Inspiration, fördjupning och dialog från Energimyndigheten

Stockholms slott satsar på solel

Efter några års försöksperiod med solel får Stockholms slott en större solcellsanläggning som invigs i sommar. Statens fastighetsverk sätter upp 600 solcellspaneler som kommer stå för en dryg tiondel av slottets årliga elanvändning.

Uppdaterad: 2018-04-26 Publicerad: 2018-04-26

Text: Johan Wickström Bild: Melker Dahlstrand, SFV

Det är inte självklart att placera solcellspaneler på en slottsbyggnad eftersom stora kulturhistoriska värden är inblandade. Men det flacka taket på Stockholms slott passar bättre än de flesta andra slottstak.

Därför satte Statens fastighetsverk (SFV) och Kungl Hovstaterna upp nio solcellspaneler på en provyta redan 2010, efter att ha fått godkänt av Riksantikvarieämbetet.

Nu har man bestämt att gå vidare med ytterligare 600 paneler på en totalyta på 1 000 kvadratmeter – på hela norra längans tak samt delar av södra och västra längans tak. Arbetet påbörjades i slutet av april och kommer stå klart i början av juni.

– Solcellspanelerna kommer inte att synas vare sig från borggården eller något annat håll. Enda gången du har chans att se dem är från luften, om du flyger in över Stockholm. Det ser vi å andra sidan som positivt att slottets tak nu får stå som symbol för hållbarhet, säger Erik Kampmann, chef för Stockholms slottsförvaltning, i ett pressmeddelande.

Solcellsanläggningen kommer generera en årlig produktion på cirka 170 MWh, vilket motsvarar cirka 12 procent av slottets totala elanvändning när den tas i drift i juni.

Hållbarhet har varit ett fokusområde för SFV, som minskat energiåtgången i Stockholms slott med cirka 20 procent sedan 2011 tack vare löpande driftoptimering.

Rekommenderat

Förnybart

Förnybar energi i fokus under robot-OS

First Global Challenge
Fyll på en spelplan med förnybar energi med hjälp av robotar. Så såg uppgiften ut för de ungdomar som deltog i det inofficiella OS i robotbygge i Mexico City i augusti.
Förnybart

Därför har den förnybara elen ökat mest

Förnybart
Den förnybara elen har gått spikrakt uppåt sedan 1998, framför allt vindkraft. Vad ligger bakom denna kraftfulla tillväxt? Och hur ser de viktigaste teknikerna ut inför framtiden?

Senaste

Klimat

Det här krävs för att klara klimatet

IPCC

Dagens åtgärder är långt ifrån inte tillräckliga för att klara klimatmålen. Energimyndighetens Sandra Lindström förklarar det viktigaste i den nya rapporten från FN:s klimatpanel IPCC.

Effektivisering

Så hjälper nätverket småföretagen med energiarbetet

Nätverk

Minskad miljöpåverkan, sänkta kostnader och en mer hållbar verksamhet. Hundratals små och medelstora företag får hjälp att effektivisera energianvändningen genom Energimyndighetens nätverk för energieffektivisering.