Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Batterier kapar elkostnaden i fastigheter

Ett stort batteri i källaren kan kapa effekttopparna i flerbostadshus. Samtidigt kan en sådan investering bidra till ett smartare elnät, enligt en studie från Power Circle.

Uppdaterad: 2017-12-05 Publicerad: 2016-10-15

Text: David Grossman Bild: Shutterstock

Den successivt ökande andelen förnybar el ställer större krav på smarta elnät som kan jämna ut den väderberoende produktionen från sol och vind. En ny studie som elkraftsbranschens organisation Power Circle genomfört med stöd av Energi­myndigheten visar att energilager placerade i flerbostadshus kan göra stor skillnad för att reducera fastigheternas effektuttag från el­­nätet. Effekttopparna är oftast på morgonen och mellan 17.00 till 21.00, då elanvändningen är som mest intensiv.

Genom energilager kan användarna fylla på el under tider på ­dygnet då elen är billig och sedan när efterfrågan ökar använda den lagrade elen. I de simuleringar som gjorts räknar man med att mellan 0,8 till 1,3 kWh lagringskapacitet per lägenhet kan minska fastig­hetens effekttoppar med 40 procent.

– För ett flerbostadshus med 25 lägenheter räcker ett batteri ­motsvarande de som finns i dagens elbilar väldigt långt. Framöver kan detta möjligtvis bli en andrahandsmarknad för använda elbilsbatterier, säger Olle Johansson, vd på Power Circle.

Avgörande för ekonomin är förstås kostnaden för batterier och kringutrustning, men också att batteriet utnyttjas till mer än att bara minska effektuttaget från elnätet, till exempel genom att bidra med balanskraft och frekvensreglering.

Men för att batterierna ska få fart på marknaden behövs det både regelförenklingar och demonstrationsprojekt, enligt Power Circle.

– Det krävs även nya innovativa affärsmodeller för att säkerställa att energilager skapar tydlig nytta i elsystemet, säger Olle Johansson.

Studien bygger på simuleringar i tre lägenhetshus, och har genomförts i samarbete med Mälarenergi, Kraftringen och KIC InnoEnergy.

Rekommenderat

Effektivisering

Svensk innovation kan revolutionera textilbranschen

återvinning
Den globala textil- och modeindustrin står i dag för motsvarande 8 procent av människans miljöpåverkan. Det gör modebranschen till en av de mest resursintensiva industrierna i världen.

Senaste

Transport

Enklare att välja hållbar transport med nya märkningar

vägval

Transportsektorns utsläpp fortsätter att öka och branschen har utmaningar när det kommer till sociala villkor. För att utvecklingen ska gå i rätt riktning måste transportköpare och konsumenter kunna göra informerade val.

Klimat

Om klimatkrisens hastighet

Krönika

Karim Jebari: Vi vet att vi kan påverka hur varmt det kommer att bli genom att minska utsläppen av växthusgaser, men vi kan faktiskt också påverka hur snabbt uppvärmningen sker.