Inspiration, fördjupning och dialog från Energimyndigheten

Högt tryck i EU-politiken på energiområdet

Under hela 2017 har det pågått ett intensivt arbete på miljö- och energidepartementet för att förverkliga energiöverenskommelsen.  Överenskommelsen gör att det nu går att arbeta med en större helhetssyn än tidigare, sade statssekreterare Emil Högberg under ett besök på Energimyndigheten.

Uppdaterad: 2017-12-29 Publicerad: 2017-11-28

Text: Elisabeth Linder Bild: Jessicka Strandell & Alf Kronvall, norden.org

– Just nu råder ett ovanligt högt tryck på EU-politiken, så jag arbetar en hel del med olika EU-frågor. Det handlar om allt från hållbarhetskriterier för biodrivmedel i förnybartdirektivet till elmarknadsfrågor, sa Emil Högberg, statssekreterare hos samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan, när han besökte Energimyndigheten i slutet av november.

Statssekreterare Emil Högberg.

Emil Högberg förklarade också att det internationella arbetet tar allt mer plats i kalendern. På nordisk nivå tar Sverige snart över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet efter Norge, och har då för avsikt att fortsätta vässa det nordiska samarbetet.

I den nationella politiken ska budgetpropositionen beslutas i riksdagen inom kort, med många satsningar på energiområdet. Exempelvis ska det upprättas ett nytt program för energieffektivisering i industrin, en bonus till kommuner som bygger ny vindkraft ska inrättas och stöd till solel samt satsningar på civilt försvar inom energiförsörjningen, ska öka.

När det gäller transportpolitik är det många myndigheter och aktörer inblandade, och det handlar om både infrastrukturfrågor, elektrifiering och nya drivmedel.

– Det är viktigt att vi blir bra på att samordna oss på transportområdet. Att sex myndigheter samlade sig till en gemensam rapport med en lång rad förslag och åtgärder i samband med SOFT-uppdraget (Strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet) ser vi som ett föredöme, sa Emil Högberg.

Rekommenderat

Klimat

Rekordstor satsning på fossilfritt stål

Fossilfritt
Satsningen på fossilfritt stål, HYBRIT, skalas upp ordentligt. Nu ska två pilotanläggningar byggas för totalt 1,4 miljarder kronor. Energimyndigheten står för en dryg tredjedel av kostnaden.
Klimat

Sverige är bäst på innovation i Europa

Innovation
Sverige är bäst i Europa på innovation när det gäller klimat- och energifrågor. Det visar en färsk undersökning från EU, Eco-innovation index 2017.

Senaste

Förnybart

Algskalen som ökar solcellernas effekt

Alger

Under miljontals år har algerna utvecklats för att absorbera ljus långt ner under havsytan. Nu utnyttjar Swedish Algae Factory evolutionens kraft för att producera mer effektiva solceller.

Förnybart

”Ta bort hindren för egenanvänd solel”

Krönika

Att fastighetsägare alltmer investerar i solel är positivt men det finns fortfarande onödiga hinder som bör undanröjas när det gäller solel, skriver Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Förnybart

Corpower klarade stormvågorna – nu väntar marknaden

Vågkraft

Efter 18 månaders tuffa tester i rigg och i skotska havsvatten tar Corpower Ocean nästa steg. Nu får företaget 85 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten för att bygga vågkraftverk i full …