Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Fasadlösning med många miljövinster

Isolera fastigheten och bygg samtidigt in ett nytt effektivt ventilationssystem i fasaden – utan att störa hyresgästerna. Eskilstunaföretaget Smartfronts koncept kan minska energianvändningen med runt 60 procent. Men branschen är lite trög att förändra, enligt vd:n Stefan Forsberg.

Uppdaterad: 2018-11-08 Publicerad: 2018-11-08

Text: Mattias Boström Bild: Smartfront

När uppfinnaren Didrik Aurenius insåg att det skulle bli svårt att nå regeringens miljömål från 2020 med nuvarande ventilationssystem började han fundera. Svaret blev en ny typ av FTX-system – från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning – där man under entreprenaden även byter fönster och isolerar fasaden, och på så sätt sparar en massa energi på köpet.

Stefan Forsberg, vd på Smartfront.

Didrik Aurenius tog uppfinningen till Eskilstunaföretaget Front, en fasadentreprenör med över 50 års erfarenhet, som nappade direkt.
– Vi insåg ganska snart att det här var nåt speciellt, och vi tycker fortfarande att idén är oslagbar. Och sedan dess har vi tagit konceptet från en halvudda uppfinning till en kommersiell produkt, som fortfarande är under utveckling, bland annat med hjälp av Energimyndigheten.

Att under en och samma entreprenad byta fönster, isolera vinden och installera FTX-ventilation låter kanske inte så märkvärdigt, men det som gör konceptet unikt är att man samtidigt bygger in tilluftskanaler i en tilläggsisolering utanpå fasaden, menar Smartfronts vd Stefan Forsberg.

– Vi drar ut den dåliga luften ur kök och badrum, men den luften har även massor av energi. Den energin samlar vi i ett FTX-aggregat, som värmer den friska tilluften. Den skickas sedan upp på vinden i de nya tilluftsrören och släpper ner den efter fasaden och in i lägenheten, säger han.

En normalförbrukning i ett hus i miljonprogrammet ligger på 140–160 kWh per kvadratmeter och år. I Smartfronts egna projekt har man mätt upp 37,5–45 kWh, vilket ger en besparing på 60–75 procent.

– Det är väldigt stora siffror, och vi minskar koldioxidutsläppen med 11 kilo per år och monterad kvadratmeter. Energibesparingen sitter i förståndig ventilation och täta hus, säger Stefan Forsberg.

Det unika med Smartfronts lösning: tilluftskanalerna är integrerade i en tilläggsisolering utanpå fasaden.

Smartfronts lösning är något dyrare än en traditionell renovering. Men enligt Stefan Forsberg har systemet en payofftid på sju-åtta år. Trots det är det inte förrän nu, efter runt fem år, som det börjat lossna för företaget.

Fakta

Smartfront

Affärsidé: Att förbättra miljön med liten störning för de boende genom effektiv energirenovering.

Bildades: 2016.

Antal anställda: 2 personer. Håller igång 23 yrkesgrupper vid renoveringar i de projekt som genomförs.

Utmärkelser: Årets framtidsföretag 2017, Årets innovatör i Eskilstuna 2016.

– Fastighetsbranschen är väldigt trög. Det tar lång tid att acceptera nya idéer. Vi har haft kontakt med de stora byggarna, men vi är fortfarande för små för att växa snabbt. Inom fem år bör stora aktörer som exempelvis Skanska vara intressanta för oss.

Smartfront har dock en hel del projekt i de gamla miljonprogrammen från 1960- och 70-talen, vars hus ofta är eftersatta och i stort behov av omfattande renoveringar. Stefan Forsberg menar att deras system är särskilt lämpat för hus i dessa områden. Inte bara eftersom fastighetsägaren inte behöver anlita en rad olika yrkesgrupper, utan även för att de boende kan bo kvar i sina lägenheter.

– Dialogen med de boende minskar kraftigt då merparten av renoveringen görs från utsidan. Att avisera renoveringar till boende i miljonprogrammen kan vara problematiskt eftersom många inte behärskar språket tillräckligt bra. Dessutom är det dyrt att evakuera de boende, upp till 23 000 kronor per lägenhet kan det kosta.

Vi försöker förändra branschen och ju mer vi går in i det här desto roligare blir det.

