Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Årets kraftkvinna tar plats

Tydliga mål, mentorskap och rekryteringar över branschgränserna. Det är några av de åtgärder som krävs för att öka jämställdheten i energibranschen. Det menar Årets kraftkvinna Jenny Larsson, chef för Vattenfalls svenska värmedel.

Uppdaterad: 2017-12-27 Publicerad: 2016-12-10

Text: Johan Wickström Bild: Jennifer Glans

När Jenny Larsson blev klar med civilingenjörsutbildningen 1998 stod hon inför ett avgörande val – skulle hon fortsätta på universitetet och forska om solel eller tacka ja till traineeplatsen på Vattenfall?

Hon valde det senare. Och det kanske var tur, eftersom det blev startskottet på en snabb karriär inom energivärlden.

– Efter några år fick jag min första chefstjänst. Det var en manlig chef som tyckte att jag hade goda ledaregenskaper – och jag trivdes i rollen och fick mycket feedback, säger Jenny Larsson när vi ses i Vattenfalls spatiösa huvudkontor i Arenastaden i Solna.

Efter 18 år på energijätten är hon idag chef för Vattenfalls svenska värmeverksamhet. Och i höstas utnämndes hon dessutom till Årets kraftkvinna – ett pris som delas ut av nätverket Kraftkvinnorna, som arbetar för att synliggöra och lyfta fram kvinnor i energibranschen.

”Denna kraftkvinna har på ett målmedvetet sätt drivit jämställdhets- och mångfaldsfrågor i sina verksamheter och satt tydliga mål för att få in fler kvinnor på ledande positioner”, skriver juryn bland annat.

För att lyckas med energi­omställningen behöver vi fler kvinnor i alla led

– Det är förstås jättekul och en stor ära att få detta pris. Men jag är framför allt glad över att priset över huvud taget finns och att Kraftkvinnorna driver de här frågorna så aktivt, säger Jenny Larsson.

Varför tror du att just du fick utmärkelsen?

– Juryn hade noterat att jag brinner för de här frågorna och är ganska modig när det gäller rekryteringar. Det gäller också att vara aktiv och dela med sig av sina erfarenheter för att lyfta andra. Jag tycker att det finns många Kraftkvinnor värdiga priset.

Jenny Larsson hade en rad olika chefsjobb – både tekniska och mer marknadsorienterade – innan hon blev vd för Vattenfalls dotterbolag Gotlands Energi 2012.

– Ett fantastiskt jobb. Det innehöll allt jag jobbat med, paketerat i ett bolag. Och med 150 medarbetare på en vacker ö.

Men när rollen som chef för den svenska värmeverksamheten blev ledig 2015 var det dags att flytta över till fastlandet igen. Nu ansvarar Jenny Larsson över 450 personer och ingår också i en internationell ledningsgrupp – med nästan enbart män.

– Jag försöker påverka även mina internationella kolleger att sätta mål när det gäller jämställdhet, det är helt nödvändigt för att ge resultat.

Att få in fler kvinnor på ledande positioner är ett arbete som måste föras på flera olika nivåer, menar Jenny Larsson:

– I botten handlar det om kompetensförsörjning och att inspirera tjejer tidigt i skolan och fånga deras teknik­intresse i grunden. På mellannivån måste vi jobba med mentorskap och coachning, och i toppen handlar det om att jobba strukturerat och sätta mål.

– Det betyder inte att jag vill kvotera in kvinnor. Men finns det två kandidater som är likvärdiga bör man välja den kategori som är underrepresenterad, säger hon.

Fakta

3 lästips från Jenny Larsson

Annelie Pompe  ”Otroligt högt och extremt djupt”

Gunhild Stor­dalens instagram- och twitterflöde om mat och miljö.

Ken Follett – vilken bok som helst av honom.

Det handlar också om så enkla saker som hur rekryteringsannonserna är formulerade.

– Det gäller att formulera sig på ett sätt som kan attrahera utifrån ett mångfaldsperspektiv. Det här är ju en så spännande bransch. Vi måste bli bättre på att berätta om våra intressanta utmaningar, säger Jenny Larsson.

Även om det går åt rätt håll när det gäller jämställdhet i energibranschen är det en lång väg kvar att gå. En studie från 2014 från Energimyndigheten visade att 25 procent av ledamöterna i de svenska energiföretagens styrelser är kvinnor, en ökning med 8 procentenheter sedan 2008.

– Vi har kommit en bra bit på väg, fast det finns mycket kvar att göra. Men jag är hoppfull – ju lägre ner i åldrarna, desto jämnare könsfördelning är det, säger Jenny Larsson som har 40 procent kvinnor i sin egen ledningsgrupp (”det är en bit kvar även där”).

Att göra karriär inom Vattenfall har sina fördelar med tanke på de internationella möjligheterna. Samtidigt har bolaget varit ute i den mediala hetluften de senaste åren, bland annat på grund av Nuonaffären och det tidigare kolinnehavet i Tyskland.

Men det som ibland glöms bort då är att den statliga energijätten samtidigt satsat väldigt mycket pengar på förnybar energi. Under 2016–17 kommer ytterligare 14 miljarder kronor investeras i ny förnybar el- och värmeproduktion. Till 2050 är målet att ha en helt koldioxidneutral verksamhet i hela koncernen.

– Det händer mer än någonsin nu inom vårt område. På värmesidan i Sverige ska vi vara koldioxid­neutrala senast 2030. Vi har ju lite olja och torv kvar i bränslemixen och det ska bort, säger Jenny Larsson.

Själv har Jenny Larsson en värmepump i villan i Sigtuna. Det är långt till ett fjärrvärmenät. Och från hemmet tar hon laddhybriden till Solna varje morgon.

– Elen räcker ända fram, sedan kan jag ladda bilen här på kontoret.

I botten handlar det om att inspirera tjejer tidigt i skolan och fånga deras teknik­intresse.

Miljöintresset fick hon redan som elvaåring, då kärnkraftverket i Tjernobyl havererade.

– Det var så påtagligt. Vi fick inte gå ut och plocka hjortron längre efter olyckan. Då insåg jag att det här är viktigt och att jag skulle jobba med miljöfrågor i någon form, säger hon.

Det blev naturvetenskaplig linje innan hon gick vidare med miljö- och vattenteknik på Uppsala universitet i början på 90-talet, precis när klimatfrågan tog fart.

Vad har du för råd till andra kvinnor som siktar på en karriär i den här branschen?

– Ta emot goda råd i din karriär, men utgå alltid från dig själv – välj det du vill och de roller du brinner för. Och tänk på att en karriärväg ibland kan vara att röra sig till en tjänst sidledes till ett annat verksamhetsområde, säger Jenny Larsson innan det är dags för fotografering.

– Snart ska jag inkassera del två av priset – en lunch med energiminister Ibrahim Baylan. Då ska jag dela med mig om vad jag tror krävs för att uppnå jämställdhet i branschen. För att lyckas med energi­omställningen behöver vi fler kvinnor i alla led.

Rekommenderat

Förnybart

Tejpmetoden minskar kostnad för solceller

Innovation
Tejp som leder elektrisk ström kan ersätta silvertråd vid tillverkning av solceller, och kan minska både kostnader och miljöbelastning vid tillverkningen.

Senaste

Klimat

Negativa utsläpp – för en klimatpositiv framtid

Koldioxidlagring

Det räcker inte med att vi sänker våra koldioxidutsläpp för att begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs också att vi utvecklar tekniker som kan leda till negativa utsläpp.