Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Power Circles nya vd tror på kollektiv intelligens

Då engagerade hon sig för miljön genom att uppmana ungdomar att skrika för klimatet. Nu är Johanna Lakso ny vd för elkraftsbranschens intresseorganisation Power Circle. Det här är berättelsen om hur drivkrafterna bakom hennes vilja att bidra till energiomställningen uppstod.

Uppdaterad: 2019-05-02 Publicerad: 2019-05-02

Text: Jakob Svärd Bild: Jakob Svärd

Ett brinnande engagemang kan öppna dörrar. Fråga bara Johanna Lakso. För sex år sedan ledde hennes intresse för miljöfrågor till att hon, parallellt med universitetsstudier vid Lunds tekniska högskola, grundade organisationen PUSH Sverige. Föreningen manade bland annat ungdomar att ”skrika för klimatet” och uppmärksammades som årets miljöhjältar av Världsnaturfonden WWF.

– Vi fick snabbt tillträde till nya rum. Vi fick träffa den dåvarande miljöministern Lena Ek, vi fick prata på Trafikverkets och Naturvårdsverkets årliga klimatkonferens och vi fick uppmärksamhet i media. Då kände jag att även om man ofta är ganska liten i de här sammanhangen kan man, om man jobbar tillsammans, påverka systemet.

Intresset för klimatfrågan väcktes när hon några år tidigare själv satte sig in i debatten.

– Efter gymnasiet jobbade jag ett år på Molekylverkstan, ett science center i Stenungssund. Där fick jag upp ögonen för klimatfrågan, jag läste bland annat journalisten Johan Tells bok ”100 sätt att rädda världen”, som 2007 var rätt tidigt ute med att presentera tips om hur man kunde leva mer klimatsmart och hållbart, säger Johanna Lakso.

Därefter fanns det ingen återvändo. Istället för att läsa industridesign, som hon först hade tänkt, valde Johanna Lakso att plugga teknisk fysik. Förhoppningen var att hon i rollen som civilingenjör skulle kunna förändra energisystemet inifrån.

Ganska omgående blev jag rekryterad som analytiker till Energimyndigheten.

– Det var där jag kände att jag skulle kunna göra störst skillnad. Jag hade förstått att anledningen till att vi hade så stora koldioxidutsläpp var att vi i så hög grad hade förlitat oss på fossila bränslen. Min slutsats blev att energisystemet måste förändras i grunden om vi skulle kunna komma åt det här problemet.

Exakt hur det skulle förändras? Genom att göra det förnybart, så klart. Under sitt fjärde studieår flyttade Johanna Lakso därför till Sydney för att specialisera sig på solceller och smarta elnät. Väl hemma i Sverige igen väntade en plats i Svenska Kraftnäts trainee-program. Inför det såg hon fram emot att kunna förena sina intressen för förnybar energi och programmering.

Riktigt så långt hann hon inte.

– Ganska omgående blev jag rekryterad som analytiker till Energimyndigheten. Där satte jag igång att undersöka hur elnät och vindkraft skulle kunna harmoniseras i morgondagens kraftsystem. Vi jobbade mycket med att undersöka hur variabel elproduktion ska kunna passa in i ett större sammanhang och bidra med systemnytta.

”Efter gymnasiet jobbade jag ett år på Molekylverkstan, ett science center i Stenungssund. Där fick jag upp ögonen för klimatfrågan”, säger Johanna Lakso.

Kort därefter väntade ännu ett nytt jobb, den här gången som energisakkunnig vid Naturskyddsföreningen. Efter lite drygt ett år där valde hon att byta arbetsplats igen. Anledningen? Hon fick ett erbjudande som helt enkelt var för spännande för att motstå – att bli vd för intresseorganisationen Power Circle.

– Förnybar el är en så pass viktig del i energiomställningen att jag inte kunde hålla mig borta. Den har en stor potential att ersätta fossila bränslen både i transportsektorn och industrin. Jag kände att jag kan bidra till den här diskussionen på ett bra sätt med min kunskap. Min roll som vd för Power Circle blir att underlätta dialoger, sprida kunskap och bidra till att vi alla tillsammans förstår den här omställningen, säger Johanna Lakso.

Hon tror att nyckeln till att lyckas ställa om energisystemet i tid för att nå våra klimat- och energipolitiska mål finns i just samarbetet.

