Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Så blev Amokabel självförsörjande på förnybar el

I småländska Alstermo har företaget Amokabel blivit självförsörjande på förnybar el. Den senaste investeringen var solcellspaneler på taket. De står för en liten del av totalproduktionen, men är desto viktigare för att energikalkylen ska bli lönsam.

Uppdaterad: 2017-12-22 Publicerad: 2017-08-28

Text: Erik Hörnkvist Bild: Amokabel

På Amokabels tak ligger 928 solpaneler utlagda på 1 500 kvadratmeters yta. Företaget, som tillverkar ledningar och kablar, har investerat 3 miljoner kronor i anläggningen, som ger en maxproduktion på 240 000 KWh per år.

Det är mycket el, men satt i relation till 5 miljoner kWh, som är den totala förbrukningen i Amokabels produktion, så är det trots allt ett ganska blygsamt tillskott. Men inte desto mindre är det viktigt för lönsamheten.

För på sista raden gör Amokabels tillskott av solel stor skillnad.
– Solcellerna ger oss ett antal fördelar i och med att vi kan mata in hela effekten direkt in i fabriken. Framför allt ger det oss möjligheten att styra vår toppeffekt, säger Jan Blad, Amokabels ägare och styrelseordförande.

Jan Blad, Amokabels ägare och styrelseordförande.

Det handlar alltså om hur timmen med den högsta förbrukningen bestämmer priset för hela månaden. Och det är viktigt eftersom toppeffekten är den parameter som har störst betydelse för bolagets elkostnader.

För att förstå detta resonemang måste vi backa tillbaks till 2004. Och lämpligen startar vi 500 meter nerströms längs Alsterån, som ringlar sig förbi alldeles nära fabriken. Det var nämligen här som resan mot att bli helt självförsörjande på el startade. Jan Blad och medgrundaren Erland Erlandsson hade ganska länge gått och sneglat på den gamla kraftstationen från 1905 som tidigare försåg Alstermo bruk med el – kraft som bland annat användes i tillverkningen av den klassiska Unica-boxen.

– Nu låg den för fäfot. Det största jobbet var att få ordning på den gamla tuben i trä som läckte som ett såll. En hel del investeringar gjordes också i nya turbiner och moderna elektronik, berättar Jan Blad.

Två år senare gör man samma sak med kraftstationen i Uvafors. Och för att kunna fortsätta vara självförsörjande i takt med att man ökade produktionen köpte bolaget ett vindkraftverk i Sölvesborg på 800kW 2009.

Jan Blad konstaterar att ett beslut att göra sig helt självförsörjande på el idag hade varit helt i linje med ett modernt hållbarhetsfokus i varumärkessyfte.

Genom solcellerna kan vi styra vår toppeffekt.

– Men då var det ett rent affärsmässigt beslut. Turbulensen på elmarknaden mellan 2000 och 2004 var väldigt stor. Det var väldigt svårt för oss att budgetera våra kostnader. När vi nu producerar och säljer lika mycket el som vi förbrukar så spelar det ingen roll om priset är högt eller lågt. Det vi vinner i ena änden förlorar vi i den andra, men totalt sett har vi i princip gratis el, säger Jan Blad.

Helt gratis är den inte. Även om företaget nu själva faktiskt tillverkar elkabel och det inte är långt till de egna vattenkraftverken så säljer Amokabel sin produktion på elnätet för att sedan köpa tillbaka den från en elleverantör.

– Där är det ett glapp mellan vad vi får betalt och vad vi köper in el. Det fina med solceller är att vi minskar vår nätförbrukning eftersom vi kan mata in elen direkt till våra maskiner. Men framför allt ger det oss alltså möjlighet att kunna påverka toppeffekten, säger Jan Blad.

Fakta

Amokabel

Produktion: Tillverkar olika typer av ledningar och kablar.

Grundades: I Alstermo 1992.

Antal anställda: 170.

Egen elproduktion: 5 miljoner kWh från sol-, vind- och vattenkraft.

Som mest har man lyckats klämma ur solcellerna 236 kW.

