Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Därför kan solenergi bli en folkrörelse

Intresset för solenergi ökar hos svenskarna. Omsorgen om miljön i kombination med attraktiva priser driver på utvecklingen. Vi åkte ut till en av landets många solenergiträffar för att höra vilka de viktigaste frågorna är innan installationen.

Uppdaterad: 2017-12-22 Publicerad: 2017-06-12

Text: Susanne Rosén Bild: Energikontoret, Eon

Drygt hundra personer tog sig till medborgarhuset i Stockholmsförorten Hägerstensåsen en tisdagskväll i maj för att lära sig mer om solenergi. Intresset är lika stort överallt i landet säger Lars Andrén, föreläsare, författare och tidigare ordförande i branschföreningen Svensk Solenergi.

Lars Andrén, föreläsare, författare och tidigare ordförande i branschföreningen Svensk Solenergi.

– Det börjar likna en folkrörelse. Jag har hållit på med det här länge, men nu blir jag euforisk när jag är ute och pratar. Folk är engagerade och ställer massor av frågor. Det finns ett genuint intresse i att investera i solenergi.

Seminariet i medborgarhuset var ett av många som genomförs i ett regionalt samarbete mellan 27 kommuner i Stockholm. Det arrangerades av Energi- och klimatrådgivningen med stöd från Energimyndigheten. På plats var också solcellsinstallatörer med lokal anknytning. Jonna Lindström är energi- och klimatrådgivare i Huddinge kommun och har samordnat solenergiseminarierna. Även hon har sett en markant förändring i intresset för solenergi.

– Jag tror att vi är på god väg över puckeln till att gemene man kommer att installera solceller. Fokus på de frågor vi får har skiftat på senare år. Tidigare var de som ställde frågor om solenergi tveksamma. Nu ringer många fler, och de har ofta redan bestämt sig för att installera solceller. Frågorna är mer konkreta och praktiska, säger Jonna Lindström.

Uppmärksamheten i media kring klimatutmaningen och Parisavtalet, som banat väg för stora satsningar på solenergi globalt, är ett skäl till att intresset ökar, enligt Lars Andrén. Det känns bra att kunna göra en insats för miljö och klimat hemma på sitt eget hus. Energiflödet från solen är en helt klimatneutral resurs. Teknikintresserade lockas också av att det är en cool teknik. Att bli mikroproducent av el kan dessutom vara lönsamt.

– Produktionskostnaden för solel har gått ned. Man får ett elpris som är i konkurrenskraft med ledningsbunden el i princip från dag ett. Och lönsamheten kommer troligen att öka för varje år som anläggningen är i drift.

Att staten är tydlig med att man vill stötta introduktionen av solceller via generösa subventioner och skattereduktioner på såld överskottsel har också gett resultat. Även nätägare och elhandlare vill vara med på den här resan, upplever Lars Andrén.

Vi har grymt mycket sol, men det gäller att ha tekniskt och ekonomiskt smarta system.

– Det blir en positiv uppåtgående spiral. I takt med att intresset ökar kommer det också fler duktiga installatörer på marknaden som kan hjälpa dem som vill installera solceller eller solfångare att ta sig igenom processen.

Frågorna i medborgarhuset är många. Passar det mitt tak, kräver de skötsel? Ger solcellsanläggningens utrustning störande ljud? Svaret på den senare är nej eftersom det inte finns några rörliga delar. Växelriktaren låter bara som en viskning, intygar en av leverantörerna på plats i lokalen. Kommer tekniken att utvecklas, är det rätt att investera nu, frågar en man som antecknat flitigt hela kvällen.

– Är det någon gång man ska göra detta så är det nu. Tekniken har bra verkningsgrad och priset på solpanelerna har sjunkit. Standardlösningar är den bästa investeringen. Kostnaden per kWh är det som är mest intressant att jämföra, säger Lars Andrén.

 

Sigbritt Nordlund föreläser om solenergi under studiebesöket. Foto: Energikontoret.

På seminarierna träffar han en helt ny målgrupp, som tycker solenergi är fantastiskt men som inte är vana vid den här sortens investering. De behöver vägledning i form av checklistor och tips om vad man bör ha koll på i offertunderlag. Numera får Lars Andrén sällan frågor om vi har tillräckligt med solinstrålning i Sverige.

