Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Prognosstyrning kan hjälpa elhandeln

Nya digitala prognosmetoder kan göra handeln med el mer effektiv. Det anser Niclas Ehn, vd på Expektra.

Uppdaterad: 2017-12-29 Publicerad: 2017-02-20

Text: Maria Åslund Bild: Shutterstock

Expektra erbjuder mjukvarutjänster för elhandelsbolag. Det handlar om prognoser för morgon­dagens produktion och efterfrågan, som ger ett underlag för handeln och balanshanteringen.

– Vi har utvecklat nya metoder för att ställa prognoser, som bygger på den senaste forskningen inom artificiell intelligens och maskin­inlärning. Vi startade 2010 i Uppsala med fokus på balanshantering, men började redan den kalla vintern 2009–10 att hjälpa industrin med att optimera produktion, med hänsyn till ­externa omvärldsparametrar, berättar Niclas Ehn.

– Vi har en mjukvaruplattform för hantering av flexibilitet och vi har gjort lite olika pilotinstallationer, där vi styrt mot uppvärmningssystem i privata fastigheter och batterilager. Idag är incitamenten för privatapplikationer begränsade i Norden. För att få en kommersiellt gångbar affär tror vi att man måste börja med industriell flexibilitet och fastigheter.

Expektra har en ny affärsmodell på energimarknaden, där bolaget möjliggör att en balansansvarig tar rollen som aggregator.

– Vi förpackar den här nya råvaran, som är flexibilitet, så att elmarknadens aktörer ska kunna handla med den på efterreglermarknaden, säger Niclas Ehn.

Rekommenderat

Digitalisering

Fördjupat globalt samarbete för smarta elnät

Elnät
Efter Stockholm Smart Grid Week står nu viktiga globala möten vid Clean Energy Ministerial i Vancouver på tur om drygt en månad. De diskussioner som hölls i Stockholm var ett viktigt avstamp.

Senaste

Klimat

Om klimatkrisens hastighet

Krönika

Karim Jebari: Vi vet att vi kan påverka hur varmt det kommer att bli genom att minska utsläppen av växthusgaser, men vi kan faktiskt också påverka hur snabbt uppvärmningen sker.