Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Eldsjälen som vill få solelen att växa

Utvecklingen på solelmarknaden går fort nu, både internationellt och i Sverige. En av eldsjälarna är Bengt Stridh som bevakar det mesta som händer när det gäller solenergi i sin populära villablogg.

Uppdaterad: 2018-03-23 Publicerad: 2018-03-22

Text: Johan Wickström Bild: Bengt Stridh

Bengt Stridh har många strängar på sin lyra: teknologie doktor på ABB, lektor på Mälardalens högskola och så fritidssysslan som skribent på den egna villabloggen.

Det som binder samman alla tre roller är solenergi – Bengt Stridhs fokusområde sedan drygt 15 år tillbaka. Det var då i början av 2000-talet som han inom ramen för sin tjänst på ABB var med och projekterade ett förnybart energisystem i GlashusEtt, ett av demonstrationshusen i den nya miljösmarta stadsdelen Hammarby sjöstad. GlashusEtt hade såväl solpaneler som egen vätgasproduktion, vätgaslager och bränslecell.

– Det var då jag började förstå potentialen med solenergi. Men det dröjde några år innan jag köpte egna solceller. De första var begagnade, det var ju så dyrt på den tiden, säger han.

Bengt Stridh, ABB

Då var priset på solceller mångdubbelt högre än idag. När solcellsstödet infördes köpte han ett nytt system på 3,36 kW, motsvarande cirka 20 kvadratmeter.
– Det var i den vevan som jag satte igång med min blogg. Det var tidningen Vi i Villa som frågade – därav namnet på bloggen. Jag visste ju inte vad en blogg var då. Men det fanns ett stort behov av information eftersom nästan alla saknade kunskaper om solel på den här tiden, skrattar Bengt Stridh.

Idag, efter sisådär 860 egna blogginlägg, är han varm i kläderna. Det som från början mest var rapporter om det egna solcellssystemet på villan har efterhand vuxit till en sida som bevakar det mesta som händer på den svenska och internationella solcellsmarknaden: statistik, genomgång av nya lagar och regler och nya forskningsrön.

Sedan 2014 driver han bloggen självständigt utan inblandning. Han ville inte heller ha in några annonser för att kunna vara så objektiv som möjligt. Däremot tar han gärna emot donationer.

– Sedan starten har jag haft över en miljon sidvisningar och ett par tusen externa kommentarer. Numera går det ganska snabbt att skriva, men det som tar tid är att ta fram faktaunderlag och att vara korrekt med alla fakta. Ibland känns det som min sida har blivit en slags officiell solenergisida, vilket känns lite lustigt.

När vi pratas vid har Bengt Stridh precis kommit hem från en konferens inom ramen för IEA:s (International Energy Agency) arbetsgrupp för byggnadsintegrerade solceller. Vilket givetvis har resulterat i ett par fylliga blogginlägg.

– Det är alltid intressant att komma utanför Sveriges gränser. Och de har kommit väldigt långt i Japan. Där står solel för 5 procent av elmixen. När vi var där fick vi bland annat se det senaste inom byggnadsintegrerade moduler, bland annat osynliga solceller som inte syns för betraktaren, säger Bengt Stridh.

Vad är då drivkraften till detta ganska omfattande fritidsengagemang? Han har ju ändå två andra jobb att sköta:
– Drivkraften är att dra mitt strå till stacken för att minska vår användning av fossil energi. Den står fortfarande för 85 procent av världens energianvändning. Så kan det inte fortsätta. Utfasningen måste gå snabbare och där kommer solenergi ha en viktig del.

Och även i Sverige kommer solelen växa:
– En av de stora missuppfattningarna om solenergi är att det är för lite solinstrålning i Sverige för att det ska bli någon energi att tala om. Men solmängden i södra Sverige är lika stor som i norra Tyskland, som har högst andel solel världen per capita. Så det finns givetvis potential här också.

En rimlig andel för solelen i Sverige på sikt är runt 5–10 procent av hela elanvändningen, tror Bengt Stridh.
– Det kan man klara genom att sätta upp solceller på 10–25 procent av alla lämpliga tak och fasader. Det borde väl inte vara så svårt, säger Bengt Stridh.

Rekommenderat

Förnybart

Tejpmetoden minskar kostnad för solceller

Innovation
Tejp som leder elektrisk ström kan ersätta silvertråd vid tillverkning av solceller, och kan minska både kostnader och miljöbelastning vid tillverkningen.

Senaste

Klimat

Negativa utsläpp – för en klimatpositiv framtid

Koldioxidlagring

Det räcker inte med att vi sänker våra koldioxidutsläpp för att begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs också att vi utvecklar tekniker som kan leda till negativa utsläpp.