Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

”För att göra innovationer krävs det att du kan hantera människor”

Från problem till marknadslösning på 72 timmar. Efter ett 50-tal innovationsrace världen över vet Kaj Mickos vad som krävs för att hitta smarta och effektiva lösningar på stora problem. Till exempel för att minska energianvändningen i olika processer.

Uppdaterad: 2018-08-17 Publicerad: 2018-08-17

Text: Johan Wickström Bild: Energimyndigheten, Kaj Mickos

En applösning för att göra konsumenterna medvetna om miljökonsekvenserna av sina inköp, en digital sensor som läser av och upplyser om dammängden i värmepumpar och en t-shirt som visualiserar hur högt havsnivån står i förhållande till personen som bär plagget. Det var några av idéerna som kom fram efter det 30 timmar långa innovationsracet under Nordic Clean Energy Week i Malmö i slutet av maj.

Två internationellt sammansatta grupper med åtta personer i varje hade 30 timmar på sig att skapa lösningar på klimatutmaningen med utgångspunkt i FN:s 17 globala hållbarhetsmål.

– 30 timmar är egentligen lite för kort tid. Vi brukar köra racen i 72 timmar för att få maximal effekt, säger Kaj Mickos, tidigare professor i innovationsteknik vid Mälardalens högskola som skapade konceptet innovationsrace i början av 2006.

Själva konceptet är ganska enkelt i teorin. Utgå från ett konkret problem – till exempel i ett företag. Ta fram en varierad grupp människor från företaget med olika erfarenheter och kunskaper om ämnet (till exempel teknik, distribution, marknad med mera) och låt dem sätta igång att hitta lösningar på problemet. I anslutning till gruppen ska det finnas tillgång till olika ämnesexperter samt en industridesigner och en processledare från Kaj Mickos team som bland annat övervakar gruppdynamiken, som är en mycket viktig faktor.

Innovationsrace i Malmö, 2018.

– Målet med innovationsracet är att gå från ett problem till en kraftfull marknadslösning – eller ett proof of concept – på 72 timmar. Och den här processen fungerar. Hittills har den resulterat i en mängd patentansökningar, säger Kaj Mickos.

Ett av exemplen är det energieffektiva munstycket från Altered som nu börjar nå marknaden och som vann Världsnaturfondens utmärkelse Climate Solver 2018 i våras. Grunden för detta företag såddes på ett innovationsrace på världsutställningen i Shanghai 2010.

– Idén låg först i träda några år, men på senare år har vattenfrågan blivit mer akut i allt fler länder. Då passar den här idén in väldigt bra, säger Kaj Mickos som uppmuntrade svärsonen Johan Nihlén att ta idén vidare för några år sedan.

Många gånger är det företag som vill genomföra innovationsrace för att de önskar lösningar på konkreta problem. En av de återkommande kunderna är Stena, där ett av racen bland annat resulterade i världens första vindkraftverk på ett fartyg. Men bland dem som testat innovationsrace finns även tjänsteleverantörer, till exempel sjukhus som vill förbättra sina processer i cancervården.

– Även tjänster kan vara innovationer. Tjänster kan inte fungera utan produkter och vice versa, säger Kaj Mickos som har följande definition på en innovation: en överraskande nyhet som når marknaden. En uppfinning som inte når marknaden är alltså ingen innovation.

Att Kaj Mickos hamnade på denna bana är lite av en slump. Från början läste han beteendevetenskap innan han började på Konstfack för att bli silversmed. Efter det hoppade han in som gymnasielärare några år innan han fick sluta på grund av att han saknade pedagogisk utbildning. Nästa anhalt blev ett byggnadssnickarjobb, där han blev varse en massa processer som borde kunna gå att göra bättre.

– Jag utvecklade ett par lösningar och innovationer och bestämde mig för att bli uppfinnare. Men när jag skulle sätta igång hände ingenting. Det var bara ett mörker. Inte en enda idé kom upp. Det var då jag förstod: du ska inte leta idéer – du ska leta efter problem. Och att skapa innovationer är ett grupparbete.

Han läste in en mängd forskning kring innovationsområdet för att hitta en modell eller ett system för process. Och det var detta arbete som sedermera resulterade i det första innovationsracet.

