Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Appen som kapar bränslenotan

Företaget Greater Than har tagit fram en app som ger betyg på din körning. Den som har mest bränsle kvar får högst betyg.

Uppdaterad: 2017-12-29 Publicerad: 2016-05-30

Text: Erik Hörnkvist Bild: Mikael Gustavsen

Som en träningsapp för bilen. Fast med den stora skillnaden att det inte handlar om att vara snabbast – utan miljösmartast.

Den ser inte särskilt märkvärdig ut: en liten vit plastplupp som föraren pluggar in i sin bil. Men den uträttar desto mer. Från sin undanskymda plats har den hjälpt 20 000 bilägare att kapa sin bränsleförbrukning med 15–25 procent.

Fakta

Greater Than

Grundades: 2004

Antal anställda: 9 personer.

Affärsidé: Utvecklar digitala tjänster inom mätning och pedagogik runt bilkörning.

– Det är ungefär som att sätta in ett usb-minne i en dator. Vi kopplar upp bilarna och samlar in data till vår molnlösning där analyserna görs, säger ­Liselott Johansson, vd Greater Than som tagit fram produkten Enerfy, eller Lean Haulage som den heter då den säljs till yrkestrafiken.

Med hjälp av avancerade logaritmer analyseras förarbeteendet och presenteras pedagogiskt på den egna telefonen.

– Man får poäng utifrån hur bra man kör och feedback på hur man kan köra ännu bättre nästa gång.

Det är alltså inte snabbast till målet som ­vinner, utan den med mest bränsle kvar i tanken. Greater Than utvecklar även två nya tjänster som ska leda till energieffektivare körning. Till det får bolaget stöd på 4,7 miljoner kronor från Energi­myndigheten i form av ett bidrag med begränsat royaltyåtagande.

En av tjänsterna är en bilförsäkring där bilägaren bara betalar premie när bilen används.

– Idag betalar alla i princip för 1 500 mil per år och i genomsnitt kör vi 1 200 mil per år. Så det finns inget incitament att försöka köra mindre, säger Liselott Johansson.

Dessutom kan ett mer bränslesnålt körsätt ­påverka försäkringskostnaden.

– Det blir samtidigt ett incitament att köra mer energieffektivt eftersom ett bränsleeffektivt förarbeteende också är mer trafiksäkert.

Rekommenderat

Digitalisering

Fördjupat globalt samarbete för smarta elnät

Elnät
Efter Stockholm Smart Grid Week står nu viktiga globala möten vid Clean Energy Ministerial i Vancouver på tur om drygt en månad. De diskussioner som hölls i Stockholm var ett viktigt avstamp.

Senaste

Transport

Enklare att välja hållbar transport med nya märkningar

vägval

Transportsektorns utsläpp fortsätter att öka och branschen har utmaningar när det kommer till sociala villkor. För att utvecklingen ska gå i rätt riktning måste transportköpare och konsumenter kunna göra informerade val.

Klimat

Om klimatkrisens hastighet

Krönika

Karim Jebari: Vi vet att vi kan påverka hur varmt det kommer att bli genom att minska utsläppen av växthusgaser, men vi kan faktiskt också påverka hur snabbt uppvärmningen sker.