Inspiration, fördjupning och dialog från Energimyndigheten

”Det är svårt för unga att påverka hållbarhetsarbetet”

Nordic Clean Energy Week lockade stora delar av världens energiaktörer till Malmö. Men även hållbarhetsambassadörerna på gymnasieskolan Spyken var på plats, Tilda Moberg och Julia Andersson. Här berättar de om sina intryck från energiveckan.

Uppdaterad: 2018-05-31 Publicerad: 2018-05-31

Text: Tilda Moberg & Julia Andersson Bild: Tilda Moberg, Julia Andersson, Peter Malmqvist

Hur kommer det sig att ni var på plats på Nordic clean energy week?

Julia Andersson

–  Vi två, samt andra elever på skolan, har blivit utvalda till hållbarhetsambassadörer, ett uppdrag som innebär att vi har fått extra utbildning om FN:s globala mål. Detta för att kunna engagera elever och lärare att arbeta för att uppnå de globala målen främst på vår skola. Som hållbarhetsambassadörer har vi bland annat pratat med kocken på skolan för att föra en dialog om hur vi kan minska matsvinnet. Vår uppgift är helt enkelt att föra fram idéer och förslag på elevnivå. Därför fick vi chansen att åka till Nordic Clean Energy Week.

Tilda Moberg

Vad var mest spännande att lyssna på?

– Det var ju väldigt många olika seminarier och föreläsningar att välja mellan, och de var så klart inte riktigt på vår utbildningsnivå. Men det gjorde inte så mycket eftersom det var intressant att utmanas.  Det mest intressanta föredraget var ett angående effektivisering av elnätet genom användning av batterier. Det finns så många nya och innovativa lösningar som ännu bara ligger i projektfas och genom sådana här mässor kanske de kan hitta samarbetspartners eller få finansiering.

Några övriga intryck?

–  Det var kul att alla möjliga människor från olika positioner i samhället var inbjudna, både politiker, företagsledare och vi unga. För det kan kännas mycket svårt som ung att veta hur man ska kunna vara med att påverka i de här stora hållbarhetsfrågorna, som el och uppvärmning. Men här fanns det en chans att få kunskap om hur många företag arbetar mot en hållbar framtid inom olika områden. Företagen kan även inspireras av varandra på mässan för det är ju just så, genom att utbyta idéer, som vi kan utveckla nya lösningar.

Rekommenderat

Klimat

Rekordstor satsning på fossilfritt stål

Fossilfritt
Satsningen på fossilfritt stål, HYBRIT, skalas upp ordentligt. Nu ska två pilotanläggningar byggas för totalt 1,4 miljarder kronor. Energimyndigheten står för en dryg tredjedel av kostnaden.
Klimat

Sverige är bäst på innovation i Europa

Innovation
Sverige är bäst i Europa på innovation när det gäller klimat- och energifrågor. Det visar en färsk undersökning från EU, Eco-innovation index 2017.
Klimat

10 nya innovationer i energiomställningen

Energiomställningen
Organiska solceller, klimatgardiner och vindkraftstorn i trä. Det är några av de 30 lösningar som fått dela på Energimyndighetens innovationsstöd på totalt 42 miljoner kronor. Den gemensamma nämnaren: alla kan bidra till ...

Senaste

Klimat

Rekordstor satsning på fossilfritt stål

Fossilfritt

Satsningen på fossilfritt stål, HYBRIT, skalas upp ordentligt. Nu ska två pilotanläggningar byggas för totalt 1,4 miljarder kronor. Energimyndigheten står för en dryg tredjedel av kostnaden.

Förnybart

”Trappa ned solcellsstödet successivt”

Krönika

En successiv utfasning av solcellsstöden och enklare regelverk. Det krävs för att solcellsmarknaden ska fortsätta ha en hållbar tillväxt, skriver Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi.

Transport

Nu rullar eldrivna ledbussar i Göteborg

Electricity

Nu växlar projektet ElectriCity i Göteborg upp ytterligare en växel. Från och med den 25 juni kommer två nya ledbussar att testas på en del av linje 16.