Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Digitala system ändrar beteendet

Hur påverkas människors energi­användning i ett uppkopplat boende? Det undersöks i ett forskningsprojekt i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Uppdaterad: 2017-12-05 Publicerad: 2017-02-20

Text: Maria Åslund Bild: Liselotte Van Der Meijs

De 150 familjerna som bor i Sonfjället 1 i Norra Djurgårdsstaden har den allra senaste tekniken installerad. Smarta termostater, smarta vitvaror, smarta eluttag och smart belysning kan styras från en läsplatta på en vägg i hallen. Från läsplattan kan man till exempel styra tvättmaskinen att starta när elen är som billigast och ger minst miljöpåverkan. Likaså kan de boende styra värmen så att den sänks när de antingen inte är hemma eller sover plus en hel del andra funktioner.

Forskningsprojektet Smart Energy City ska visa i vilken utsträckning människor ändrar sitt beteende när de direkt kan läsa av sin miljöpåverkan. Projektet genomförs i ett samarbete mellan KTH, ABB, Electrolux, Ellevio, Ericsson och Fortum. Energi­myndigheten har varit med och delfinansierat.

Energivärlden frågade Electrolux presschef, Daniel Frykholm, om och när vi alla kommer att spara el via uppkopplade ­vitvaror:

– De aktuella maskinerna är utvecklade speciellt för detta projekt – för forskning och inte som kommersiella produkter, ­svarar han.

– Vi tittar i nuläget mera på ”Internet of things”, där alla våra maskiner är uppkopplade mot nätet. Till exempel kan du ladda upp recept på spisen, så att du kan laga mat som en kock. Uppkopplingen möjliggör fjärrstyrning och nya typer av tjänster, som gör vardagen enklare för våra kunder.

Rekommenderat

Digitalisering

Fördjupat globalt samarbete för smarta elnät

Elnät
Efter Stockholm Smart Grid Week står nu viktiga globala möten vid Clean Energy Ministerial i Vancouver på tur om drygt en månad. De diskussioner som hölls i Stockholm var ett viktigt avstamp.

Senaste

Klimat

Om klimatkrisens hastighet

Krönika

Karim Jebari: Vi vet att vi kan påverka hur varmt det kommer att bli genom att minska utsläppen av växthusgaser, men vi kan faktiskt också påverka hur snabbt uppvärmningen sker.