– Ibland blir man lite nedslagen när man inser vidden av det vi nu står inför. Vid 2030 kommer vi att ha passerat 1,5 graders uppvärmning om vi fortsätter som nu, enligt den rapport som FN:s klimatpanel släppte i höstas. Vill vi undvika det behöver vi istället halvera de globala utsläppen till 2030. Det är en stor utmaning, men vi är många aktörer som jobbar aktivt med att driva på utvecklingen. Jag tror på det här med kollektiv intelligens. Vi behöver jobba tillsammans när det gäller energifrågor.

Johanna Lakso ser ändå med tillförsikt på elkraftsbranschens möjligheter att tackla utmaningen vi står inför.

– Det har hänt mycket de senaste åren. Diskussionen har lyfts till en helt annan nivå. Både nätägare och kraftproducenter har nu på allvar börjat intressera sig för hur morgondagens förnybara kraftsystem ska fungera.

Fakta

Det här är Johanna Lakso

Ålder: 31 år.

Familj: Gift med Linus.

Bor: Eskilstuna

Intressen: Fotografering, friluftsliv, musik och ultimate frisbee.

Läser just nu: ”Innan floden tar oss”, av Helena Thorfinn.

Bästa klimattipsen i vardagen: Lär dig några nya vegetariska recept, samåk och cykla mer, ta tåget på nästa semester.

Just nu ser Johanna Lakso fram emot att ta fler kliv framåt under konferensen Power Circle Summit, som hålls 6–7 maj på Svenska Mässan i Göteborg.

– Under tidigare år har vi diskuterat mycket kring nya tekniker. I år ska vi fokusera mer på den akuta klimatsituationen och hur vi kan använda hållbarhet som en drivkraft för energiomställningen. Sedan försöker vi oss även på att svara på huruvida omställningen ska ske genom evolution eller revolution. Vissa tekniker och marknadsmodeller är mer disruptiva än andra. Det blir en spännande konferens, säger Johanna Lakso.

Rekommenderat

Klimat

Fem miljarder till klimatåtgärder

Budgetproposition
Mer stöd till solceller, elfordon och gröna städer. Regeringen satsar fem miljarder kronor på klimatområdet under 2018.
Klimat

Unga möter energivärlden

Framtid
Hur skulle vår välfärd påverkas om energipriserna bara är låga för industrin? Hur skulle energipriserna påverkas om global rättvisa i första hand präglar arbetet med miljöpåverkan? Detta har varit några av frågorna ...
Klimat

Lysande konst som styrs av solel

Hållbarhet
Ett konstverk av Led-lampor som dynamiskt växlar utseende i takt med solinstrålningen. Under hållbarhetsfestivalen The Stockholm Act samarbetar Energimyndigheten med Kulturhuset Stadsteatern och visar ett bokstavligen lysande konstverk av Gunilla Klingberg – ReCharge.
Klimat

Uppföljningen av klimatprojekt visar på minskade utsläpp

Klimatstöd
Energimyndigheten har hittills finansierat drygt hundra klimatprojekt runt om i världen, varav 54 är aktiva idag. Resultaten syns i form av minskade utsläpp. Klimatprojekten ska enligt FN:s regelverk bidra till minskade utsläpp ...
Klimat

Sverige tar täten för klimatarbetet i EU

Klimatmål
Sverige är överlägsen EU-etta när det gäller hur väl länderna ska kunna nå klimatmålen som krävs för att klara Parisöverenskommelsen från december 2015. Därefter följer Tyskland och Frankrike, enligt en genomgång av ...
Klimat

”Vi kan nå målen före 2040”

Energiomställning
Utmaningar, digitalisering och effektivisering. Energiminister Ibrahim Baylan svarar på tre tunga frågor om energiomställningen.
Klimat

Så kan elkonsumenterna engageras i energifrågor

Energibeteende
Konsumenter som börjar producera egen el, så kallade prosumenter, blir betydligt mer energimedvetna. Men det måste bli enklare att installera egen el, anser Jenny Palm, professor i Teknik och social förändring.
Klimat

Kolindustrin får fortsatt tufft i USA

Energimarknad
Även om Donald Trump tar bort alla restriktioner för kol så får kolföretagen svårt att konkurrera med gasen, säger Energimyndighetens marknadsanalytiker Elin Akinci.

Senaste