Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Power Circles nya vd tror på kollektiv intelligens

Då engagerade hon sig för miljön genom att uppmana ungdomar att skrika för klimatet. Nu är Johanna Lakso ny vd för elkraftsbranschens intresseorganisation Power Circle. Det här är berättelsen om hur drivkrafterna bakom hennes vilja att bidra till energiomställningen uppstod.

Uppdaterad: 2019-05-02 Publicerad: 2019-05-02

Text: Jakob Svärd Bild: Jakob Svärd

Ett brinnande engagemang kan öppna dörrar. Fråga bara Johanna Lakso. För sex år sedan ledde hennes intresse för miljöfrågor till att hon, parallellt med universitetsstudier vid Lunds tekniska högskola, grundade organisationen PUSH Sverige. Föreningen manade bland annat ungdomar att ”skrika för klimatet” och uppmärksammades som årets miljöhjältar av Världsnaturfonden WWF.

– Vi fick snabbt tillträde till nya rum. Vi fick träffa den dåvarande miljöministern Lena Ek, vi fick prata på Trafikverkets och Naturvårdsverkets årliga klimatkonferens och vi fick uppmärksamhet i media. Då kände jag att även om man ofta är ganska liten i de här sammanhangen kan man, om man jobbar tillsammans, påverka systemet.

Intresset för klimatfrågan väcktes när hon några år tidigare själv satte sig in i debatten.

– Efter gymnasiet jobbade jag ett år på Molekylverkstan, ett science center i Stenungssund. Där fick jag upp ögonen för klimatfrågan, jag läste bland annat journalisten Johan Tells bok ”100 sätt att rädda världen”, som 2007 var rätt tidigt ute med att presentera tips om hur man kunde leva mer klimatsmart och hållbart, säger Johanna Lakso.

Därefter fanns det ingen återvändo. Istället för att läsa industridesign, som hon först hade tänkt, valde Johanna Lakso att plugga teknisk fysik. Förhoppningen var att hon i rollen som civilingenjör skulle kunna förändra energisystemet inifrån.

Ganska omgående blev jag rekryterad som analytiker till Energimyndigheten.

– Det var där jag kände att jag skulle kunna göra störst skillnad. Jag hade förstått att anledningen till att vi hade så stora koldioxidutsläpp var att vi i så hög grad hade förlitat oss på fossila bränslen. Min slutsats blev att energisystemet måste förändras i grunden om vi skulle kunna komma åt det här problemet.

Exakt hur det skulle förändras? Genom att göra det förnybart, så klart. Under sitt fjärde studieår flyttade Johanna Lakso därför till Sydney för att specialisera sig på solceller och smarta elnät. Väl hemma i Sverige igen väntade en plats i Svenska Kraftnäts trainee-program. Inför det såg hon fram emot att kunna förena sina intressen för förnybar energi och programmering.

Riktigt så långt hann hon inte.

– Ganska omgående blev jag rekryterad som analytiker till Energimyndigheten. Där satte jag igång att undersöka hur elnät och vindkraft skulle kunna harmoniseras i morgondagens kraftsystem. Vi jobbade mycket med att undersöka hur variabel elproduktion ska kunna passa in i ett större sammanhang och bidra med systemnytta.

”Efter gymnasiet jobbade jag ett år på Molekylverkstan, ett science center i Stenungssund. Där fick jag upp ögonen för klimatfrågan”, säger Johanna Lakso.

Kort därefter väntade ännu ett nytt jobb, den här gången som energisakkunnig vid Naturskyddsföreningen. Efter lite drygt ett år där valde hon att byta arbetsplats igen. Anledningen? Hon fick ett erbjudande som helt enkelt var för spännande för att motstå – att bli vd för intresseorganisationen Power Circle.

– Förnybar el är en så pass viktig del i energiomställningen att jag inte kunde hålla mig borta. Den har en stor potential att ersätta fossila bränslen både i transportsektorn och industrin. Jag kände att jag kan bidra till den här diskussionen på ett bra sätt med min kunskap. Min roll som vd för Power Circle blir att underlätta dialoger, sprida kunskap och bidra till att vi alla tillsammans förstår den här omställningen, säger Johanna Lakso.

Hon tror att nyckeln till att lyckas ställa om energisystemet i tid för att nå våra klimat- och energipolitiska mål finns i just samarbetet.