Att verka i en traditionstyngd bransch har gjort att det finansiella stödet från Energimyndigheten varit extra viktigt.
– Vi behöver stöd för att orka missionera. Vi blir ifrågasatta och måste hela tiden verifiera, dokumentera och testa allt vi gör. Det är inte bara att ta fram en ny isolering, utan det är omgärdat av en hel del regler. Allt det här kräver mycket energi och då är det skönt att få hjälp, vilket vi har fått från bland andra Energimyndigheten.

Trots att allt inte går helt smärtfritt är Stefan Forsberg oavbrutet entusiastisk när han berättar om arbetet med Smartfront.

– Vi försöker förändra branschen och ju mer vi går in i det här desto roligare blir det. För det vi gör ger verkligen effekt, med mer uppmärksamhet, utmärkelser och nya projekt.

Rekommenderat

Effektivisering

Så hjälper nätverket småföretagen med energiarbetet

Nätverk
Minskad miljöpåverkan, sänkta kostnader och en mer hållbar verksamhet. Hundratals små och medelstora företag får hjälp att effektivisera energianvändningen genom Energimyndighetens nätverk för energieffektivisering.
Effektivisering

Nu får servrar i datahallar energikrav

Ekodesign
Från och med i mars 2020 blir det nya energikrav på servrar och datalagringsprodukter. De nya ekodesignkraven ställer också krav på resurseffektivitet så att det ska kunna gå att återanvända eller återvinna ...
Effektivisering

Den tysta revolutionen på energimarknaden

Energimyndigheten 20 år
Koldioxidskatt, elcertifikat och energimärkning. Energimarknaden kryllar av mer eller mindre synliga styrmedel som syftar till att påverka producenter och konsumenter. De har varit nödvändiga verktyg för att klara energiomställningen. Men vilken roll ...
Effektivisering

Smartare kretslopp kapade energinotan på Dalby gård

Lantbruk
Smartare logistik och effektivare kretslopp kapade energinotan på Dalby Ekologiska gård. Den ekologiska mjölkgården minskade energianvändningen med 17 procent trots att man ökade antalet kor betydligt.
Effektivisering

Munstycket som minskar vattenanvändningen med 98 procent

Vattenförbrukning
Genom att omvandla vattenstrålar till vattendimma kan det svenska cleantechföretaget Altered kapa vattenanvändningen i vanliga kranar med 98 procent. Efter att ha vunnit tävlingen Nordic Cleantech Open i våras vänder företaget nu ...
Effektivisering

Energimyndighetens energismarta kontor

Energieffektivisering
Solceller på taket, smarta fönster och närvarostyrd ventilation. Energimyndigheten lever som man lär och satsar på att kontoret ska bli maximalt energieffektivt.
Effektivisering

Coop bytte 30 000 lysrör efter utmaningen

Belysningsutmaningen
En mängd svenska företag och organisationer antog utmaningen att byta ut sin gamla belysning. Till exempel Coop som bytt 30 000 lysrör och sparat 21 miljoner kWh på kuppen. Nu sammanfattar Energimyndigheten ...
Effektivisering

Så klarar svensk industri energi-utmaningen

NCEW
Svensk industri har en nyckelroll för att klara energiomställningen. Både genom att effektivisera sina egna processer och genom att bidra till att bygga hållbara produkter och lösningar. Under Nordic Clean Energy Week ...
Effektivisering

Volvos CE:s jakt på energislöseri

Energianvändning
Först tog Volvo CE bort energislöseriet, tomgångselen. Sedan satsade man på effektivisering. Nu har företaget – som tillverkar anläggningsmaskiner i 14 fabriker världen över – kapat energikostnaderna med 10 miljoner kronor per ...

Senaste

Förnybart

Världens blickar riktas mot Hybrit

Fossilfritt

Stål utan kol. Hybrit-initiativet med flera ledande aktörer inblandade är redo för nästa fas. Världen följer spänt med på den blågula resan mot en fossilfri och malmbaserad ståltillverkning.

Förnybart

Goda prognoser för morgondagens elsystem

Förnybart

Övergången till förnybar energi ställer nya krav på kraftsystemet. Med en ökad andel el från variabla energikällor som sol, vind och vatten, ökar behovet av att kunna förutsäga hur förutsättningarna för att …