– Om det regnar är effekten nere i 50 kW, då använder vi den andra möjligheten vi har för att hålla toppeffekten på rätt nivå. Då kan vi styra förbrukningen genom att tillfälligt gå ner i produktion. Men det är ytterst sällan det behövs.

Nu planerar Amokabel att utöka anläggningen. Takyta finns det, att man stannade vid 250 kW berodde på tidigare skatteregler som nu förändrats.
– Vi funderar också på att köpa ytterligare ett begagnat vindkraftverk som vi fått erbjudande om. Det beror på hur mycket vi expanderar vår produktion.

Rekommenderat

Forskning

Därför behövs nya perspektiv på energi

Blogg
Från genusanalys till internationell klimatpolitik. Marie Claesson, handläggare på Energimyndighetens avdelning för forskning och innovation, ger sin bild av konferensen Perspektiv på energi som präglades av samverkan och mångfald.
Effektivisering

”Hoppas att det ska gå bra för de yngre också”

Blogg
Jag hoppas att vi i framtiden kan titta i backspegeln och konstatera att tiderna förändrats – och att vi lyckats utveckla våra samhällen i en hållbar riktning. Rebecka Marklund ger sin syn ...
Effektivisering

Därför behövs fler kvinnor i energiomställningen

Blogg
Energisektorn kommer halka efter om vi inte tar tillvara kvinnornas kompetens. Därför blev jag glad när Sverige involverade sig i IEA:s nystartade samarbete C3E – Clean Energy, Education and Empowerment. Det skriver ...
Förnybart

Vad kostar omställningen till 100 procent förnybart?

Blogg
Att omställningen till 100 procent förnybar el kommer att kosta mycket är självklart. Men det fattas samtidigt två viktiga frågeställningar i mediediskussionen: Vad är alternativet och vem är det som betalar? Det ...
Effektivisering

Hur är läget med energin?

Blogg
I dagarna har vi släppt vår egen Energi för dummies – Energiläget à la 2017. Det har gått två år sen sist, så jag hoppas att det är många som känner att ...
Effektivisering

Effektiva spisar ger mersmak på nya jobbet

Blogg
Energimyndigheten finansierar en rad klimatprojekt i bland annat Afrika söder om Sahara. Insatserna bidrar till minskade klimatutsläpp och bidrar till att förändra människors vardag på flera olika sätt, skriver Sara Sundberg som ...
Effektivisering

Viktigt uppdrag för att minska industrins utsläpp

Blogg
Förra året gav regeringen Energimyndigheten uppdraget att genomföra utlysningar och samordning av de statliga innovationsfrämjande insatserna för att minska den svenska processindustrins utsläpp. Svante Söderholm, senior rådgivare vid avdelningen forskning och innovation, ...
Transport

Ny bil – ett svårt vägval

Blogg
En bilaffär är aldrig en bra affär brukar det sägas. På samma sätt är en bilaffär aldrig bra för miljön. Men jag är trots allt inte redo att vara utan bil. Så ...

Senaste

Conyers Resigns Amid Sexual Harassment Allegations

Conyers Resigns Amid Sexual Harassment Allegations

Enlarge this imageSeveral ladies have accused Rep. John Conyers, that is the most senior member of Congre s, of verbal abuse, inappropriate touching and groping above a long time.J. Scott Applewhite/APhide captiontoggle captionJ. Scott Applewhite/APSeveral gals have...

‘World’s Wealthiest Woman,’ Liliane Bettencourt, Dies At ninety four

'World's Wealthiest Woman,' Liliane Bettencourt, Dies At ninety four

Enlarge this imageL'Oral cosmetics heire s Liliane Bettencourt died someday late Wednesday or early Thursday on the age of 94.Jacques Brinon/APhide captiontoggle captionJacques Brinon/APL'Oral cosmetics heire s Liliane Bettencourt died sometime late Wednesday or early...

Huge Companies Say They may Carry on To offer Well being Programs For their Employees

Huge Companies Say They may Carry on To offer Well being Programs For their Employees

Enlarge this Kevin Huerter Jersey imageGregory Baldwin/Ikon Images/Getty ImagesGregory Baldwin/Ikon Images/Getty ImagesThe shrinking unemployment price has actually been a balanced change of functions for individuals with job-based insurance plan. Eager to catch the...