Energiministrar vill satsa mer på innovation
Större satsningar för att forska fram ren energi. Många av världens energiministrar var på plats i Malmö och ställde sig bakom ytterligare ansträngningar för att få regeringar och det privata näringslivet till att göra innovativa omställningar så att klimatmålen kan nås.
I ett soligt Malmö samlades under 23–24 maj representanter till det tredje mötet i Mission Innovation, MI – en sammanslutning med 24 länder där syfte och mål är att påskynda utvecklingen av ny och hållbar energiteknik.
MI bildades efter Parisavtalet 2015 och länderna som är med, bland annat USA och Kina, representerar 58 procent av världens befolkning och står för 85 procent av de investeringar som görs inom Clean Energy.
Medlemsländerna har tillsammans åtagit sig att dubbla sina budgetar för forskning och utveckling vilket innebär att det ska tillföras ytterligare 35 miljarder dollar fram till 2021.
– Värdskapet för dessa möten är ett viktigt åtagande för Sverige, våra nordiska grannar och Europeiska kommissionen för att bidra till arbetet med hållbara energisystem globalt. Internationellt forsknings- och innovationssamarbete är centralt för att nå detta mål och något som Sverige har stor nytt av, säger Sveriges samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.
Carlos Moedas, EU:s kommissionär för forskning, vetenskap och innovation, var tydlig med att en stor del av lösningen för att minska klimatpåverkan är ny teknik och nya metoder, vid sidan av förändringar i livsstil.
– Det finns många områden och inte minst ni i Sverige ligger långt framme i hållbara lösningar och innovativa idéer.

Ett område som han själv anser är eftersatt är byggindustrin.
– De står globalt för en tredjedel av koldioxidutsläppen, det handlar såväl om material som byggandet. Här finns mycket att göra. Vi har också utmaningar att fortsätta tillverka billigare utrustning till olika koldioxidfria energikällor, till exempel solpaneler.
Inom Mission Innovation finns sedan tidigare sju områden som man fokuserar på, bland annat smarta elnät, biobränslen och solenergi. I Malmö beslutades att även lägga till vätgas som växt sig allt starkare som alternativt drivmedel vid sidan av el. Men Carlos Moedas betonar att det inte innebär ett ställningstagande för väte som framtidens bränsle.
I Sverige ligger ni långt framme i hållbara lösningar och innovativa idéer.
Ministermötet i Malmö flyttade under onsdagskvällen vidare över till Köpenhamn och det nionde Clean Energy Ministerial där man tillsammans med näringsliv, forskning och akademin ska diskutera hur redan befintlig teknik kan användas mer effektivt och även till lägre kostnad.
I Malmö pågår under hela veckan hundratals av evenemang och events inom energiomställning och ny energiteknik.