Inspiration, fördjupning och dialog från Energimyndigheten

Ökat stöd för solceller

Stödet till solceller höjs med 170 miljoner kronor och elfordonspremien utvidgas till att även gälla utombordsmotorer. Det är några av nyheterna i regeringens vårproposition.

 

Uppdaterad: 2018-04-17 Publicerad: 2018-04-17

Text: Johan Wickström Bild: Shutterstock

Stödet till solceller har höjts successivt under de senaste åren och från den 1 januari har privatpersoner möjlighet att få stöd med 30 procent när de investerar i egen solel. I vårpropositionen, som regeringen lämnade den 16 april, föreslås att anslaget till stödet höjs med ytterligare 170 miljoner kronor. Det totala solcellsstödet för 2018 är därmed uppe i 1085 miljoner kronor, vilket nästan en tjugodubbling jämfört med 2014.

Under tidigare år har det byggts upp en kö då intresset för stödet var större än de budgeterade medlen. Men tack vare de ökade medlen har denna kötid minskat radikalt. En del av pengarna ska också gå till länsstyrelsernas arbete med att hantera stödet för att därmed minska flaskhalsarna i systemet.

I vårbudgeten föreslår regeringen även att den nya elfordonspremien som infördes den 1 februari i år även inkluderar eldrivna utombordsmotorer. Samtidigt fylls premien på med 45 miljoner kronor.

Regeringen ökar även stödet till metangasreducering med 270 miljoner kronor under 2018, det vill säga projekt i lantbruket, där man konverterar metangas från gödsel till el, värme eller fordonsgas.

 

 

Rekommenderat

Förnybart

Ny teknik möjliggör tillverkning av förnybar gasol

Gasol
I ett internationellt samverkansprojekt har en ny metod för att tillverka grön gasol tagits fram. I framtiden finns nu goda utsikter för privatpersoner att kunna köpa förnybar gasol till grillen eller husvagnen.
Klimat

”Tänk två gånger innan du konsumerar”

Hållbarhetstalang
Tidningen Aktuell Hållbarhet utser varje år 33 hållbarhetstalanger under 33 år att hålla ögonen på. En av de som finns med på årets lista är Energimyndighetens Aleh Kliatsko. För Energivärlden berättar han ...
Klimat

Så kan svensk teknik minska de globala utsläppen

Energimyndigheten 20 år
Det räcker inte med innovativa idéer för att lösa klimatutmaningen. Sedan 2006 har Energimyndigheten stöttat startupbolag med kapital och nätverk för att de ska nå ut på den internationella marknaden – och ...

Senaste

Effektivisering

Ljus framtid för LiFi

Kommunikationsteknik

De flesta vet att dagens trådlösa kommunikationsmetoder bygger på radioteknologi. Mindre känt är att ett brittiskt företag just nu utvecklar en alternativ metod som bygger på lampor.

Förnybart

Framtidens gröna energi kan odlas i Norrland

Krönika

I ett unikt projekt vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) jobbas det för fullt med att förvandla en vild växt till en produktiv oljegröda vars olja lämpar sig till HVO-diesel. Fältkrassing går att odla …

Förnybart

Ny teknik möjliggör tillverkning av förnybar gasol

Gasol

I ett internationellt samverkansprojekt har en ny metod för att tillverka grön gasol tagits fram. I framtiden finns nu goda utsikter för privatpersoner att kunna köpa förnybar gasol till grillen eller husvagnen.