillfälligt gå ner i produktion. Men det är ytterst sällan det behövs.

Nu planerar Amokabel att utöka anläggningen. Takyta finns det, att man stannade vid 250 kW berodde på tidigare skatteregler som nu förändrats.
– Vi funderar också på att köpa ytterligare ett begagnat vindkraftverk som vi fått erbjudande om. Det beror på hur mycket vi expanderar vår produktion.

Rekommenderat

Transport

Ny bil – ett svårt vägval

Blogg
En bilaffär är aldrig en bra affär brukar det sägas. På samma sätt är en bilaffär aldrig bra för miljön. Men jag är trots allt inte redo att vara utan bil. Så ...
Effektivisering

Så kan Sverige öka sin teknikexport

Blogg
Vi behöver nya finansieringsmodeller för att nå de globala hållbarhetsmålen och öka den svenska exporten, skriver Ann-Sofie Gaverstedt.
Transport

Att samordna en omställning – finns det ett recept?

Blogg
Finns det ett recept på hur samordning kan skapa handlingskraft, samsyn och vilja till förändring eller är det bara ett tidskrävande sätt att maskera besvärliga frågor? Det frågar sig Rebecka Marklund och ...
Transport

Elbilen och slumpen i historien

Blogg
Historiker har uppmärksammat att det fanns tre biltyper parallellt i USA vid förra sekelskiftet: Ångbil, elbil och bil med förbränningsmotor. Kunde elbilen ha vunnit?
Effektivisering

Spara energi är enkelt – eller?

Blogg
Visste du att när transportföretaget UPS lägger ut sina rutter för hur deras budbilar kör svänger de bara högersvängar? På detta sätt minskar de antalet olyckor och sparar energi. Energieffektivisering behöver inte ...
Digitalisering

Premiär för vår nya mötesplats

Blogg
Energivärlden har blivit digital. Varför då? Jo för att det är dags och det behövs. Och hur vet vi det? Jo för att vi har frågat.

Senaste

Klimat

Negativa utsläpp – för en klimatpositiv framtid

Koldioxidlagring

Det räcker inte med att vi sänker våra koldioxidutsläpp för att begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs också att vi utvecklar tekniker som kan leda till negativa utsläpp.