Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Coop bytte 30 000 lysrör efter utmaningen

En mängd svenska företag och organisationer antog utmaningen att byta ut sin gamla belysning. Till exempel Coop som bytt 30 000 lysrör och sparat 21 miljoner kWh på kuppen. Nu sammanfattar Energimyndigheten Belysningsutmaningen och förbereder sig för det fortsatta arbetet med energieffektiv belysning.

Uppdaterad: 2018-05-21 Publicerad: 2018-05-18

Text: Mattias Boström Bild: Coop, Energimyndigheten

Belysningsutmaningen lanserades 2016 som en del av det internationella initiativet Global Lighting Challenge. Syftet var att ”starta en dialog med olika aktörer och öka kunskapsnivån, intresset och andelen energieffektiv belysning i Sverige.”

Under de följande två åren har ett stort antal svenska företag, kommuner och statliga aktörer utmaningen. De satte upp personliga mål och påbörjade arbetet med att ställa om; från gamla lysrör och glödlampor till modern energieffektiv LED-belysning.

Lovisa Blomqvist, projektledare Energimyndigheten.

Nu är projektet över och en rapport är inlämnad till regeringskansliet. Lovisa Blomqvist, projektledare på Energimyndigheten, är nöjd och glad – både över resultatet och arbetet under de två år som gått.

En del saker har varit enkla, medan andra varit svårare, menar hon.
– Det har varit lite trögt att få med kommuner, som man ju tänker har visioner och mål när det gäller energieffektivisering. Men det har i många fall inte varit självklart för dem att anta Belysningsutmaningen. Då har vi naturligtvis funderat på varför, och jag tror att det handlar mycket om att helt enkelt hinna med.

Överlag är dock Lovisa Blomqvist jättenöjd över uppslutningen och engagemanget hos de deltagande aktörerna. Och de mål de satt upp ser ut att vara inom räckhåll.

En av deltagarna är Coop, och enligt Tord Lissel, energistrateg på Coop, var det självklart att företaget antog Belysningsuppmaningen.
– Vi ser oss själva som ett hållbarhetsföretag, så det fanns ingen tvekan. Och det var något som hela Coop kände, så det var inga problem med att få folk med på tåget.

Tord Lissel, energistrateg Coop.

Coop äger i de flesta fall dock inte sin armatur själva. Och det är inte alltid så enkelt att övertala en fastighetsägare att uppdatera belysningen när det återstår flera år av den tekniska livslängden. Därför tvingades Coop till så kallad retrofit, vilket innebär att man kan installera moderna LED-lysrör utan att man behöver byta ut den gamla armaturen.
– Vi hade en bra leverantör så det gick enkelt och smidigt med utrullningen, säger Tord Lissel

Coop är på god väg att klara av sitt mål: 2020 ska 70 procent av de befintliga butikerna ha LED-belysning i allmänbelysningen. Siffran på andelen nya butiker med LED-belysning 2020 är 100 procent.
– Främsta anledningen till att vi inte riktigt är där än är att vi har en hel del T5-lysrör och armaturer kvar. Och nu försöker vi nu hitta en LED-retrofitlösning till dem, och det ska vi vara klara med till efter sommaren.

Hittills har Coop bytt ut 30 000 lysrör samt andra LED-lösningar, gått från 25 kilowatt per kvadratmeter till 16 och sparat 21 miljoner kWh. Och kunderna verkar dessutom nöjda.
– När kunderna kommer in i de nya butikerna med 100 procent LED tycker de att det är väldigt ljust och fint, säger Tord Lissel.

På Serviceförvaltningen i Lund driver man ett lite annorlunda projekt, som inte bara är en del av Belysningsutmaningen, utan även EU-projektet Lightning Metropolis. På Nyvångskolan i Dalby, cirka en mil sydost om staden, ska man med hjälp av en ljusdesigner ta fram en belysningsplan för en ny matsal för att skapa en trivsam måltidsmiljö för eleverna, en plats där de vill stanna kvar. Detta ska man försöka åstadkomma genom att återskapa solens naturliga ljusförändringar under dagen.

På morgonen ska ha vi blått ljus för att ge eleverna energi, på lunchen blir det grönt för att öka aptiten.

–  Belysning påverkar människor. På morgonen ska ha vi blått ljus för att ge eleverna energi, på lunchen blir det grönt för att öka aptiten och på eftermiddagen går det över till rött för att skapa lugn och ro, säger Elin Dalaryd, energi- och miljöstrateg på serviceförvaltningen i Lund.

Den trivsamma måltidsmiljön ska leda till att eleverna sitter kvar och äter upp sin mat i stället för att slänga den och gå. Detta hoppas man ska leda till minskat matsvinn. Man har även en teori om att en bra färgåtergivning gör att maten ser mer aptitlig ut.
– Dessutom har ljusdesignern som vi har samarbetat med försökt se till att det bli bra flöden genom matsalen, att det flyter på och inte upplevs som stökigt. Man ska kunna guida eleverna genom matsalen med hjälp av ljus, säger Elin Dalaryd och fortsätter:

– Och oavsett var de sitter i matsalen så ska de kunna se matkön. En tendens tidigare har nämligen varit att eleverna varit oroliga att de inte ska hinna gå två gånger och ta mat och därför lassar på och sedan slänger det man inte äter upp.

