Energimyndighetens plattform för inspiration, fördjupning och dialog

Energiläget i coronans tid: ”Svenska branschaktörer känner stort samhällsansvar”

Ingen bransch lämnas oberörd av coronavirusets spridning. De globala energimarknaderna har satts i gungning till följd av minskad efterfrågan och sjunkande priser på bland annat drivmedel. Samtidigt är utgångsläget för Sveriges energiförsörjning gott.

Rekommenderat

procent av nybilsförsäljningen under 2019 utgjordes av elfordon (elhybrider, laddhybrider och elbilar).

Så många nätanslutna solcellsanläggningar installerades i Sverige under 2018. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

Förnybart

Göteborg prisas för fjärrvärme

Fjärrvärme
Efter fem framgångsrika år avslutas snart CELSIUS-projektet där Göteborg har delat med sig av sin expertis inom fjärrvärme- och kyla till andra europeiska städer. Nyligen mottog staden ett pris av EU-kommissionen för ...
Transport

Här är Sveriges bästa elbilskommun

Elbilar
Gävle är ett föredöme när det gäller att stödja utvecklingen av elbilar. Därför har kommunen nu fått ta emot Laddguldet 2017.
Klimat

Fem miljarder till klimatåtgärder

Budgetproposition
Mer stöd till solceller, elfordon och gröna städer. Regeringen satsar fem miljarder kronor på klimatområdet under 2018.
Förnybart

Solceller lönar sig för företag

Solel
Att installera solceller är en lönsam affär för företag. Det visar en pilotstudie från Energimyndigheten där tio företag intervjuats.
Förnybart

Så blev Amokabel självförsörjande på förnybar el

Solel
I småländska Alstermo har företaget Amokabel blivit självförsörjande på förnybar el. Den senaste investeringen var solcellspaneler på taket. De står för en liten del av totalproduktionen, men är desto viktigare för att ...
Klimat

Unga möter energivärlden

Framtid
Hur skulle vår välfärd påverkas om energipriserna bara är låga för industrin? Hur skulle energipriserna påverkas om global rättvisa i första hand präglar arbetet med miljöpåverkan? Detta har varit några av frågorna ...
Klimat

Lysande konst som styrs av solel

Hållbarhet
Ett konstverk av Led-lampor som dynamiskt växlar utseende i takt med solinstrålningen. Under hållbarhetsfestivalen The Stockholm Act samarbetar Energimyndigheten med Kulturhuset Stadsteatern och visar ett bokstavligen lysande konstverk av Gunilla Klingberg – ReCharge.
Förnybart

Första strategin för svensk havsenergi

Havsenergi
Havsenergi är ett växande område där Sverige kan bidra med världsledande kompetens. Nu har Energimyndigheten för första gången tagit fram en samlad strategi för havsenergi.
Förnybart

Rekordstor ökning av förnybar el

Statistik
Den förnybara elkapaciteten ökade med rekordhöga 161 GW under 2016. Det visar 2017 års upplaga av Renewables Global Status Report.

”Med Energivärlden vill vi skapa en digital mötesplats för dialog och kunskapsutbyte över sektorgränserna”

Mer om Energivärlden