Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Beredskapsplaneraren om att klara krisen

Hur förberedda är vi svenskar om krisen eller kriget kommer? Bättre än för bara några år sedan – och med ett stigande intresse. Det menar Malin Dreifaldt, beredskapsplanerare vid Trafikverket.
– Det har blivit mer socialt accepterat att vara en prepper, säger hon.

Uppdaterad: 2019-05-07 Publicerad: 2019-05-03

Text: Jonas Bergkvist Bild: Jonas Bergkvist

Nästa vecka inleds den nationella Krisberedskapsveckan i Sverige för tredje året i rad.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ligger bakom kampanjen vars syfte är att öka privatpersoners beredskap inför samhällskriser samt att utveckla kommunernas riskkommunikation.

Det var även MSB som under 2018 skickade ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige.

Malin Dreifaldt var med och tog fram den.

– Ett jätteintressant arbete, vi höll på i nästan två år med den. Det var ett regeringsbeslut att man skulle börja kommunicera med allmänheten på bredden igen kring krisberedskap och totalförsvar.

Hon säger att den var högst angelägen.

– Den senaste som gick ut så brett var under kalla krigets dagar och hette ”Om kriget kommer”. Det har kommit andra på senare år, men bara i utbildningssyfte till en väldigt snäv målgrupp.

– Så det här var väldigt viktigt. Framför allt symbolvärdet, det var en tydlig signal att ”nu är vi igång igen”.

Malin Dreifaldt började inom det militära försvaret redan för 25 år sedan och har vigt mer än halva sitt liv åt beredskap av olika slag. Sedan över tio år tillbaka har intresset även gjort att hon jobbat professionellt med beredskap i olika former. Tidigare bland annat på länsstyrelsen och som konsult på Saab inom försvarsindustrin, sedan ett år i rollen som nationell beredskapsplanerare på Trafikverket.

Fakta

Försvarsbeslutet

Med anledning av den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde återupptogs efter ett regeringsbeslut planeringen för höjd beredskap, civilt försvar, den 10 december 2015. Sedan dess har bevakningsansvariga myndigheter, regioner och kommuner genomfört ett omfattande arbete som har ökat kunskapen och förståelsen för vilka åtgärder som behöver vidtas i händelse av höjd beredskap eller krig.

För Energimyndigheten innebär ansvaret främst att arbeta för att kunna verka för robustare energiförsörjning för hela hotskalan, det vill säga från fredstid till före och under höjd beredskap.

– Jag gick med i frivilliga försvarsorganisation Bilkåren 1994. Samtidigt blev jag också soldat i Flygvapnet. Sedan dess har intresset bara växt och i takt med att det militära försvaret minskade ned så har jag blivit mer intresserad av det civila försvaret.

Hur ser det arbetet på Trafikverket ut?

– Det är väldigt mycket krig-fokus. Sedan försvarsbeslutet 2015 ska alla bevakningsansvariga myndigheter ha en krigsorganisation i dag. Det jobbar jag mycket med, att utbilda, bemanna och öva den. Det är ett jättespännande, och svårt jobb eftersom det aldrig gjorts förut. I den här formen.

Malin Dreifaldt vid sitt hem ute på landet utanför Västerås. Här drabbas familjen ofta av strömavbrott, då har ”värmekompisen” som hon lutar sig mot här, snabbt blivit en favorit. Den funkar både som spritkök och element vid ett större elavbrott.

På landet någon mil utanför Västerås bor hon idylliskt i en röd stuga med vita knutar. Där har hon också bunkrat vatten, mat och förnödenheter så att familjen ska klara sig i tio dagar oberoende av omvärlden, om en samhällskris skulle inträffa.

Är du en prepper?

– Jag skulle snarare kalla mig en klassisk kris-nörd. Det handlar om hemberedskap, vad behöver vi för att klara oss vid en samhällskris?

Skulle du säga att antalet preppers (benämning på personer som förbereder sig för olika katastrofscenarion, reds. anm.) är fler idag?

– Nej, det tror jag inte. De har alltid funnits. Däremot har det blivit mer socialt accepterat att vara en prepper idag, utan att vara extrem, säger Malin Dreifaldt och relaterar till en händelse för ett antal år sedan.

– När jag började på länsstyrelsen var det en beredskapssamordnare i länet som tyckte att jag var ”väldigt yrkesskadad” som hade pet-flaskor med vatten i frysen. Sen tog det inte många månader tills det var vattenproblematik i den berörda kommunen och då ville han att jag skulle ställa upp i lokal-tv och berätta för det vore ju jättebra om alla gjorde likadant, säger hon och ler åt minnet.