Fakta

187 572 004

antalet lampor som bytts ut inom ramen för Global Lightning Challenge fram till 17 maj 2018. Läs mer på Global Lighting Challenge.

Belysningsutmaningen har alltså sett väldigt olika ut, beroende på vilken aktör som antagit den. Och det är just inspiration Lovisa Blomqvist nämner som en av de viktigaste beståndsdelarna i utmaningen. Därför hoppas man nu på att fortsätta det inspirerande och rådgivande arbetet, även om själva Belysningsutmaningen är över.

– Vi jobbar dagligen med energieffektivisering, så det fortsätter vi med. Men vi vill även fortsätta sprida goda exempel för att få fler aktörer att ta steget. Vi har även pratat om att kunna erbjuda stöd och utbildning när det gäller upphandlingar. Och det tror jag kan vara viktigt, eftersom det på många ställen saknas kompetens för att ställa rätt krav i en upphandling.

När kunderna kommer in i de nya butikerna med 100 procent LED tycker de att det är väldigt ljust och fint.

Härnäst väntar alltså Nordic Clean Energy Week i Malmö och Köpenhamn, som pågår 21–24 maj. Det blir inte bara slutpunkt för Belysningsutmaningen, utan även för den globala satsningen Global Lighting Challenge, som då går i mål.

– Då har vi förhoppningsvis både Indien och Kanada representerade, men även representanter för den svenska Belysningsutmaningen. Sedan avslutas det med en paneldiskussion. Så vi kommer att fira framgångarna och diskutera vad som händer framöver, säger Lovisa Blomqvist.

Rekommenderat

Effektivisering

Med fokus på morgondagens elsystem

Smarta elnät
Den brådskande klimatfrågan, nya spelregler på elmarknaden och lastutjämning med hjälp av datacenter. Det var några av de ämnen som diskuterades när Power Circle, på uppdrag av Energimyndigheten och ihop med Forum ...
Effektivisering

Fasadlösning med många miljövinster

Renovering
Isolera fastigheten och bygg samtidigt in ett nytt effektivt ventilationssystem i fasaden – utan att störa hyresgästerna. Eskilstunaföretaget Smartfronts koncept kan minska energianvändningen med runt 60 procent. Men branschen är lite trög ...
Effektivisering

Den långa vägen till smartare energianvändning

Energimyndigheten 20 år
Teknikutveckling, högre verkningsgrad och mer nytta för varje kilowattimme. Att arbeta med energieffektivisering är lönsamt på många sätt för både företag och kommuner. Det har också varit en grundbult i Energimyndighetens arbete ...
Effektivisering

Programmet som hjälper fastighetsägarna att effektivisera

Fastigheter
Boende- och byggsektorn står för en dryg tredjedel av Sveriges energianvändning. Och det finns stora möjligheter att effektivisera. För att främja och snabba på den här utvecklingen stödjer forsknings- och innovationsprogrammet E2B2 ...
Effektivisering

Därför blir vi hela tiden mer energieffektiva

Testlab
Från Led-lampor till värmepumpar. Det mesta kontrolleras på Testlab – Energimyndighetens nav i arbetet med energieffektivisering. Anita Aspegren tar oss med på en rundtur i labbet och förklarar varför effektivisering är en ...
Effektivisering

Stora möjligheter att spara energi i gamla hus

Bygg
Att effektivisera äldre fastigheter är en balansgång då kulturvärden ibland står på spel. Nu är kunskaperna högre inom detta område och potentialen är stor. Bland annat tack vare forskningsprogrammet Spara och bevara, ...
Effektivisering

Så hjälper nätverket småföretagen med energiarbetet

Nätverk
Minskad miljöpåverkan, sänkta kostnader och en mer hållbar verksamhet. Hundratals små och medelstora företag får hjälp att effektivisera energianvändningen genom Energimyndighetens nätverk för energieffektivisering.
Effektivisering

Nu får servrar i datahallar energikrav

Ekodesign
Från och med i mars 2020 blir det nya energikrav på servrar och datalagringsprodukter. De nya ekodesignkraven ställer också krav på resurseffektivitet så att det ska kunna gå att återanvända eller återvinna ...
Effektivisering

Den tysta revolutionen på energimarknaden

Energimyndigheten 20 år
Koldioxidskatt, elcertifikat och energimärkning. Energimarknaden kryllar av mer eller mindre synliga styrmedel som syftar till att påverka producenter och konsumenter. De har varit nödvändiga verktyg för att klara energiomställningen. Men vilken roll ...

Senaste

Klimat

Negativa utsläpp – för en klimatpositiv framtid

Koldioxidlagring

Det räcker inte med att vi sänker våra koldioxidutsläpp för att begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs också att vi utvecklar tekniker som kan leda till negativa utsläpp.