Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

”Fler behöver få tillgång till laddning”

I Sverige säljs det ungefär 1 000 elbilar i månaden. Anders Lewald, expert inom transportfrågor på Energi­myndigheten, förklarar vad som krävs för att snabba på utvecklingen.

Uppdaterad: 2017-12-05 Publicerad: 2016-10-15

Text: Erik Halkjaer Bild: Shutterstock

Hur många laddstationer finns det i Sverige?

– Drygt 600 laddstationer och 2 000 laddpunkter.

Anders Lewald

Hur ser utvecklingen ut?

– I augusti 2016 hade man på Naturvårdsverket bifallit 3 849 ansökningar för laddpunkter, vilket betyder att vi kommer se en kraftig ökning om alla laddpunkterna byggs. Men för att kunna äga en elbil behöver de flesta privatpersoner kunna ladda hemma. Därför är det viktigt att få igång processen där de som bor i lägenhet får tillgång till laddning där de parkerar på natten. Idag är det enkelt för dem som bor i villa och på landet att ladda sin bil, medan det inte är lika enkelt för den som bor i stan.

Kan man få stöd för att skaffa en laddstation?

– Ja, organisationer och föreningar, som bostadsrättsföreningar, kan söka stöd via Klimatklivet. Privatpersoner kan dra av en installation via Rot-avdraget.

Hur kan man skynda på utvecklingen för elfordon?

– Det som styr mest är inköpspriset och andrahandsvärdet på elbilar. Laddinfrastrukturen är rätt lätt att ordna, framför allt på landet och för dem som bor i villa. Just nu säljs det ungefär 1 000 elbilar i Sverige i måna­den. I Norge säljs det ungefär 3  000 per månad. Skillnaden är bland annat att det i Norge kostar lika mycket att köpa en elbil som en bensindriven bil, eftersom de beskattar bensinbilar och har tagit bort skatter på elbilar.

Rekommenderat

Transport

Vinnande företag som förändrar vardagsresandet

Mobilitet
Energimyndighetens globala innovationstävling Sustainable Mobility Challenge har avgjorts. Tre starka vinnare som stack ut med sina idéer om att förändra vardagsresandet har utsetts. En av dessa är svenska ÅF Infrastructure.
Transport

Aitikbanan i drift: ”Ett väldigt lyckat projekt”

Elfordon
Kylan och energiförsörjningen har varit stora utmaningar för det unika projektet i i Aitikgruvan som ser ut att bli en succé för klimatet. ”Hela Sveriges totala koldioxidutsläpp kommer att minska rejält tack ...

Senaste