Kan man se en samhällstrend i detta, tar folk mer ansvar och visar ett större intresse kring krisberedskap idag?

– Jag tycker det. Man märker på barnen framför allt, att det pratas i skolorna om sådana här frågor. Det är en signal att det är på gång igen. Jag märker även kring fikabordet på jobbet att det är oftare den här typen av frågor kommer upp.

Vad kan det bero på tror du?

– Jag tror att man tittar på det som händer lite mer. Inte bara konstaterar att ”nu står tågen stilla” utan också tar reda på varför de gör det.

De senaste händelserna som de omfattande skogsbränderna som rasade i Sverige och stormen Alfridas härjningar i vintras har också bidragit till ett större engagemang, menar hon.

Fakta

Malin Dreifaldts krislåda

– Ett större spritkök som också fungerar som värmekälla.
– Vatten, 120 liter upphällt på dunkar som ska räcka för tre personer i tio dagar.
– Konserver och torrspecerier
– Förbandslådor och mediciner
– Våtservetter för att inte slösa vatten för hygienens skull
– Toalettpapper och plastpåsar
– Vevradio som inte kräver batterier eller nätanslutning
– Multiverktyg, kniv och tändstål
– Silvertejp
– Rödsprit
– Mörk choklad, som kan bidra till att höja moralen i en krissituation
– Sällskapsspel för att hålla tristessen på avstånd under exempelvis ett långt strömavbrott
– Kaffe
Rotering: ”Vatten säger Livsmedelsverket står sig i minst sex månader så jag brukar rotera, som det heter på prepper-språk, mina 120 liter vatten vår och höst”.
”Likadant med mat, jag flyttar in det nyaste längst in i skafferiet så blir det en naturlig rotering även där.
Då kan det ju hända att barnen får äta ravioli i tre veckor”, säger Malin med ett leende.

Vad bör man då tänka på för att vara så bra förberedd som möjligt vid en eventuell samhällskris?

– Jag brukar köra stenhårt på människans fem grundbehov när jag är ute och pratar om det här. Det första är vatten naturligtvis, det är det första du känner av att du lider brist på. Sedan mat, värme och information för att kunna ta emot och göra sin egen analys av läget och kunna följa instruktioner, vilket vi faktiskt är ganska dåliga på här i Sverige.

– Och till sist vila. Det är kanske det svåraste att lösa under en samhällskris, det är inte lätt att slappna av och ta sig tid till vila. Men det är viktigt.

Vilka olika typer av samhällskriser skulle kunna inträffa och vara mest förödande i sitt slag?

– Längre strömavbrott där både fjärrvärme och fjärrkylan drabbas och IT-haverier av olika slag. Att vår infrastruktur går ner. Sverige är världsbäst på att vara kontantfria, men det är ingenting att skryta om i det här fallet. Då blir det byteshandel som gäller istället när folk inte har kontanter.

En annan samhällskris som uppstår är givetvis om maten tar slut.

– Vi importerar otroligt mycket och är bara självförsörjande på socker och, i princip, morötter. Det blir lite tråkigt i längden.

Vad hoppas du att gemene man blir bättre på kring dessa frågor?

– Jag hoppas framför allt att folk börjar göra någonting själva, ta lite egna initiativ. Att man har ett tänk, hur klarar jag mig om något inträffar? För samtidigt som medvetenhet ökar så vi har ändå de senaste 15–20 åren levt i tron att ”någon annan” löser mitt problem. Jag försöker hävda att om strömmen går och jag inte kan laga mat, så är det ju jag som blir hungrig – inte myndigheterna.

 

 

 

Rekommenderat

Energiförsörjning

En balanskonstnär med stor samhällsnytta

Porträtt
Frågor som effekt och kapacitetsbrist, coronapandemi och stängda gränser är ämnen som dominerat, och dominerar, Lotta Medelius-Bredhes första tid som generaldirektör för Svenska kraftnät.
Energiförsörjning

Ljus som tjänst kan ge stora vinster

Belysning
På många svenska arbetsplatser hänger ineffektiva och undermåliga armaturer. Genom att köpa ljus som tjänst skulle många företag kunna få bättre belysning samtidigt som deras miljöbelastning skulle minska.
Energiförsörjning

Internationellt samarbete för regionala lösningar

Energisystem
Går det att skapa energisystem som är både hållbara och lönsamma? Ett steg i den riktningen är ett internationellt samarbete med regionala energisystem som Energimyndigheten driver på.

Senaste

Effektivisering

Så sparar du energi i hemmet

Energioptimering

Sol, ved eller fjärrvärme – vad är bäst för mitt hus är det många som undrar. Att minska energianvändningen kan vara det bästa svaret. Här får du några tips på hur du …