– Ibland blir man lite nedslagen när man inser vidden av det vi nu står inför. Vid 2030 kommer vi att ha passerat 1,5 graders uppvärmning om vi fortsätter som nu, enligt den rapport som FN:s klimatpanel släppte i höstas. Vill vi undvika det behöver vi istället halvera de globala utsläppen till 2030. Det är en stor utmaning, men vi är många aktörer som jobbar aktivt med att driva på utvecklingen. Jag tror på det här med kollektiv intelligens. Vi behöver jobba tillsammans när det gäller energifrågor.

Johanna Lakso ser ändå med tillförsikt på elkraftsbranschens möjligheter att tackla utmaningen vi står inför.

– Det har hänt mycket de senaste åren. Diskussionen har lyfts till en helt annan nivå. Både nätägare och kraftproducenter har nu på allvar börjat intressera sig för hur morgondagens förnybara kraftsystem ska fungera.

Fakta

Det här är Johanna Lakso

Ålder: 31 år.

Familj: Gift med Linus.

Bor: Eskilstuna

Intressen: Fotografering, friluftsliv, musik och ultimate frisbee.

Läser just nu: ”Innan floden tar oss”, av Helena Thorfinn.

Bästa klimattipsen i vardagen: Lär dig några nya vegetariska recept, samåk och cykla mer, ta tåget på nästa semester.

Just nu ser Johanna Lakso fram emot att ta fler kliv framåt under konferensen Power Circle Summit, som hålls 6–7 maj på Svenska Mässan i Göteborg.

– Under tidigare år har vi diskuterat mycket kring nya tekniker. I år ska vi fokusera mer på den akuta klimatsituationen och hur vi kan använda hållbarhet som en drivkraft för energiomställningen. Sedan försöker vi oss även på att svara på huruvida omställningen ska ske genom evolution eller revolution. Vissa tekniker och marknadsmodeller är mer disruptiva än andra. Det blir en spännande konferens, säger Johanna Lakso.

Rekommenderat

Klimat

10 nya innovationer i energiomställningen

Energiomställningen
Organiska solceller, klimatgardiner och vindkraftstorn i trä. Det är några av de 30 lösningar som fått dela på Energimyndighetens innovationsstöd på totalt 42 miljoner kronor. Den gemensamma nämnaren: alla kan bidra till ...
Klimat

Höjt stöd till solceller

Vårproposition
Stödet till solceller höjs med 170 miljoner kronor och elfordonspremien utvidgas till att även gälla utombordsmotorer. Det är några av nyheterna i regeringens vårproposition.
Klimat

Sveriges elproduktion går på högvarv

Elmarknad
Elproduktionen ökade till toppnivåer under 2017 och ledde till en kraftig ökning av exporten av el. Det visar färsk statistik från Energimyndigheten.
Klimat

Därför ökar priserna på fossila bränslen igen

Marknadsanalys
Priserna på fossila bränslen har ökat successivt under slutet av 2017. Vad beror det på? Energimyndighetens analytiker Rebecka Bergholtz lyfter de viktigaste trenderna i myndighetens årsrapport om de globala energimarknaderna.
Klimat

Rätt brasteknik gynnar både hälsa och klimat

Vedeldning
Miljoner svenskar myser framför den öppna spisen under den kalla vintern. Men visste du att vedeldning även beräknas ligga bakom 1 000 dödsfall om året? Därför har Energimyndigheten och Naturvårdsverket nu tagit ...
Klimat

Högt tryck i EU-politiken på energiområdet

EU-politik
Under hela 2017 har det pågått ett intensivt arbete på miljö- och energidepartementet för att förverkliga energiöverenskommelsen.  Överenskommelsen gör att det nu går att arbeta med en större helhetssyn än tidigare, sade ...
Klimat

”Energifrågan påverkar alla hållbarhetsmål”

Agenda 2030
I Agenda 2030 har FN slagit fast 17 globala hållbarhetsmål. Energimyndighetens verksamhet berör alla mål. Lina Kinning, ansvarig för Agenda 2030-arbetet på Energimyndigheten, förklarar hur myndigheten arbetar för att uppnå målen.

Senaste

Klimat

Negativa utsläpp – för en klimatpositiv framtid

Koldioxidlagring

Det räcker inte med att vi sänker våra koldioxidutsläpp för att begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs också att vi utvecklar tekniker som kan leda till negativa utsläpp.