Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

”Positivt att det finns så stort intresse för förnybar elproduktion”

Bara en månad har gått av det nya året och redan är regeringens pengar på 1,2 miljarder kronor för solcellsstöd på väg att ta slut.
Hur hänger det ihop? Vi bad Susanne Karlsson, chef för Energimyndighetens enhet för Hållbar el, förklara närmare.

Uppdaterad: 2020-02-04 Publicerad: 2020-02-04

Text: Jonas Bergkvist Bild: Mostphotos

Solelsboomen fortsätter. Allt fler vill installera solceller på sina hustak, både bland privatpersoner och företag.
Under 2020 beräknas solceller finnas på 69 400 hustak och nästa år är uppskattningen att det finns på över 100 000 stycken.
Men för den som vill ta del av årets stödpengar – som täcker upp till 20 procent av kostnaden – är det bråttom.
Pengarna kan nämligen vara slut redan under februari månad.

Hur kommer det sig?

– När regeringen beslutade om de här medlen före jul så fanns det redan väldigt långa köer till solcellsstödet. Ansökningarna behandlas i turordning efter det datum de kommit in. De som står först i kön är de som får sin ansökan behandlad först, säger Susanne Karlsson, chef för Energimyndighetens enhet för Hållbar el.

Susanne Karlsson, chef på Energimyndighetens enhet för hållbar el.

Hur länge räcker pengarna?

– Vi kan inte säkert säga hur långt de pengar som nu är beslutade räcker. Det är hela tiden så att det kommer tillbaka pengar till bidragsramarna om exempelvis installationen visar sig bli billigare än man trott när man skickade in ansökan. De pengar som kommer tillbaka kan då gå till att bevilja nästa ansökan som står i kö.

Hur ser ni på det stora intresset?

– Det är väldigt positivt att det finns så stort intresse för förnybar elproduktion. Om Sverige ska nå sina energi- och klimatpolitiska mål kommer det att behövas bidrag från flera typer av förnybara källor i elsystemet och solel är alldeles säkert en av dem.

Vad beror det starkt ökade intresset på tror du?

– Det har varit ett gradvis växande sedan stödet infördes 2009 och det ser lite olika ut vad som varit drivkrafterna bakom det. Idag är det mycket billigare att installera solceller än det var 2009, både själva solcellsmodulernas pris och installationskostnaderna har gått ner. Och så är det faktiskt också lite lättare nu än för tio år sedan att installera solceller.

Vilka är det främst som söker de statliga bidragen för solelsanläggningar?

– Vi delar in ansökningarna i två kategorier: privatpersoner och andra, det vill säga företag, bostadsrättsföreningar och andra organisationer. Till antalet är det fler ansökningar från privatpersoner, men företag bostadsrättsföreningar etc ansöker oftast om stöd för större anläggningar och då blir det mer pengar per ansökan, säger Susanne Karlsson.

Hon berättar även att Energimyndighetens analys visar att det inte finns ett lika stort behov av solcellsstödet nu som när det instiftades 2009.

– Främst för att det har blivit så mycket billigare med solceller. I höstas aviserades att det finns planer på att utveckla någon typ av grönt avdrag som skulle kunna ersätta solcellsstödet – det är positivt tycker vi.

– Vår och många andras bedömning är att marknaden är mycket mer mogen nu än 2009 och att ett investeringsstöd inte längre är så ändamålsenligt, avslutar Susanne Karlsson.

Senaste

Effektivisering

Så sparar du energi i hemmet

Energioptimering

Sol, ved eller fjärrvärme – vad är bäst för mitt hus är det många som undrar. Att minska energianvändningen kan vara det bästa svaret. Här får du några tips på hur du …