Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Hyreshus med grön spets

I Greenhouse i ekostadsdelen Augustenborg i Malmö ska människor inte bara bo. Huset är också ett levande forskningsprojekt som kommer att involvera hyresgästerna.

Uppdaterad: 2017-12-28 Publicerad: 2016-08-30

Text: Maria Odeh Bild: André de Loisted

Vid sidan om det vanliga hyreskontraktet har de 46 hushållen i Greenhouse i Malmö fått underteckna ett grönt tilläggsavtal. Det innebär att de ­måste delta i de forskningsprojekt som ­bedrivs i huset på uppdrag av fastighets­ägaren MKB.

Fakta

Greenhouse

Läge: Augustenborg i Malmö.

Bostäder: 46 lägenheter, varav 12 etage­lägenheter och 2 odlingskollektiv.

Energilösningar: 200 kvm solceller, laddstolpar i garaget, individuell mätning av vatten och el.

Certifiering: Passivhus som certifierats med Miljöbyggnad Guld.

– Intresset är jättestort. Inte bara från media, det är mycket studiebesök från till exempel kommuner och andra fastighetsbolag, säger Frida Persson, miljö­projektledare på MKB.

Greenhouse är ett passivhus med bland annat smarta elnät, gröna tak, solceller samt enkla och smarta lösningar för källsortering. Bostäderna kallas med rätta för odlingslägenheter.

Varje lägenhet har en egen växtverkstad och en 20 kvadratmeter stor balkong, till hälften ­inglasad för att kunna skapa olika klimatzoner åt allt som ska grönska.

Alla boende kommer att erbjudas kurser och seminarier om ens eget beteende och den miljömedvetna livsstilen. På taket finns även gemensam trädgård och växthus.

Flera forskningsprojekt har redan rullat igång i takt med att huset börjat produ­cera mätbara data. Energimyndigheten har beviljat totalt 1,3 miljoner kronor i forskningsanslag för två olika studier: dels om vilken effekt Greenhouse boende­lösningar har på de boendes beteende, dels en undersökning om och hur insläppet av dagsljus påverkats av miljöklassificeringarna.

Rekommenderat

Effektivisering

Svensk innovation kan revolutionera textilbranschen

återvinning
Den globala textil- och modeindustrin står i dag för motsvarande 8 procent av människans miljöpåverkan. Det gör modebranschen till en av de mest resursintensiva industrierna i världen.

Senaste

Transport

Enklare att välja hållbar transport med nya märkningar

vägval

Transportsektorns utsläpp fortsätter att öka och branschen har utmaningar när det kommer till sociala villkor. För att utvecklingen ska gå i rätt riktning måste transportköpare och konsumenter kunna göra informerade val.