Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Passivhus med runda former

Ett runt hus utan konventionella värmekällor. Villa Circuitus är Smålands första internationellt certifierade passivhusvilla.

Uppdaterad: 2017-12-27 Publicerad: 2016-10-30

Text: Maria Odeh Bild: IG Passivhus

Ett passivhus är en byggnad med behov av värme på max 15 kWh per kvadratmeter och år.

I Villa Circuitus saknas konventionella värmekällor som element. Istället sprids värme genom ventilationssystem med återvinning. Den lufttäta konstruktionen utan värmeläckage minimerar förluster.

Villa Circuitus är Smålands första internationellt certifierade passivhusvilla.

Huset fick visa vad det gick för i januari när utomhustemperaturen föll till minus 17 grader och då utan problem klarade av att hålla 22 grader inomhus.

Fakta

Villa Circuitus

Byggår: 2015.

Konstruktion: Trä med cellulosa- och träullsisolering i väggar och tak.

Yta: 175 m2 samt 40 m2vinterträdgård.

Uppvärmning: Minivärmepump och solceller. Förvärmning/kylning via ett borrhål.

Köpt energi: 16 kWh per m2.

– Det är precis lika varmt överallt i huset och vi har inget drag eller kallras. Det är tack vare högeffektiva fönster, som är inpackade i ytterväggar liksom en sovsäck. Däremot ville jag ha lite extra mys under de kallaste dagarna. Så vi köpte faktiskt en vacker etanolkamin för trivseln, säger Simone Kreutzer som tillsammans med sin make Tommy Wesslund ritat och även till stor del byggt huset.

Simone Kreutzer har inte upplevtatt hon behövt anpassa sitt beteende för att hålla energianvändningen nere i huset. Snarare tvärtom.

– Belysningen styrs automatiskt och vi har sensorer på vattenkranarna, så vi har nog faktiskt till och med blivit ännu mer bekväma.

Den runda formen på huset bidrar ytterligare till husets effektivitet.

– Vinden går förbi huset utan att trycka på isoleringen, och solläget blir bättre i hela trädgården. Sen tycker barnen att det är väldigt roligt att springa runt i huset, både ute och inne, säger Simone Kreutzer.

All data kring husets energianvändning och produktion loggas noggrant av paret själva.

Energimyndigheten följer också projektet som en del i arbetet med nära-nollenergibyggnader.

Rekommenderat

Effektivisering

Energieffektiv ventilation för sjukhus

Ny teknik
Infektionskänsliga salar på sjukhus kräver en extremt energikrävande ventilation. Energimyndigheten har stöttat ett forskningsprojekt som har 30 procent lägre energianvändning än konventionell teknik.

Senaste

Klimat

Negativa utsläpp – för en klimatpositiv framtid

Koldioxidlagring

Det räcker inte med att vi sänker våra koldioxidutsläpp för att begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs också att vi utvecklar tekniker som kan leda till negativa utsläpp.