Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Lättare solceller med glassammansättning

Tunnare och lättare solceller som dessutom levererar mer energi. Det är resultatet av ett nytt glas som europeiska tekniker i projektet LIMES tagit fram.

Uppdaterad: 2017-12-29 Publicerad: 2017-07-14

Text: David Grossman Bild: Shutterstock

Dagens solceller är tämligen tunga och tjocka pjäser som kan upplevas som störande när det monteras på tak. Det är glaset som står för cirka 90 procent av vikten i solcellsmoduler och upp emot 40 procent av kostnaden.

Fakta

LIMES

LIMES-projektet (Lätta Innovativa Material för Effektivare Solcellsmoduler) startade 2014 och avslutades i mars 2017, finansierat bland annat av Energimyndigheten i Sverige, MINECO i Spanien och Technology Strategy Board i Storbritannien.

Nu har tekniker i LIMES-projektet, bland annat svenska RISE (tidigare SP) tagit fram en glassammansättning som är 50 procent lättare och dessutom mer hållbar mot sprickor och repor.

Glaset minskar även den skadliga UV-strålningen som bryter ner laminat och minskar livslängden på solceller. Det nya glaset absorberar även UV-ljus som omvandlas (inverterar) till synligt ljus och genererar energi.

– Vi räknar med att det kan öka solcellernas effektivitet med fyra procent, säger Stefan Karlsson, glasforskare vid RISE.

Nästa steg är att hitta en planglastillverkare någonstans i Europa som kan skala upp resultatet till ren produktion. Var priset hamnar är osäkert, men antagligen blir det dyrare än dagens glas, i alla fall räknat per kvadratmeter.

Rekommenderat

Forskning

Genustänk kan effektivisera omställningsarbetet

Jämställdhet
Med kunskaper om genus- och jämställdhet på energiområdet kan omställningen göras både mer rättvis och effektiv. Det visar en ny rapport framtagen av Nationella Sekretariatet för Genusforskning på uppdrag av Energimyndigheten.
Forskning

Verktyg gör det möjligt att planera hållbarhet

Hållbarhetsverktyg
Att nya bostadsområden påverkar miljön är självklart, men hur och var de byggs gör skillnad. För att få bättre klarhet utvecklar Göteborgsregionen nu ett hållbarhetsverktyg.

Senaste

Energiförsörjning

Kraftig medvind för svensk-norska samarbetet

Elcertifikat

För tre månader sedan uppnåddes Sveriges och Norges gemensamma mål för elcertifikatsystemet. Utbyggnaden har gått så kvickt att målen för 2020 redan nåtts – ett och ett halvt år i förtid.