Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Prisade Blixt: ”Vi försöker förändra en hel bransch”

Världen tycks ligga öppen för det svenska företaget Blixt Tech AB. Energiinnovationen med smarta strömbrytare som kan mäta och styra strömmen anses banbrytande och uppmärksammas i allt större sammanhang. Nyligen kom det största erkännandet hittills – vinst i internationella tävlingen Startup Energy Transition i Berlin.
– Detta är väldigt stort för oss, säger Charlotta Holmquist, medgrundare i Blixt.

Uppdaterad: 2019-04-24 Publicerad: 2019-04-24

Text: Jonas Bergkvist Bild: Startup Energy Transition

Energimyndigheten jobbar ständigt med att hitta nya möjligheter för att hjälpa svenska innovationsbolag med energilösningar ut på marknaden både i Sverige och internationellt.

Ett av dessa bolag är Blixt Tech, eller Blixt som de utåt sett endast kallar sig, med sina smarta strömbrytare som ersätter mekaniska mikrobrytare i säkringsskåpet.

Vid Berlin Tech Festival kammade bolaget hem ett tungt internationellt pris för sin innovation.

Energivärlden ringde upp medgrundaren Charlotta Holmquist för att gratulera till framgången.

– Tack, detta känns galet kul och är väldigt stort för oss. Vi har varit ute mycket och vunnit en hel del, men det här väger tungt.

Hur står sig denna utmärkelse i jämförelse med de tidigare?

– Det beror väldigt mycket på vilka som står bakom och vilka som sitter i juryn. De som bedömde den här tävlingen var en jury av 30 personer med riktiga tungviktare inom energisektorn, energimyndigheter och olika investeringsbolag. De hade verkligen koll på läget och då var det extra roligt att de också bedömde att vi kunde ha en stor impact.

Hur såg konkurrensen ut?

– Vi tävlade mot många andra bolag som är i ett betydligt senare skede i sin utveckling, ”säkra” kort för juryn att satsa på skulle man kunna tänka. Så mest fascinerande var att de kunde se vår potential och dela vår ambition och att vi lyckades kommunicera något som är väldigt tekniskt komplicerat.

Hur länge har ni funnits?

– Vi drog igång för fullt för ett år sedan. Innan dess jobbade vi under radarn med tekniken i två år. Vi har färdats väldigt fort det här året.

Vad är det som gör att just er innovation sticker ut?

– Om man ser vad den kan åstadkomma så är den helt banbrytande. Olika former av brytare och säkringar finns överallt där man använder el och idag är de helt mekaniska och fyller en funktion: säkerhet. Så har det alltid varit. Om man ersätter detta med ren elektronik, som vi är först ut i världen med att göra, så kan man helt plötsligt använda den ingången till olika elnät för att både kunna koppla upp och styra allting i realtid. Det får många positiva effekter. Det som vi primärt siktar på är lösningar inom smarta elnät och lastbalanseringar.

Vad betyder den här utmärkelsen för er?

– Den betyder jättemycket. Vi behöver mycket hjälp och uppmärksamhet för att visa på möjligheterna med digitala brytare. Det är inget litet projekt, vi försöker förändra en hel bransch som har varit väldigt konservativ. Att kunna få den uppmärksamheten från den här typen av aktörer är absolut nödvändigt för oss för att vi ska kunna lyckas nå våra mål.

Det är inget litet projekt, vi försöker förändra en hel bransch som har varit väldigt konservativ.

Vad betyder stödet ni från Energimyndigheten?

– Det är Sveriges bästa myndighet, och det kommer från hjärtat. Det är inte enbart det ekonomiska stödet – som också betyder mycket givetvis – utan framför allt är de otroligt duktiga på att stötta och följa upp. De går verkligen in med hjärta och de individer vi jobbar med brinner för oss och visar ett stort personligt engagemang och blir nästan lika glada eller gladare än vi när vi vinner priser.

Något annat du skulle vilja tillägga?

– Att Sverige är duktiga på innovationer inom miljöteknik. Vi hoppas att vi ska kunna inspirera ännu flera entreprenörer att våga och ta klivet genom det här priset, avslutar Charlotta Holmquist.

Senaste

Klimat

Negativa utsläpp – för en klimatpositiv framtid

Koldioxidlagring

Det räcker inte med att vi sänker våra koldioxidutsläpp för att begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs också att vi utvecklar tekniker som kan leda till negativa utsläpp.