– Vi har grymt mycket sol, men det gäller att ha tekniskt och ekonomiskt smarta system. Det är också viktigt att titta på vad man vill ha energin till, det är skillnad på att göra el och värme. För vissa tillämpningar är solvärme en bättre lösning.

Ett bra sätt att lära sig mer om solenergi är att titta på referensanläggningar. Bostadsrättsföreningen Klubbåsen i Hägersten är vana vid besökare. 23 hushåll bor i det typiska 40-talshuset där man har gjort en rad åtgärder för att effektivisera energianvändningen, samt installerat bergvärme och 240 kvm solceller. De har totalt sänkt sitt behov av köpt energi med cirka 70 procent utan någon större renovering av fastigheten.

Vid ett studiebesök anordnat av Stockholmsregionens energikontor får ett tjugotal intresserade möjlighet att träffa föreningens eldsjäl Sigbritt Nordlund, ställa frågor och utbyta erfarenheter. Rundturen inkluderade såväl solcellerna på taket som ett besök i hennes lägenhet för att studera elementfläktar och digitala termostat.

– Det började med att vi upplevde drag från fönstren och satte in en invändig isolerruta. Solcellerna var sista steget i processen. Vi valde att ta bort alla hushållsabonnemang och föra ihop all förbrukning på samma nota som fastighetselen. Vi har lyckats att själva använda det mesta av den solel som producerats, säger Sigbritt Nordlund.

Hon är pensionerad psykoterapeut och har ingen teknisk bakgrund. Det är klimatet som fått henne att djupdyka i energifrågorna. Det är bra att ha en engagerad pensionär i bostadsrättsföreningens styrelse om man vill åstadkomma något, konstaterar hon.

– För att få stämman med på tåget är det nödvändigt att lägga fram kostnadseffektiva förslag. Det kräver tid och tålamod att driva igenom en energieffektiviseringsprocess.

Besökarna ställer många tekniska detaljfrågor och Sigbritt Nordlund har svar på det mesta. Föreningen har haft stöd av teknikexperter men de har gjort alla upphandlingar själva.

– Det är inte lätt att förstå allt som står i offerterna. Att låta installera solceller på taket är dock ganska enkelt. Bygglovshandlingarna var det krångligaste, så rådet är att anlita en av Boverket certifierad kontrollansvarig. Hoppas ni också sätter fart nu.

Rekommenderat

Transport

Ny bil – ett svårt vägval

Blogg
En bilaffär är aldrig en bra affär brukar det sägas. På samma sätt är en bilaffär aldrig bra för miljön. Men jag är trots allt inte redo att vara utan bil. Så ...
Effektivisering

Så kan Sverige öka sin teknikexport

Blogg
Vi behöver nya finansieringsmodeller för att nå de globala hållbarhetsmålen och öka den svenska exporten, skriver Ann-Sofie Gaverstedt.
Transport

Att samordna en omställning – finns det ett recept?

Blogg
Finns det ett recept på hur samordning kan skapa handlingskraft, samsyn och vilja till förändring eller är det bara ett tidskrävande sätt att maskera besvärliga frågor? Det frågar sig Rebecka Marklund och ...
Transport

Elbilen och slumpen i historien

Blogg
Historiker har uppmärksammat att det fanns tre biltyper parallellt i USA vid förra sekelskiftet: Ångbil, elbil och bil med förbränningsmotor. Kunde elbilen ha vunnit?
Effektivisering

Spara energi är enkelt – eller?

Blogg
Visste du att när transportföretaget UPS lägger ut sina rutter för hur deras budbilar kör svänger de bara högersvängar? På detta sätt minskar de antalet olyckor och sparar energi. Energieffektivisering behöver inte ...
Digitalisering

Premiär för vår nya mötesplats

Blogg
Energivärlden har blivit digital. Varför då? Jo för att det är dags och det behövs. Och hur vet vi det? Jo för att vi har frågat.

Senaste

Klimat

Negativa utsläpp – för en klimatpositiv framtid

Koldioxidlagring

Det räcker inte med att vi sänker våra koldioxidutsläpp för att begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs också att vi utvecklar tekniker som kan leda till negativa utsläpp.