Inspiration, fördjupning och dialog från Energimyndigheten

”Det är svårt för unga att påverka hållbarhetsarbetet”

Nordic Clean Energy Week lockade stora delar av världens energiaktörer till Malmö. Men även hållbarhetsambassadörerna på gymnasieskolan Spyken var på plats, Tilda Moberg och Julia Andersson. Här berättar de om sina intryck från energiveckan.

Uppdaterad: 2018-05-31 Publicerad: 2018-05-31

Text: Tilda Moberg & Julia Andersson Bild: Tilda Moberg, Julia Andersson, Peter Malmqvist

Hur kommer det sig att ni var på plats på Nordic clean energy week?

Julia Andersson

–  Vi två, samt andra elever på skolan, har blivit utvalda till hållbarhetsambassadörer, ett uppdrag som innebär att vi har fått extra utbildning om FN:s globala mål. Detta för att kunna engagera elever och lärare att arbeta för att uppnå de globala målen främst på vår skola. Som hållbarhetsambassadörer har vi bland annat pratat med kocken på skolan för att föra en dialog om hur vi kan minska matsvinnet. Vår uppgift är helt enkelt att föra fram idéer och förslag på elevnivå. Därför fick vi chansen att åka till Nordic Clean Energy Week.

Tilda Moberg

Vad var mest spännande att lyssna på?

– Det var ju väldigt många olika seminarier och föreläsningar att välja mellan, och de var så klart inte riktigt på vår utbildningsnivå. Men det gjorde inte så mycket eftersom det var intressant att utmanas.  Det mest intressanta föredraget var ett angående effektivisering av elnätet genom användning av batterier. Det finns så många nya och innovativa lösningar som ännu bara ligger i projektfas och genom sådana här mässor kanske de kan hitta samarbetspartners eller få finansiering.

Några övriga intryck?

–  Det var kul att alla möjliga människor från olika positioner i samhället var inbjudna, både politiker, företagsledare och vi unga. För det kan kännas mycket svårt som ung att veta hur man ska kunna vara med att påverka i de här stora hållbarhetsfrågorna, som el och uppvärmning. Men här fanns det en chans att få kunskap om hur många företag arbetar mot en hållbar framtid inom olika områden. Företagen kan även inspireras av varandra på mässan för det är ju just så, genom att utbyta idéer, som vi kan utveckla nya lösningar.

Rekommenderat

Förnybart

Ny teknik möjliggör tillverkning av förnybar gasol

Gasol
I ett internationellt samverkansprojekt har en ny metod för att tillverka grön gasol tagits fram. I framtiden finns nu goda utsikter för privatpersoner att kunna köpa förnybar gasol till grillen eller husvagnen.
Klimat

”Tänk två gånger innan du konsumerar”

Hållbarhetstalang
Tidningen Aktuell Hållbarhet utser varje år 33 hållbarhetstalanger under 33 år att hålla ögonen på. En av de som finns med på årets lista är Energimyndighetens Aleh Kliatsko. För Energivärlden berättar han ...
Klimat

Så kan svensk teknik minska de globala utsläppen

Energimyndigheten 20 år
Det räcker inte med innovativa idéer för att lösa klimatutmaningen. Sedan 2006 har Energimyndigheten stöttat startupbolag med kapital och nätverk för att de ska nå ut på den internationella marknaden – och ...

Senaste

Effektivisering

Ljus framtid för LiFi

Kommunikationsteknik

De flesta vet att dagens trådlösa kommunikationsmetoder bygger på radioteknologi. Mindre känt är att ett brittiskt företag just nu utvecklar en alternativ metod som bygger på lampor.

Förnybart

Framtidens gröna energi kan odlas i Norrland

Krönika

I ett unikt projekt vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) jobbas det för fullt med att förvandla en vild växt till en produktiv oljegröda vars olja lämpar sig till HVO-diesel. Fältkrassing går att odla …

Förnybart

Ny teknik möjliggör tillverkning av förnybar gasol

Gasol

I ett internationellt samverkansprojekt har en ny metod för att tillverka grön gasol tagits fram. I framtiden finns nu goda utsikter för privatpersoner att kunna köpa förnybar gasol till grillen eller husvagnen.