Det är hårt arbete, kunskap och finansiering som ligger bakom innovationer.

Idag tolv år senare har han genomfört ett 50-tal innovationsrace världen över, har grundat ett dussintal företag och har ett 30-tal patent. Och han har förstått det grundläggande:

– För att göra innovationer krävs det att du kan hantera människor. Det är människor som skapar förändring, inte tekniker eller affärsidéer. Utan människor händer ingenting.

Enligt Kaj Mickos är det avgörande för alla länder att snabba på innovationstakten, inte minst i dessa digitala tider då utvecklingen går så snabbt.
– Vi måste hitta nya sätt att bedriva våra förnyelseprocesser. Det ska vara organiserat, målstyrt och professionellt. Det är för allvarligt för att leka med. Folk tror att man får en underbar idé – men det här hårt arbete, kunskap och finansiering som ligger bakom innovationer.

Nu väntar två race i september för den målmedvetne svensk-finske innovatören och professorn. Men idéerna från Nordic Clean Energy Week har han släppt. De ansvarar Energimyndigheten för, där Andreas Stubelius är beställare av racet.

– Innovationsrace är en fantastisk idé. Vi måste jobba över gränserna och tänka nytt och agilt. Förhoppningsvis kan någon av idéerna från racet i våras resultera i ett nytt företag så småningom, säger Andreas Stubelius.

Rekommenderat

Energiförsörjning

”Ett litet land med stora idéer”

Energiutblick
När Costa Ricas nuvarande premiärminister tillträdde i maj förra året proklamerade han att landet ska avskaffa användningen av fossila bränslen. En person som varit drivande i denna resa är Monica Araya.
Energiförsörjning

Karim Jebari: Människan har aldrig levt hållbart

Energiutblick
Karim Jebari ifrågasätter dagens individualistiska perspektiv, där den enskilde tänker att statens uppgift är att underlätta för medborgarna att leva mer klimatsmart.
Klimat

Så legitimerar människor sina icke-handlingar för klimatet

Energiutblick
Vi har alla ett ”personligt klimatkonto” där våra olika handlingar ger plus eller minus. Så resonerar många människor enligt teknikhistorikern Nina Wormbs och retorikern Maria Wolrath Söderberg som just nu studerar varför ...
Energiförsörjning

Är vi redo för nästa storm?

Energiförsörjning
Alfrida har dragit fram över norra Europa och orsakat stor skada längs sin väg. Många blev strömlösa och som mest rapporterades uppemot 150 000 svenska elabonnenter ha varit utan elektricitet.
Förnybart

Ny teknik möjliggör tillverkning av förnybar gasol

Gasol
I ett internationellt samverkansprojekt har en ny metod för att tillverka grön gasol tagits fram. I framtiden finns nu goda utsikter för privatpersoner att kunna köpa förnybar gasol till grillen eller husvagnen.
Klimat

”Tänk två gånger innan du konsumerar”

Hållbarhetstalang
Tidningen Aktuell Hållbarhet utser varje år 33 hållbarhetstalanger under 33 år att hålla ögonen på. En av de som finns med på årets lista är Energimyndighetens Aleh Kliatsko. För Energivärlden berättar han ...
Klimat

Så kan svensk teknik minska de globala utsläppen

Energimyndigheten 20 år
Det räcker inte med innovativa idéer för att lösa klimatutmaningen. Sedan 2006 har Energimyndigheten stöttat startupbolag med kapital och nätverk för att de ska nå ut på den internationella marknaden – och ...

Senaste

Transport

Enklare att välja hållbar transport med nya märkningar

vägval

Transportsektorns utsläpp fortsätter att öka och branschen har utmaningar när det kommer till sociala villkor. För att utvecklingen ska gå i rätt riktning måste transportköpare och konsumenter kunna göra informerade val.

Klimat

Om klimatkrisens hastighet

Krönika

Karim Jebari: Vi vet att vi kan påverka hur varmt det kommer att bli genom att minska utsläppen av växthusgaser, men vi kan faktiskt också påverka hur snabbt uppvärmningen sker.