Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Fastighets-EKG håller koll på energianvändningen

Flerbostadshus som varje sekund övervakar sin energianvändning och ger larm om något ovanligt inträffar. Örebrobostäder (Öbo) kallar sitt egenutvecklade system för Fastighets-EKG.

Uppdaterad: 2017-12-29 Publicerad: 2017-02-20

Text: Maria Åslund Bild: Örebrobostäder

Jonas Tannerstad, som är chef för el och automation hos Öbo, är upphovsman till metoden. Han var fascinerad av industrins FFT-analyser, som analyserar vibrationssignaler och ger en bild av vad som sker inne i maskinerna.

– Om man med matematikens hjälp kan förutsäga om någonting håller på att hända, så borde man med samma principer kunna se om ett hus mår bra eller dåligt, säger han.

I bostadsområdet Rosta övervakas ­sedan tre år byggnader med hans fastighets-EKG. Tekniken känner inte bara av förändringar. Den kan också identifiera, med mönsterigenkänning och signal­analys, enskilda elinstallationer inom fastig­hetselen. Exempelvis kan en fläkt ha en unik mätsignal och om fläkten fungerar sämre kan det spåras i systemet.

– Vi har redan kommit långt med vår ­energieffektivisering. Därför behöver vi det här verktyget för att kunna gå vidare. Det har också gett minskad elanvändning, ­berättar Jonas Tannerstad.

– Vårt övergripande mål är att minska hela Öbos energianvändning med 50 procent, jämfört med 2005. Vi har redan nått 40 procent och kan vara i mål 2019–2020.

Öbo har nu utvecklat motsvarande teknik för fjärrvärmen. Syftet är att slippa använda fossileldad spetsproduktion under riktigt kalla dagar.

Rekommenderat

Digitalisering

Fördjupat globalt samarbete för smarta elnät

Elnät
Efter Stockholm Smart Grid Week står nu viktiga globala möten vid Clean Energy Ministerial i Vancouver på tur om drygt en månad. De diskussioner som hölls i Stockholm var ett viktigt avstamp.
Digitalisering

Så kan blockchain förändra energimarknaden

Blockchain
Smarta elkontrakt mellan grannar och effektiva betalningssätt för att ladda elbilar. Det är några exempel på hur blockchain kan medföra nya affärsmodeller i energibranschen.

Senaste

Förnybart

Goda prognoser för morgondagens elsystem

Förnybart

Övergången till förnybar energi ställer nya krav på kraftsystemet. Med en ökad andel el från variabla energikällor som sol, vind och vatten, ökar behovet av att kunna förutsäga hur förutsättningarna för att …