Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Han kopplade bort sig från nätet

I Agnesberg strax norr om Göteborg finns ett av Sveriges mest spännande hus med en mycket energisk ägare. Sedan 2015 är huset helt frikopplat från elnätet som har ersatts med ett eget mikrosystem som gör huset helt självförsörjande på el och värme. Ägaren till huset är Hans-Olof Nilsson som beslutade sig för att göra det alla pratar om men ingen gör.

Uppdaterad: 2019-04-16 Publicerad: 2019-04-02

Text: Redaktionen Bild: Hans-Olof Nilsson

Hans-Olof Nilssons drivkraft kommer från ett brinnande teknikintresse och frustration över att det var för mycket snack men ingen verkstad. Efter att ha varit på en mängd seminarier om hur fossilberoendet ska minska genom mikrosystem baserade på förnybar energi och helt självförsörjande hus, blev Hans-Olof Nilsson frustrerad för att de inte gick att besöka eller se vad alla pratade om. Allt var fortfarande på skissbordet och i teorin. I samma härad ser han företag och organisationer arbete för klimatet.

– Många organisationer sätter upp klimatmål att de 2030 ska vara si eller så. När jag frågar om vad de faktiskt ska göra är det något som ska utredas, säger Hans-Olof Nilsson.

Allt började när Hans-Olof Nilsson och hans fru fick möjlighet att riva huset som stod på tomten och bygga ett nytt. Redan från början var planen att bygga ett lågenergihus med solceller på taket. Det stannade inte där utan nu är huset helt självförsörjande på el och värme året om. Genom ett mikronät av solceller, elektrolysör, kompressor, vätgastankar, bränslecell och batterier, har Hans-Olof byggt ett helt unikt hus som visar att det går att sköta sin energiförsörjning själv. Det är inte bara huset som försörjs utan även familjens elbilar laddas upp av huset. Alla delar går att köpa från etablerade europeiska leverantörer förutom batterierna som köptes från Kina.

– Det är inte lönsamt de första tio åren, men kan man köpa en Tesla för 2 miljoner kronor så kan man göra det här. Men det är fortfarande för dyrt att göra för ett enfamiljshus om man ser till en kortare tidshorisont, säger Hans-Olof Nilsson.

Hans-Olof Nilsson.

Samtidigt är han trött på att det alltid är ett för stort fokus på pengarna och investeringen och vill hellre fokusera på potentialen.

– Det är så lustigt, så fort någon lägger solceller på taket frågas det om hur dom räknar hem det. Då brukar jag fråga hur de har räknat hem den senaste köksrenoveringen och om det inte skulle varit billigare att bara köpa köttbullar från Ikea, säger Hans-Olof Nilsson och skrattar.

Sedan 2015 har han haft 3 853 besökare och det förs noga anteckningar av vilka det är som kommer på besök. Han berättar att det ofta är samma personer som kommer tillbaka flera gånger. Men det är inte Hans-Olof som har bjudit in någon.

– Jag har aldrig skrivit på Facebook eller sociala medier om vad jag håller på med. Det är andra som gör det. De som kommer hit skriver om det på sociala medier, säger Hans-Olof Nilsson.

 

Hans-Olof Nilssons självförsörjande hus i Agnesberg.

För Hans-Olof är mikrosystem framtiden och lösningen på den effektbrist som finns i elsystemet idag. Tekniken har fortfarande utmaningar och det kommer inte vara en spikrak utveckling men tekniken finns. I framtiden ser han att nya villaområden byggs runt ett mikronät men det gäller att nätägarna är med på tåget.

– Skulle jag vara nätägare och ser att det ska etableras ett nytt villaområde skulle jag bygga ett mikronät. Bygg energisystemet mitt bland husen. Jag är övertygad om att andra aktörer kommer ta chansen om de traditionella nätägarna inte tar tag i det här, säger Hans-Olof Nilsson.

Han har redan inspirerat grannar och bekanta att köpa solceller och även fått många att köpa batterier och menar att det är avgörande med goda exempel för att få till förändring. Den yngre generationen menar han kommer se till att saker blir gjorda och påtalar att branschen består av alldeles för mycket gamla stötar och sanningar om är huggna i sten.

Det är inte lönsamt de första tio åren, men kan man köpa en Tesla för 2 miljoner kronor så kan man göra det här.

Hans-Olof Nilsson har ett unikt hem som lockar många och när den här artikeln publiceras har med största sannolikhet anteckningsblocket med besökare fyllts på ytterligare. Hans hem är också en tydlig illustration på hur vi människor accelererar energiomställningen – det är ju vi själva som till syvende och sist måste agera för en förändring.

Det är också årets tema på konferensen Energiutblick som Energimyndigheten arrangerar: ”Så accelererar vi energiomställningen – med människan i centrum”.

Rekommenderat

Energiförsörjning

Ny satsning ska förbereda svenskarna på elavbrott

Kampanj
Nyligen har Energimyndigheten inlett en kampanj kring vad som kan orsaka elavbrott i landet, och hur man ska förbereda sig inför det. Elbolagen är också involverade i satsningen.
Energiförsörjning

Svenska uppfinningen som kan lösa vattenkrisen

Innovation
Under ett innovationsrace i Shanghai fick en svensk professor en snilleblixt. Vattenförbrukningen kan sänkas med 98 procent genom att skapa ett särskilt munstycke för vattenkranar, som omvandlar slösaktiga vattenstrålar till en snålare ...
Energiförsörjning

Träffar som utlovar intressanta energisamtal

Hållbart
Sökes: Energiintresserade som törstar efter nya inspirationskällor och kunskapsutbyte. Finnes: Nätverk som behandlar aktuella frågor och trender på de globala energimarknaderna tillsammans med inspirerande talare. Träffar: under 2020.
Energiförsörjning

Svensk innovation vinner mark internationellt

Internationellt
Högspänd likströmsöverföring som inom branschen är känd under förkortningen HVDC är en pusselbit i omställningen till hållbar energi. Nu skördar svensk innovation framgångar runt om i världen – senast i Storbritannien.
Energiförsörjning

Klimatet ritar om energikartan i Zambia

Internationellt
Zambia i södra Afrika lider av energibrist och ständiga elavbrott, inte minst på grund av klimatförändringarna. Satsningar från landets regering och ett initiativ från svenska Sida ska försöka råda bot på problemen.

Senaste

Transport

Enklare att välja hållbar transport med nya märkningar

vägval

Transportsektorns utsläpp fortsätter att öka och branschen har utmaningar när det kommer till sociala villkor. För att utvecklingen ska gå i rätt riktning måste transportköpare och konsumenter kunna göra informerade val.

Klimat

Om klimatkrisens hastighet

Krönika

Karim Jebari: Vi vet att vi kan påverka hur varmt det kommer att bli genom att minska utsläppen av växthusgaser, men vi kan faktiskt också påverka hur snabbt uppvärmningen sker.